Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στο πλαίσιο του εορτασμού για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες, συζήτηση με το κοινό, βραβεύσεις γυναικών για την κοινωνική τους προσφορά ενώ η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά με τραγούδια αφιερωμένα στις γυναίκες.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Ισότητας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου είχε ως θέμα “Η θέση της γυναίκας στη νέα βάση πραγμάτων τον 21ο αιώνα” και οι ομιλητές κάλυψαν όλο το φάσμα της γυναικείας δραστηριότητας. Ειδικότερα η κ. Ελένη Καρούμπη, επιχειρηματίας, ανέπτυξε το θέμα “ Γυναίκα και Επιχειρείν- Εργασία και Οικονομία », ο κ. Κωνσταντίνος Σπίγγος , Νευρολόγος μίλησε για τις “σχέσεις των δύο φύλλων τον 21ο αιώνα» και η κ. Σοφία Ζαχαράτου, παιδοψυχίατρος, αναφέρθηκε στη «Μητρότητα και οικογενειακές σχέσεις». Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε και η συζήτηση αμέσως μετά, με το κοινό να θέτει ερωτήσεις και προβληματισμούς στους ομιλητές.
Στη συνέχεια, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, βραβεύθηκαν για την αναγνωρισμένη κοινωνική τους προσφορά έξι γυναίκες και συγκεκριμένα:
-Η κ. Φραντζέσκα Γεωργοπάλη- Εθελόντρια Πυροσβεστικής, Υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας.
-Η κ. Σοφία Γκίνη- Υποπλοίαρχος
Η κ. Ελένη Καραΐσογλου- Διασώστρια ΕΚΑΒ
Η κ. Αλίκη Μανάτου- Διασώστρια ΕΚΑΒ
Η κ. Ανέτα Τσελέντη- Ψυχίατρος, διευθύντρια ΔΗΜΟΠ και
Η κ. Ευτυχία Λάσκαρι- Εθελόντρια Ερυθρού Σταυρού, Πρόεδρος ΧΕΝ, Ιδρυτικό Μέλος Σοροπτιμιστριών και Ιδρύτρια Παιδικής Βιβιλιοθήκης.
Η υπεύθυνη της Επιτροπής Ισότητας αλλά και Παιδείας του Δήμου Μαρία Ζερβού αναφέρθηκε στον σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο που διαδραματίζει η γυναίκα την σύγχρονη εποχή καθώς και στις ενέργειες του Δήμου για στήριξη του έργου το οποίο επιτελούν σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Η κ. Ζερβού έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις νέες δομές που πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν με δύο νέους βρεφικούς δημοτικούς σταθμούς καθώς και Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επιπλέον δράσεις και ενέργειες για τη στήριξη των γυναικών σε όλο το εύρος δραστηριότητάς τους.
Η ομιλία της Δημάρχου Μ. Υδραίου
Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου ευχαρίστησε τους ομιλητές και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ευχήθηκε σε όλες τις γυναίκες δύναμη, πίστη, επιμονή, επιτυχίες και χρόνια πολλά. Μίλησε επίσης για τον πολυσήμαντο και απαιτητικό ρόλο των γυναικών κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στα φαινόμενα κακοποίησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και στον όλεθρο που επιφέρει ο πόλεμος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:
“Νιώθω ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα καθώς, φέτος, η γιορτή αυτή γίνεται υπό συνθήκες παγκόσμιας ανασφάλειας αλλά και ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι. Και δυστυχώς, υπό τέτοιου είδους δεδομένα, οι γυναίκες πλήττονται πρώτες, το αποδεικνύουν εξάλλου οι εικόνες που τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε όλοι στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, με τα γυναικόπαιδα να ξενιτεύονται στριμώχνωντας όλη τη ζωή τους σε λίγες βαλίτσες ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, ίσως και της ορφάνιας. Το αποδεικνύουν και τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αύξησης της κακοποίησης των γυναικών στη χώρα μας ως απόρροια ενδεχομένως και της πανδημίας.
Η θέση της γυναίκας σήμερα λοιπόν. Ο χορός στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη λέει «Τώρα πρέπει να είσαι δεινή, δειλή, αγαθή, φαύλη, σεμνή, ήπια, πολύπειρη». Και αυτή η περιγραφή σήμερα, τόσους αιώνες μετά, συνοδεύει ακόμη όλα όσα πρέπει να είναι μια γυναίκα.
Γιατί, για την κοινωνία μας, την ελληνική κοινωνία, οι γυναίκες πρέπει να είναι τέλειες. Λες και πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύουν ότι ορθώς τους δόθηκε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα να έχουν ζωή και έξω από το σπίτι. Οι γυναίκες πρέπει να είναι όμορφες, περιποιημένες, έξυπνες, ηθικές, καλές μανάδες, σωστές σύζυγοι, αποτελεσματικές στη δουλειά τους. Να συνδυάζουν τη μητρότητα με την εργασία. Και να μη γκρινιάζουν, να μη χάνουν το κέφι τους! Πρέπει να παίρνουν σωστές αποφάσεις σε όλους τους τομείς. Πρέπει να είναι δυνατές, πολυσχιδείς, αποτελεσματικές, και φυσικά δεν έχουν δικαίωμα στο λάθος. Και ενώ ως συμπέρασμα όλα τα δεδομένα είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο δυνατές σωματικά και ψυχικά τουλάχιστον, πόσες φορές δεν αντηχεί στα αυτιά μας η φράση “δεν έχεις ανάγκη εσύ, οι γυναίκες δεν έχουν ανάγκη”. Αυτή η παραδοχή δημιουργεί ταυτόχρονα φόβο και ανασφάλεια. Αυτή η δύναμη πρέπει να είναι ελεγχόμενη, να μπει σε ένα πλαίσιο για να μην ξεπεράσει το άλλο φύλλο.
Έτσι, μέσα σε μια κοινωνία τόσο… αυστηρή με τις γυναίκες, επανάσταση πια είναι η αγάπη, η τρυφερότητα. Γιατί, όταν μια γυναίκα καταφέρνει να είναι όλα τα παραπάνω, αλλά και να διατηρεί την ευαισθησία της, την αθωότητά της, να παραμένει δημιουργική στην καθημερινότητά της και πραγματικά παρούσα, ψυχή τε και σώματι, σε κάθε στιγμή της ζωής της, τότε για τους άλλους ίσως μοιάζει επικίνδυνη.
Εμείς, λοιπόν, δεν νιώθουμε επικίνδυνες. Δεν γεννηθήκαμε για να κάνουμε παιδιά ντε και καλά, αλλά όσες το θελήσαμε κάναμε από επιλογή και είμαστε περήφανες γι’ αυτά. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε όλα τα πρέπει και τα θέλω μας, και συχνά δεν τα καταφέρνουμε. Προσπαθούμε να μην ντρεπόμαστε για τις αποτυχίες μας, αλλά να δοκιμάζουμε ξανά, με μεγαλύτερη πίστη και όρεξη. Προσπαθούμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας μαθαίνοντάς τους να σέβονται όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, μαθαίνοντάς τους ότι δεν υπάρχουν γυναικείες και ανδρικές δουλειές. Μαθαίνοντάς τους να μη φοβούνται την αγάπη και μαθαίνοντάς τους να δίνονται στην αγάπη. Να αγαπούν και να αγαπιούνται.
Είναι αλήθεια ότι είναι πολλά αυτά που έχουν κατακτήσει οι γυναίκες και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και τα κατέκτησαν με κόπο και αγώνα γιατί δεν είναι αυτονόητα. Υπάρχει όμως πολύς δρόμος μπροστά μας ακόμη για να κατακτηθεί η ισότητα στην ανθρώπινη ύπαρξη, πολλώ δε μάλλον στην σημερινή κοινωνία όπου τα στοιχεία της ανισότητας και της αλλοτρίωσης είναι εμφανή. Σε μια κοινωνία που η επιβολή της εξουσίας εμφανίζεται πέρα από την παραδοσιακή ή την ορθολογική της μορφή και σε οικογενειακό επίπεδο με ποικίλες κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμη και δολοφονίες γυναικών.
Για εμένα προσωπικά, για εμάς στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, έχει μεγάλη σημασία οι γυναίκες που δημιουργούν και γαλουχούν τη ζωή να νοιώθουν ασφάλεια και να έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν την καθημερινότητά τους και την επαγγελματική τους ζωή. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να παρέχουμε αυτές τις δυνατότητες και έχουμε προχωρήσει σε σειρά ενεργειών και έργων για το σκοπό αυτό. Είναι πολλά αυτά που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα αλλά και αρκετά αυτά που έχουν ήδη γίνει. Από την τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής δίπλα σε παιδικές χαρές μας, τη λειτουργία νέων βρεφικών και παιδικών σταθμών, τη δημιουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, τη στήριξη της οικογένειας μέσα από προγράμματα της ΔΗΜΟΠ αλλά και την επαναλειτουργία του «ξενώνα κακοποιημένων γυναικών» δομές που παρέχουν σημαντικότατες υπηρεσίες.
Με τη σκέψη μου στις μανάδες της Ουκρανίας, τις μανάδες της Ρωσίας, τις μανάδες και γυναίκες όλου του κόσμου, θα ήθελα να κλείσω αυτή τη μικρή παρέμβαση με λίγες ακόμη φράσεις, και πάλι από τη Λυσιστράτη, όπου μια γυναίκα θα πει: «Γεννήθηκα γυναίκα, μη με μισείτε όμως γι’ αυτό, αν οδηγήσω στο καλύτερο την τωρινή κατάσταση». Γιατί, σημασία δεν έχει αν είσαι γυναίκα ή άνδρας, αλλά αν είσαι καλός και χρήσιμος άνθρωπος για την κοινωνία. Σημασία έχει να προσφέρεις όσο μπορείς με τις γνώσεις, την έμπνευση, τη δημιουργικότητά σου. Να βάλεις το δικό σου λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος. Ο Αριστοφάνης φαίνεται αυτό να το είχε καλά καταλάβει. Εμείς;”
Σημειώνεται ότι η μελωδική χροιά της εκδήλωσης προσφέρθηκε φιλικά από τη γνωστή συνδημότισσά μας κ. Ελένη Βλάχου που αφιέρωσε τα τραγούδια της στις σημερινές εορτάζουσες. Να αναφερθεί τέλος ότι την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κέρκυρας Μαρίνα Μοσχάτ.