Δύο ερωτήσεις της παράταξης του Γιάννη Μπορμπότη προς τη δημοτική αρχή.
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΜΑ: «Έναρξη Λειτουργίας Νέων Βρεφικών Σταθμών»
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολύ αυξημένες ανάγκες αναφορικά με τη φιλοξενία βρεφών (παιδιά κάτω των 2,5 ετών) στους αντίστοιχους σταθμούς. Κάτι τέτοιο ήταν ολοφάνερο ακόμη από την περσυνή χρονιά, όπου και πάλι ο αριθμός των αιτήσεων για βρεφικούς σταθμούς είναι αυξηθεί σημαντικά και τελικά μεγάλος αριθμός βρεφών είχε μείνει εκτός.
Η Δημοτική Αρχή, μη έχοντας κάνει έγκαιρη πρόβλεψη, ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία 2 νέων βρεφικών σταθμών μέσα στο καλοκαίρι του 2021, ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της χρονιάς. Το σχέδιο ήταν για την τροποποίηση του 4ου Παιδικού Σταθμού (δίπλα στα Δικαστήρια) σε Βρεφικό και τη δημιουργία ενός νέου στο χώρο του ΚΑΠΗ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τότε η Δημοτική Αρχή, τα βρέφη τα οποία έμειναν εκτός σταθμών μετά την κατανομή και λόγω έλλειψης θέσεων ήταν περίπου 80. Η υπόσχεση ήταν ότι οι 2 νέοι Βρεφικοί Σταθμοί θα ήταν έτοιμοι στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, οπότε και οι οικογένειες θα έπρεπε να κάνουν …λίγη υπομονή.
Έχουν περάσει από τότε τρεις μήνες και οι Βρεφικοί Σταθμοί δεν βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα είτε κάποιες οικογένειες να πάνε τελικά σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, που σημαίνει νέα επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, είτε κάποιες τελικά να κράτησαν τα παιδιά τους στο σπίτι βρίσκοντας άλλες λύσεις.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
Που οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου και πότε προβλέπεται αυτή;
Πόσα βρέφη θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν αυτοί οι 2 βρεφικοί σταθμοί όταν θα είναι έτοιμοι;
Ποια μέτρα θα πάρει ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των βρεφονηπιακών σταθμών σε προσωπικό με μόνιμες θέσεις εργασίας ώστε να μην συντηρείται το απαράδεκτο καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας των ελαστικών σχέσεων εργασίας;
ΘΕΜΑ: «Υποβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Δουκάδων»
Το Δημοτικό Σχολείο Δουκάδων εξυπηρετεί τις ανάγκες μόρφωσης των μαθητών από όλα τα γύρω χωριά της περιοχής (αφού κατά το παρελθόν είχε ήδη γίνει συγχώνευση με το σχολείο Σκριπερού, ενώ και άλλα σχολεία είχαν ήδη κλείσει).
Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και χωρίς μεγάλη μείωση του αριθμού των μαθητών έγινε μείωση του διδακτικού προσωπικού, υποβαθμίζοντας το σχολείο από 5θέσιο σε 4θέσιο.
Πρόκειται για μέτρο αντιπαιδαγωγικό και επικίνδυνο, που αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται. Ενώ είναι κατανοητό ότι οι δυο σχολικές χρονιές με τηλεκπαίδευση που προηγήθηκαν, αντικειμενικά έχουν αφήσει αυξημένες ανάγκες και εκπαιδευτικά κενά, που πρέπει να καλυφθούν σε αυτή τη σχολική χρονιά.
Η απόφαση αυτή γίνεται ακόμη πιο προκλητική αν αναλογιστούμε ότι η συγχώνευση τάξεων έρχεται εν μέσω πανδημίας με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία μαθητών και δασκάλων που συγχρωτίζονται μέσα στις αίθουσες, με τα αποτελέσματα σε αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία της Κέρκυρας να είναι αποκαλυπτικά.
Αν και στην παραπάνω εξέλιξη υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τα αντίστοιχα Τοπικά Συμβούλια Δουκάδων και Σκριπερού, και παρά τις διαβεβαιώσεις από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων αλλά και από τη Δημοτική Αρχή ότι θα αποκατασταθεί το πρόβλημα άμεσα και θα στείλουν 5ο δάσκαλο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη 4 μήνες μετά!
Ερωτάται η Δημοτική αρχή:
Γιατί και από ποιον αποφασίστηκε η υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Δουκάδων από 5θέσιο σε 4θέσιο;
Γιατί υπάρχει τόση μεγάλη καθυστέρηση στη ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος να σταλεί 5ος δάσκαλος (μόλις 3-4 μήνες έχουν απομείνει για τη λήξη της σχολικής χρονιάς);
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε άμεσα να αποκατασταθεί το πρόβλημα;