Επιστολή του επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Κέρκυρα” προς τη Δήμαρχο με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τις επιτροπές των Δήμων
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΛΟΥΔΗ
ΠΡΟΣ
Τη Δήμαρχο ως Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, της Οικονομικής Επιτροπής
Κυρία Πρόεδρε-Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι-μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
Με την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δημοσιεύθηκε την 2-12-2022 με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Ανώτατου Ακυρωτικού της χώρας μας, «κρίθηκε ότι οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκροτήσεως της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, καθώς και των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου, α) καθ’ ό μέρος δεν καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, δεν είναι αντίθετες σε κάποια συνταγματική ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη ή αρχή, και β) καθ’ ο μέρος όμως καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, ο νομοθέτης παρενέβη, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, επιφέροντας δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι μεταξύ τους αλληλένδετες: αφενός
μετέβαλε τον τρόπο συγκροτήσεως της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος· αφετέρου προέβη σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία. Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α.· και τούτο, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ’ εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρούμενη στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου. Εξ άλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων, με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Για τους λόγους αυτούς, οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις, καθ’ ό μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος. Αντιθέτως, δεν αντίκεινται στις διατάξεις αυτές του Συντάγματος οι ρυθμίσεις που αφορούν την ανάδειξη των μελών των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), καθ’ όσον οι εν λόγω οργανωτικές μεταβολές δεν συνδυάζονται και με μεταφορά αρμοδιοτήτων από άμεσα όργανα διοίκησης του δήμου προς τα αντίστοιχα συλλογικά όργανα των νομικών αυτών προσώπων. Διατυπώθηκαν δύο μειοψηφίες: Σύμφωνα με την πρώτη, οι ανωτέρω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν το αμέσως επόμενο της εκλογής διάστημα είναι στο σύνολό τους αντισυνταγματικές. Κατά την δεύτερη, οι αυτές διατάξεις δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία συνταγματική διάταξη.»-
Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ στο ΣτΕ συντάχθηκε και ασκήθηκε από τον δικηγόρο Βέροιας Αντώνη Μαρκούλη, επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης του Δήμου Βέροιας «Προτεραιότητα στον Πολίτη».
Η αντίθεση των κριθεισών νομοθετικών επιλογών στο Σύνταγμα τις καθιστά στην πράξη ανενεργές. Έτσι, η συγκρότηση και οι αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων των δήμων υπόκεινται, πλέον, και διέπονται, ευθέως, από το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς», τις σχετικές διατάξεις του «Κλεισθένη» και του «Καλλικράτη».
Η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κάθε Δήμου για την ταυτότητα του νομικού λόγου πρέπει να ανασυγκροτηθούν για να αποκτήσουν τη σύνθεση που καθορίζεται στον ν. 3852/2010, όπως ισχύει, άλλως, οι αποφάσεις τους εφεξής θα πάσχουν από ακυρότητα. Ο Δήμος μας οφείλει αμελλητί να ανασυγκροτήσει τα συλλογικά όργανά του και να προγραμματισθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας για την ανάδειξη των συνθέσεων της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής ποιότητας Ζωής σύμφωνα με τη νόμιμη και δημοκρατική κατανομή των μελών.
«Η διοίκηση υποχρεούται να συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις (άρθρο 95 παρ. 5 Συντ.).
Άρα είναι αυτονόητη η υποχρέωσή της να συμμορφωθείτε προς την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και να εκτελέσετε αυτήν.
Η Οικονομική Επιτροπή είναι διοικητική αρχή και λαμβάνει αποφάσεις ως διοικητικό όργανο, τα δε μέλη της, της Δημάρχου μη εξαιρουμένης, εμπίπτουν στην έννοια του υπαλλήλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Κατά συνέπεια η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, και μάλιστα με θέματα που έχουν την αντίθεση και την αμφισβήτηση του κερκυραικού λαού και της αντιπολίτευσης πρέπει να ματαιωθεί ως μη έχουσα νόμιμη σύνθεση και μη έχουσα δημοκρατική νομιμοποίηση.