Ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής μετά το πρόσφατο κείμενο του Αλέκου Αυλωνίτη σχετικά με τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από το Μπάλλο.
Η ανακοίνωση
Προς ενημέρωση της κοινής γνώμης και με αφορμή την ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρου Αυλωνίτη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με την εξέλιξη των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πληγεισών επιχειρήσεων στην Κέρκυρα από τον «Μπάλλο», η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας ενημερώνει:
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη καταβολής των αποζημιώσεων δεδομένου ότι στην περίπτωση του «Μπάλλου» η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην καταβολή του βοηθήματος των 8.000€ στις επιχειρήσεις και 5.000€ στα νοικοκυριά, που επλήγησαν, όπως είχε γίνει σε άλλες φυσικές καταστροφές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας ενήργησαν ταχύτατα, παρά τα γνωστά προβλήματα που απορρέουν από την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Μπάλλος».
Αν δε, εξετάσει κανείς τους χρόνους απόκρισης σε ανάλογα περιστατικά άλλων Περιφερειών, θα διαπιστώσει εύκολα την ταχύτητα, με την οποία ενήργησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Για μια ακόμα φορά πρέπει να τονιστεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας από την επομένη κιόλας της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων «Μπάλλος» συγκρότησε τρεις επιτροπές ξεκινώντας άμεσα τους επιτόπιους ελέγχους για την λεπτομερή καταγραφή των ζημιών.
Σημειώνεται ότι η ανωτέρω διαδικασία χαρακτηρίζεται από μεγάλη δυσκολία και είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς λόγω της πολυπλοκότητας των απαιτούμενων διαδικασιών η κάθε επιτροπή δύναται να ελέγξει το πολύ πέντε με έξι πληγείσες επιχειρήσεις ανά ημέρα.
Όσον αφορά στα ακριβή νούμερα, οι αιτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν για έλεγχο ζημιών, ανήλθαν στις 218. Πρόκειται για αιτήσεις από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά καταλύματα, εμπορικά καταστήματα κλπ
Μετά τους επιτόπιους ελέγχους -οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν τάχιστα, με τους υπαλλήλους που στελεχώνουν τις επιτροπές να υπερβάλουν εαυτούς διεκπεραιώνοντας με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα τις πραγματογνωμοσύνες και αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις πίσω τις καθημερινές και τρέχουσες εκκρεμότητες της υπηρεσίας τους- ακολουθεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, το οποίο είναι ακόμα δυσκολότερο.
Το δεύτερο στάδιο αφορά στην κοστολόγηση των ζημιών της κάθε πληγείσας επιχείρησης, μια διαδικασία, η οποία απαιτεί τεχνογνωσία του αντικειμένου και εξαιρετικά προσεκτικές και λεπτομερείς ενέργειες, καθώς όπως είναι προφανές απ’ αυτές θα καθοριστεί το ύψος της αποζημίωσης, που θα λάβει η εκάστοτε επιχείρηση.
Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Κέρκυρας έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών -ακόμα μια απαραίτητη διαδικασία. Προκειμένου, όμως, να υπάρξει η αποζημίωση των πληγέντων από την κυβέρνηση, απαιτείται απόφαση των τεσσάρων συναρμοδίων υπουργείων, η οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχει ληφθεί.
Έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου και ακολουθώντας τις οδηγίες του, ξεκινήσαμε να στέλνουμε τμηματικά τους φακέλους των αιτούντων αποζημίωση στο Ταμείο Αρωγής, που είναι η αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Μέχρι σήμερα έχουν σταλεί 47 ολοκληρωμένοι φάκελοι και εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα σταλούν ακόμα 25.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπενθυμίζει και ενημερώνει:
Όσον αφορά στις αποκαταστάσεις των ζημιών, που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Μπάλλος», η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επίσης ενήργησε με ταχείς ρυθμούς, κάτι που αποδεικνύεται από το δεδομένο ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150 παρεμβάσεις σε σημεία που δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα ή που θα μπορούσαν ν’ απασχολήσουν μελλοντικά σε ανάλογες ακραίες καιρικές συνθήκες.
Πρέπει, φυσικά, να υπογραμμιστεί η εκπόνηση -σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα- της γεωτεχνικής μελέτης για το πρόβλημα του δρόμου στη θέση Πέραμα και ο προγραμματισμός για άμεση εκκίνηση των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να κοπεί η Κέρκυρα στη μέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται προ της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Παράλληλα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το τοιχίο αντιστήριξης στη γέφυρα της Άφρας, καθώς εκκρεμούν απλώς κάποιες εργασίες ευπρεπισμού του χώρου, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του δρόμου, που μετά το πέρασμα του «Μπάλλου» είχε σχεδόν εξαφανιστεί στις εκβολές του ποταμιού της Μεσογγής.