Ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Άλλο ένα τεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο εκφράστηκε η φτώχεια, η μιζέρια και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μέσω της πολιτικής χρηματοδότησης και στελέχωσης του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.
Είναι το τρίτο τεχνικό πρόγραμμα που καλούμαστε να ψηφίσουμε και η βασική χρηματοδότηση του από την κυβέρνηση, είναι κάτω από 400 χιλιάδες. Συγκεκριμένα είναι 367.500 ευρώ συν 32.500 ευρώ για επισκευές – συντήρηση (ετήσια) των σχολικών κτιρίων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, δηλαδή οκτώ δημοτικών, δέκα νηπιαγωγεία και δύο Γυμνασίων Λυκείων.
Αυτά τα ποσά, πως να τα μοιράσεις και σε τί έργα να τα κατανείμεις; Και πρόκειται για τη βασική ετήσια χρηματοδότηση έργων -συντήρηση έργων, που έχει ανάγκη ο λαός της Νότιας Κέρκυρας. Αναλογικά πέφτουν περίπου 27 ευρώ ανά κάτοικο. Από το τεχνικό πρόγραμμα, με βάση την προαναφερόμενη χρηματοδότηση, δεν πηγαίνει τίποτα για αντιπλημμυρική προστασία και αγροτική οδοποιία. Δύο τομείς που τα προβλήματα είναι οξύτατα. Τον Οκτώβριο, μετά τις πλημμύρες, είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι σε ολόκληρο το δήμο χρειάζονται γενναίες τεχνικές παρεμβάσεις και έργα, για να προστατέψουμε τους κατοίκους και τις περιουσίες τους από νέες πλημμύρες.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι η λύση θα αφεθεί στο χέρι του θεού. Η αγροτική οικονομία φθίνει λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής. Σε αυτή προστίθεται και η παντελής έλλειψη υποδομών, δρόμοι κλπ. Με τα σημερινά δεδομένα, πολύ δύσκολα, όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, θα μπορέσουν να πάνε στα κτήματά τους, το επόμενο διάστημα. Σε ότι αφορά τα σχολικά κτίρια του Δήμου. Όλα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και ιδιαίτερα της προσχολικής αγωγής. Με το ποσό των 32.500 ευρώ μαζί με αυτά που η δημοτική αρχή, «μαζεύει» από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις, ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν, για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Η δημοτική αρχή ελπίζει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε θα χρηματοδοτήσει, ποια έργα θα χρηματοδοτήσει και αν θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες ή τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Το τεχνικό πρόγραμμα συνοδεύουν και τα έργα που γίνονται ή θα γίνουν, από χρηματοδοτήσεις προηγούμενων ετών (2019, 2020, 2021 κλπ). Μια βασική διαπίστωση είναι ότι έχουμε δραματική καθυστέρηση στην αξιοποίηση κάθε χρηματοδότησης, για κατασκευή έργων. Βασική αιτία η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, για να ετοιμάσει τις διαδικασίες προώθησης – εκτέλεσης του κάθε έργου. Αυτή η αιτία μαζί με το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο, οδηγούν τα όποια ελάχιστα με βάση τις ανάγκες έργα, να κινούνται με ρυθμούς χελώνας και πολλές φορές να «χάνονται» και χρηματοδοτήσεις. Είναι και αυτό το πρόβλημα τμήμα της συνολικής πολιτικής που ασκείται διαχρονικά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέποντας την σε Τοπική Διοίκηση του κρατικού μηχανισμού που ελάχιστα μπορεί να προσφέρει στους δημότες. Δηλαδή σε ένα αντιλαϊκό θεσμό που ανοίγει δρόμους για να περνάει η πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και να παραδώσει κάθε δραστηριότητά της στον ιδιωτικό τομέα.
Η δημοτική αρχή ανέχεται, συμβιβάζεται, στην πράξη συγκαλύπτει αυτή την κατάσταση και την πολιτική της κυβέρνησης προσπαθώντας να πατήσει πάνω σε δάφνες παλαιότερων χρηματοδοτήσεων για κάποια έργα το επόμενο διάστημα. Όμως οι σύγχρονες ανάγκες τρέχουν και δεν μπορούν να ικανοποιούνται με ένα ή δύο έργα ή κάποιους δρόμους κάθε 10 ή 20 χρόνια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα καταγγέλλοντας την πολιτική υποχρηματοδότησης. Καλούμε το λαό, να βγάλει τα συμπεράσματά του και να διεκδικήσει αυτά που του αναλογούν, για τις σύγχρονες ανάγκες του.