Παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες τάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από τον Δρ. Γεώργιο Δρακάτο στην εκδήλωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα
Το ενημερωτικό της ΠΙΝ
Οι σύγχρονες τάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τα παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τα Πάρκα Σκοτεινού Ουρανού, αποτέλεσαν το θέμα της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) Προγράμματος «Ιόνια Νησιά», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, το βράδυ της Δευτέρας 30 Μαΐου 2022, στο εξωτερικό περιστύλιο του Ανακτόρου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, στην Κέρκυρα.
Η εκδήλωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Γεώργιος Δρακάτος, Ομότιμος Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα (30 Μαΐου – 5 Ιουνίου) και τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (Κυριακή 5 Ιουνίου).
Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, υπογράμμισε στην εισαγωγική ομιλία του την αναγκαιότητα για αρμονική συμβίωση με τη φύση και το περιβάλλον.
Ο Σπύρος Ιωάννου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σύνθημα «Μόνο μια Γη» της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, του μοναδικού μας πλανήτη, της μοναδικής μας Γης, αναδεικνύοντας τη συλλογική ευθύνη και τον ρόλο που αναλαμβάνει η Περιφέρεια στην ευαισθητοποίηση των πολιτών
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Δρ. Γεώργιος Δρακάτος, ο οποίος παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πρώτο μέρος της παρουσίασής του, ο Ομότιμος Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε στην έννοια του γεωπάρκου τονίζοντας την αναγκαιότητα για την προστασία του γεωπεριβάλλοντος ως παράγοντα διαμόρφωσης και συντήρησης της βιοποικιλότητας και τον καθοριστικό του ρόλο στην εξέλιξη του πολιτισμού ως ζωντανό οργανισμό και όχι ως μουσειακό είδος παρουσιάζοντας το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στην Παγκόσμια Λίστα Γεωπάρκων της UNESCO.
Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασής του, ο Δρ. Γεώργιος Δρακάτος, τόνισε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη φωτορύπανση παρουσιάζοντας σημαντικού ενδιαφέροντος οπτικό υλικό απ’ όλο τον πλανήτη και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προστασίας του σκοτεινού ουρανού.