Με πρόταση Θεόδοτου από την παράταξη Τρεπεκλή και με απόλυτη σύμπνοια των δύο πρώτων (και όχι μόνο) παρατάξεων, μετά από το φιάσκο του Αυγούστου με το ναι που έγινε όχι, πέρασε η πρόταση για έγκριση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής εντός των ορίων της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας.
Η κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τροποποίηση της κανονιστικής διάταξης του 2012 με παράταση του ωραρίου μουσικών οργάνων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χειμώνα – καλοκαίρι τις καθημερινές έως τις 24:00 και τις παραμονές αργιών, Παρασκευές και Σάββατα έως τις 00:30.
Μέχρι το τέλος του 2023
Η απόφαση προτάθηκε να ισχύσει έως τις 31/12/2023 οπότε και λήγει η θητεία της τρέχουσας δημοτικής αρχής, ενώ για την εφαρμογή της παράτασης, θα πρέπει κάθε επιχείρηση που ενδιαφέρεται να επωφεληθεί από το μέτρο να κάνει ξεχωριστή αίτηση. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν ξεχωριστά, ανάλογα -σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χ. Γιώτη- με το ιστορικό του κάθε καταστήματος και της συμπεριφοράς του αλλά και παλαιότερες παραβιάσεις ηχορύπανσης!
Οι εκπρόσωποι των φορέων
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Βασίλης Βασιλάκης υπογράμμισε ότι η αίτηση παράτασης αφορά μόνο το ωράριο και δεν υποκρύπτει διάθεση ηχορύπανσης, αφού θα πρέπει να εφαρμοστούν -και αυτό προωθεί ο σύλλογός τους- οι νόμοι που προβλέπουν μουσική έως το ανώτερο 80 ντεσιμπέλ και μόνο μέσα στον κλειστό χώρο με κλειστή πόρτα, μετά τις 10 το βράδυ.
Μάλιστα, δήλωσε ότι αν κάποιος συνάδελφός τους παραβιάσει τους κανόνες, θα βρει όλο τον κλάδο απέναντι.
“Με αυτή την απόφασή σας ελπίζουμε να κάνουμε ρεβεγιόν όλοι σας και όλη η κοινωνία μαζί”, κατέληξε.
Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου Εστίασης και Διασκέδασης Γιάννης Βλάχος, υπογράμμισε ότι στο νησί της μουσικής οι επαγγελματίες δεν μπορούν να παίξουν μουσική: “Συγχέεται η ηχορύπανση με την παράταση του ωραρίου. Σαφώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η ηχορύπανση. Οι παραβάτες είναι μεμονωμένοι και θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν παραβιάσουν το νόμο τα φώτα τους θα κλείσουν”.
Απευθυνόμενος στο σύλλογο των μόνιμων κατοίκων, τους κάλεσε να μη συγχέουν την ηχορύπανση με το ωράριο της μουσικής αλλά και να εμπιστευτούν την Αστυνομία ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά της, όπως απέδειξε φέτος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μόνιμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Νίκος Ολύμπιος διατήρησε τη στάση του προαναγγέλλοντας αφενός ενέργειες για τη διασφάλιση της διατήρησης της διάταξης του 2012 αλλά και κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στις επερχόμενες εκλογές στις οποίες οι κάτοικοι θα κρίνουν όσους πάρουν σήμερα απόφαση και όσους είχαν πάρει αποφάσεις στο παρελθόν.
Κατέθεσε για μια ακόμα φορά τη γνωμοδότηση που ζήτησε και πήρε ο Σύλλογος από το Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο για απαγόρευση λήψης απόφασης παράτασης, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω του ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, να μην αλλάξουν το σημερινό στάτους κβο.
Η πρόταση
Η πρόταση πέρασε με αυξημένη ονομαστική πλειοψηφία από 30 δημοτικούς συμβούλους (4 καταψήφισαν, 6 αποχές).
Την πρόταση υπερψήφισαν τα μέλη της παράταξης της δημοτικής πλειοψηφίας, της παράταξης Τρεπεκλή (πλην της Φ. Τσιμπούλη που καταψήφισε), ο Σπ. Νεράντζης και ο Π. Βαρούχας, η Μ. Δρυ,ο Γ. Καρύδης και ο Σπ. Πουλής. Η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε από την ψηφοφορία, ο Σπ. Ρίγγας κατέθεσε δική του πρόταση για ένα… μισάωρο λιγότερο τα σαββατοκύριακα, οι Χρ. Σαρλής και Μ. Μπούκας καταψήφισαν.