Επερώτηση της ΛΑΣΥ Ιονίων για το θέμα της δημόσιας υγείας στα Ιόνια νησιά.
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Στην εντατική, η Δημόσια Υγεία στα νησιά μας
Επανειλημμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση, έχει φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στα νησιά μας. Η τεράστια υποστελέχωση των Νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας, η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, οι χιλιάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας στο εξουθενωμένο προσωπικό, οι γλίσχροι μισθοί, τα «εντέλλεσθε», οι πειθαρχικές τιμωρίες και γενικότερα ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης είναι μερικά μόνο προβλήματα που επισημαίναμε και επίμονα ζητούσαμε λύσεις.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, όμως, αντί για λύσεις ή έστω κάποιες αγωνιστικές διεκδικήσεις για λύση όλων αυτών των προβλημάτων, ακούγαμε μόνο μεγάλα λόγια, συνηγορίες στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και ωραιοποίηση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας και ταλανίζει και τους εργαζόμενους και τους πολίτες.
Τα όποια ψηφίσματα που, κατά καιρούς, αναγκαζόταν να στηρίξει ( π.χ. να ενταχθεί και το επάγγελμα των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά ) έμπαιναν στο συρτάρι και δεν γινόταν καμία προσπάθεια προώθησης τους ή έστω δημοσιοποίησης τους.
Μοιραία η κατάσταση αυτή, αφού δεν υπάρχει καμία ένδειξη βελτίωσης, καθημερινά επιδεινώνεται και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη. Έτσι έφερε το τσουνάμι των παραιτήσεων των γιατρών – στην Κέρκυρα π.χ. το τελευταίο διάστημα, πάνω από 10 γιατροί έχουν παραιτηθεί μη αντέχοντες τα «εντέλλεσθε» και την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς τους- που σε συνδυασμό με τη τεράστια έλλειψη προσωπικού καθιστά τη λειτουργία των Νοσοκομείων ακόμη πιο προβληματική αν όχι αδύνατη.
Η κατάσταση, μάλιστα, θα φτάσει στο απροχώρητο με την αναμενόμενη αποχώρηση όλου του επικουρικού προσωπικού, αφού οι συμβάσεις τους λήγουν 31/12/ 2022 και δεν διαφαίνεται καμία διάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης όχι να τους μονιμοποιήσει — που είναι μόνιμο και επιτακτικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος– αλλά ούτε καν να παρατείνει τις συμβάσεις τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο αφού είναι γνωστό πως, εδώ και πολλά χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε μορφής δίνουν και παίρνουν. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας μας να αυξάνονται συνεχώς, ενώ για να συνεχίσουν τα Νοσοκομεία να λειτουργούν, έστω και στοιχειωδώς, συμπλήρωναν κάποιες κενές θέσεις με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.
Για τη κατανόηση του προβλήματος αναφέρουμε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γ.Ν. Κέρκυρας: Σε σύνολο 894 οργανικών θέσεων, σήμερα είναι καλυμμένες μόνο οι 436 ή το 48% !!! Το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα αλλά πρόκειται να απολυθεί στις 31-12-22, είναι περίπου 190.
Η ίδια και χειρότερη κατάσταση παρατηρείται και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Περιφέρειας μας. Κεφαλονιά (ΓΝΚ Αργοστολίου-Μαντζαβινάτειο), ΓΝ Λευκάδας, ΓΝ Ζακύνθου. Σε κανένα από τα Νοσοκομεία των νησιών μας η πλήρωση των οργανικών θέσεων δεν ξεπερνά το 50%.
Είναι ολοφάνερο πως με την απόλυση των επικουρικών η λειτουργία των Νοσοκομείων θα παραλύσει εντελώς αφού ούτε οι βάρδιες, έστω και σαν μονοβάρδιες, στα νοσηλευτικά τμήματα δεν θα μπορούν να καλυφθούν.
Την ταφόπλακα, όμως, στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρα μας – και επομένως και στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας μας – βάζει οριστικά η κυβέρνηση με τον νόμο για τη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη που πέρασε τη περασμένη εβδομάδα στη βουλή. Ένας νόμος που δικαίως χαρακτηρίστηκε λαιμητόμος για τη δημόσια περίθαλψη και που βρήκε καθολικά αντίθετους όλους τους φορείς των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και τα συνδικάτα των εργαζομένων όλων των νοσοκομείων της χώρας, τους Ιατρικούς Συλλόγους κ.α.) καθώς και εκατοντάδες εργατικά Σωματεία, Σωματεία Συνταξιούχων και πολλούς άλλους φορείς.
Με τον νόμο αυτό η κυβέρνηση υψώνει νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία. Εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς αλλά το λαό. Επίσημα πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όλοι οι ασθενείς. Διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας, επί της ουσίας με τον νόμο αυτό νομιμοποιεί το «φακελάκι», αφού και με τον νόμο πλέον όποιος πληρώνει θα προηγείται για να εξεταστεί, να υποβληθεί σε εξετάσεις ακόμη και για να χειρουργηθεί. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν πολλούς μήνες στις λίστες αναμονής για να έρθει η σειρά τους και αν είναι τυχεροί και ζουν ακόμη μπορεί και να λύσουν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Είναι φανερό πως με τον νόμο αυτό, η κυβέρνηση, πατώντας σε όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιχειρεί την οριστική διάλυση όσων έχουν απομείνει από το Δημόσιο και Δωρεάν (;;;;) Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας φτάνει στο απόγειο της αφού με τους φραγμούς που τίθενται, ο λαός εκβιάζεται να στραφεί προς αυτούς για να λύσει προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Λύσεις, όμως, που θα στοιχίζουν πανάκριβα. Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης πως η λαϊκή υγεία θα ικανοποιηθεί με ρυθμίσεις για τη συνύπαρξη των δημόσιων νοσοκομείων – επιχειρήσεων και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία δεν γίνονται πιστευτές ούτε από τους ίδιους.
Τελειώνοντας και πριν -για μια ακόμη φορά- παραθέσουμε τα αιτήματα των υγειονομικών τα οποία πρέπει γίνουν και δικά μας αιτήματα αγωνιστικής διεκδίκησης, θεωρούμε αναγκαίο να εκφράσουμε ως Π.Σ., την καταδίκη μας στο πρόσφατο νόμο της ΝΔ, αλλά και την αντίθεσή μας σε όλους τους νόμους που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της Υγείας:
Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Να δοθούν γενναία οικονομικά, επιστημονικά κ.α. κίνητρα προς τούτο. Μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, Επικουρικοί κλπ)
Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για άρση των αναστολών όλων των υγειονομικών και επιστροφή στην εργασία τους, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Αύξηση και όχι μειώσεις του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία
Όχι στις συγχωνεύσεις και στις καταργήσεις των δομών της δημόσιας υγείας που προωθεί η κυβέρνηση και που έχουν ήδη αρχίζει να εφαρμόζονται.
Στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας και αυξήσεις των προϋπολογισμών της ώστε να μπορεί να επιτελεί τον πραγματικό ρόλο της.
Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους υγειονομικούς και όχι περικοπή του.
Αναγνώριση της ασθένεια Covid-19 ως εργατική νόσος.
Να σταματήσουν άμεσα ο αυταρχισμός και οι διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζόμενων.
Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ με στελεχικό δυναμικό και να εξοπλιστεί με νέα σύγχρονα ασθενοφόρα, διασωστικές μοτοσυκλέτες και πλωτά ασθενοφόρα σε όλα τα νησιά μας.
Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
Έφτασε η ώρα που πρέπει να σημάνει συναγερμός για τη δημόσια υγεία! Η γενικευμένη απόρριψη και η κατάργηση στη πράξη αυτού του άθλιου νόμου από το λαό, τους ασθενείς και τους υγειονομικούς, πρέπει να μετατραπεί σε ακόμα πιο αποφασιστική αγωνιστική στάση και δράση, για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ι.Ν.
Γκισκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Χ.