Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 στη Κέρκυρα, η 4η ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Εδαφικής Συνεργασίας [Interreg V-A Greece – Italy BEST 2014-2020] «Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing SuSTainable Rural Development» με ακρωνύμιο «Β.Ε.S.T.» (ΟΠΣ 5041640) («Αντιμετώπιση των κοινών πιέσεων στην Αγρο- και Υδρο- Βιοποικιλότητα, Ενίσχυση της Αειφόρου Αγροτικής Ανάπτυξης»).
Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Δρ. Κων/νος Καποδίστριας Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Η Περιφερειάρχης κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου τόνισε ότι η ενημέρωση των πολιτών, των αγροτικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι υψίστης σημασίας και παρότρυνε τη δέσμευση τόσο της επιστημονικής κοινότητας, όσο και της διοικητικής και πολιτικής αρμοδιότητας να ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από του έργου BEST.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ. Κ. Καποδίστριας στη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη φέρουσα ικανότητα των νησιών και ειδικότερα σε ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν για μια περαιτέρω αειφόρο ανάπτυξη των νησιών του Ιονίου με γνώμονα τη δυναμική και την «αντοχή» του περιβάλλοντος.
Ακολούθησαν και ο κ. Ιωάννης Αρμενιάκος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κων/νος Ζορμπάς, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, ο κ. Νικόλαος Κένταρχος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Π.Ε. Κέρκυρας και ο Σπύρος Γουναρόπουλος, Αναπλ. Προϊστάμενος Τμήματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
To έργο BEST, τους στόχους και τις δράσεις του, παρουσίασε η κα. Αλεξάνδρα Σουλιώτη, Σύμβουλος Υποστήριξης για το έργο BEST από την ΤΟΠΟΣ Α.Ε.
Κατόπιν, το λόγο πήρε ο κ. Μάρκος Αυλωνίτης, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ο οποίος στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στη πολύτιμη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς μέσα από τα ευρωπαϊκά έργα, οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις επενδύονται σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό με πολλαπλά οφέλη τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και υποστηρικτικό του έργου της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, παρουσίασε τους αισθητήρες χαμηλού κόστους και τη πλατφόρμα παρακολούθησης πιέσεων και απειλών της βιοποικιλότητας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Σταμάτης Γκίνης, πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Κέρκυρας, ο οποίος ευχαρίστησε τα στελέχη και τους επιστημονικές συνεργάτες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την υλοποίηση του έργου BEST και τα αποτελέσματά του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και παρουσίασε τα ξενικά είδη που καταγράφηκαν στα υδάτινα οικοσυστήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο του έργου BEST.
Ακολούθησε η παρουσίαση της πολυμεσικής πλατφόρμας του έργου BEST η οποία περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των διαδρομών πλούσιας βιοποικιλότητας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τη καταγραφή και αποτύπωση ειδών χλωρίδας και πανίδας των Ιονίων Νήσων. Οι παραπάνω παρουσιάσεις έγιναν από την κα Αλεξάνδρα Σουλιώτη, για λογαριασμό του Δρ. Βασίλειου Παππά Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και τον κ. Γαστεράτο Ιωάννη Βιολόγος-Γεωπόνος, Μέλη της Ομάδας Έργου της αντίστοιχης δράσης.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, η κα Αικατερίνη Παπαστεργίου, παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας και αναφέρθηκε στη σημασία και χρησιμότητα του εξοπλισμού που διατέθηκε στο κέντρο στο πλαίσιο του έργου BEST.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κέρκυρας για τη διάθεση εξοπλισμού στο μουσείου.