Γραπτή δήλωση της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα.
«Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας, όπως και του πτυχίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Λόρδου Guilford (Frederick North, 5th Earl of Guilford), που κοσμούν πλέον το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, είναι μια σημαντική ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στον μεγάλο Φιλέλληνα Λόρδο.
Είναι ιδιαίτερη ευκαιρία για ν’ αποκαλύψουμε τη σπάνια ιστορική προσωπικότητά του, που ταυτίστηκε με την ψυχή του έθνους μας και σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό των Ιονίων Νήσων.
Εκφράζω θερμές ευχαριστίες στους εμπνευσμένους δωρητές, κ.κ. Σπύρο Φλαμπουριάρη και Jacob Rothschild.
«Ο Έλλην και όχι Φιλέλλην», όπως ο ίδιος κατά μαρτυρίαν είχε δηλώσει, κοσμοπολίτης και γλωσσομαθής Βρετανός πολιτικός, πεπαιδευμένος στο Eton College και στην Οξφόρδη, περίφημα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού, αγάπησε την Ελλάδα, τη γνώρισε ταξιδεύοντας στην Πελοπόννησο, την Αθήνα και τη Στερεά Ελλάδα από το 1800 και ζυμώθηκε με τα ιδανικά του ελληνισμού, της ορθοδοξίας και της εθνικής παλιγγενεσίας.
Στα Ιόνια Νησιά έβαλε την σφραγίδα του ως Καγκελάριος Παιδείας του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων το 1819. Θεμελίωσε αυτά τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον επτανησιακό πολιτισμό λαμπρό, δηλαδή την παιδεία σε όλες τις βαθμίδες και για όλους. Επισκεπτόταν τακτικά το ένα νησί μετά το άλλο, συνδέθηκε με απλούς ανθρώπους και πεφωτισμένες προσωπικότητες, όπως ο Διονύσιος Σολωμός στη Ζάκυνθο. Συμμετείχε σε λατρευτικές εκδηλώσεις σε μοναστήρια στη Λευκάδα, αφού είχε ασπασθεί την Ορθοδοξία, στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιθάκη, γοητευμένος από την παγκοσμιότητα του συμβολισμού της.
Αποκορύφωμα του οράματος, του συστηματικού του έργου και των ιδίων πόρων που διέθεσε, είναι η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεότερου ελληνισμού.
Είμαι σίγουρη ότι μοιραζόμαστε σήμερα τη συγκίνηση και τη μεγάλη ικανοποίηση γι’ αυτή την ελάχιστη αναγνώριση μπροστά στο μέγεθος της προσφοράς του Λόρδου Guilford.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ευγνωμονεί και τιμά την παρακαταθήκη του. Πιστεύει ακράδαντα στην αποστολή του Ιονίου Πανεπιστημίου ως διαδόχου της Ιονίου Ακαδημίας, προβάλλει το έργο του και τη σημασία του για την συνοχή, την ανάπτυξη και την ταυτότητα της Περιφέρειας μας. Στηρίζει πολύπλευρα την πορεία του στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της παιδείας».