Tο «Μπλε Μάτι» (Syri i kaltër στα αλβανικά) βρίσκεται στην περιοχή του Δέλβινου, 8χλμ. περίπου μέσω ενός κακοτράχαλου δρόμου από τους Αγίους Σαράντα της γειτονικής Αλβανίας. Πρόκειται για μια περιοχή με πανέμορφη φύση, πολλές πηγές και νερά που αναβλύζουν από παντού και παρθένο τοπίο.
Μια ιστορία 20 και πλέον χρόνων…
Αυτά τα νερά ζήλεψαν ντόπιοι θεσμικοί παράγοντες ήδη από το 2001 (τουλάχιστον) και έδειξαν ενδιαφέρον για την πιθανότητα μεταφοράς νερού από την γείτονα στην Κέρκυρα, προκειμένου να λυθεί το θέμα του πόσιμου νερού. Γ. Μαχειμάρης ως Δήμαρχος Θιναλίων τότε και κατόπιν Νομάρχης Κέρκυρας και Β. Κατσαρός ως Δήμαρχος Κασσωπαίων συμφώνησαν ότι η μεταφορά νερού από την Αλβανία θα εξασφάλιζε μεγάλης ποσότητας και καλής ποιότητας νερό για το νησί (που δαπανά ένα σκασμό λεφτά στα εμφιαλωμένα) και ξεκίνησαν διερευνητικές συζητήσεις για να δουν αν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους αυτοδιοικητικούς. Αλλά δεν… Οι υπόλοιποι Δήμαρχοι των 13 Καποδιστριακών Δήμων έμειναν σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο να κατασκευαστεί το έργο υδροδότησης της Κέρκυρας (φράγματα), ένα έργο που όπως έλεγαν τότε θα είναι δικό μας και δεν θα εξαρτάται από τις διαθέσεις άλλου κράτους και πάντως είδαν σειρά προβλημάτων τόσο νομικής φύσης όσο και ουσιαστικής. Δήμαρχος της εποχής έλεγε με νόημα: «Δεν νοείται εμείς οι αιρετοί να μετατραπούμε σε πλασιέ…».
Ο Γεωργιάδης και ο Δένδιας
Αργότερα το θέμα επανέφερε ο αλήστου μνήμης βουλευτής Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος έφτασε τότε, το 2008, σε προχωρημένες επαφές με την αλβανική πλευρά δηλώνοντας μάλιστα, όπως υπενθυμίζει ο καλός συνάδελφος Γιάννης Παργινός, ότι είχε ο ίδιος εξασφαλίσει διακρατική συμφωνία με την Αλβανία. Το μικρό απόσπασμα από τον «ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ» (Βήμα, 5/11/2008) αποκαλυπτικό:
«Οι Κερκυραίοι να ξεδιψάσουν με αλβανικό νερό; Αυτό πρότεινε ο βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ κ. Ν. Γεωργιάδης: τη μεταφορά νερού από την περιοχή Γαλάζιο Μάτι της γείτονος χώρας, ώστε να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει το νησί. Ο έτερος βουλευτής Κερκύρας της ΝΔ, ο κ. Ν. Δένδιας, επέμενε ότι πιο συμφέρουσα θα ήταν η λύση της «μεθόδου των φραγμάτων». Τι το ήθελε; Με το που άκουγε ο κ. Γεωργιάδης τη λέξη φράγμα γινόταν… χείμαρρος απαξίωσης για την πρόταση του συναδέλφου του. Χαρακτηρίζοντάς την ανέφικτη, λέγοντας ότι θα παρέχει νερό για να πλένουν τα αυτοκίνητα και να γεμίζουν τις πισίνες… Διαδίδοντας, επιπλέον, ότι ο ίδιος έχει ήδη προωθήσει διακρατική συμφωνία με την Αλβανία. Έλα όμως που η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο υφυπουργός της κ. Ευ. Στυλιανίδης δήλωναν, όπως πληροφορούμαι, άγνοια για τις διαπραγματεύσεις που έκανε ο βουλευτής… εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης! Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωνε την ένταξη στο Δ´ ΚΠΣ – με προϋπολογισμό 160.000.000 ευρώ – του έργου που θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας: πρόκειται για τη «μέθοδο των φραγμάτων». (Παρεμπιπτόντως, αληθεύει ότι ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε πρόσφατα την Αλβανία και ασχολήθηκε με την παραγωγή διαφημιστικού σποτ για το καλό αλβανικό νερό; Τι τέλος πάντων μαγικό έχει αυτό το νερό «made in Tirana»;)».
Ξανά και ξανά
Όμως στο μεσοδιάστημα το έργο των φραγμάτων πέρασε (και περνά) τη δική του Οδύσσεια. Μπήκε στο Δ’ ΚΠΣ, βγήκε κατά ένα μέρος, πήγε ο Δένδιας στις Βρυξέλλες για να το ξεκολλήσει, μετά πήγε η Γκερέκου ως βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ για να πιέσει να μην απενταχθεί, ήρθαν εκλογές πήραμε υποσχέσεις υλοποίησης, κάτι κινήθηκε, κάποια βήματα έγιναν, ο Τσίπρας το χαρακτήρισε «φαραωνικό έργο», η ΝΔ θα κάνει λέει ένα μέρος αυτού. Εντέλει πάντως το έργο δεν έγινε μέχρι σήμερα. Τι καλύτερη στιγμή για να εκδηλωθούν πάλι οι παλιοί πόθοι; Ο Μαχειμάρης, Δήμαρχος σήμερα της Β. Κέρκυρας ήρθε εκ νέου σε επαφές, μαζί με τον αντιδήμαρχό του Χ. Κουτσούρη, με παράγοντες (επιχειρηματίες, θεσμικούς;) στην Αλβανία και η είδηση δεν θα γινόταν γνωστή, αν ο ίδιος δεν είχε κρατηθεί προσωρινά στα σύνορα, λόγω παλιάς δικαστικής εκκρεμότητας (αθωωτικής απόφασης που δεν έχει καθαρογραφεί 3 χρόνια μετά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
Ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι υδρευτικό έργο ακούμε κι υδρευτικό έργο δεν βλέπουμε, τονίζει ότι η λύση μεταφοράς νερού από την Αλβανία είναι απολύτως εφικτή και πάντως ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας πρέπει κάτι να κάνει για να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης.
Υπάρχουν νομικά και διακρατικά εμπόδια υπενθυμίζει ο Αυλωνίτης
Το θέμα φυσικά δεν θα μπορούσε να μην συζητηθεί στη συνάντηση εργασίας της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου 2022, που ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέκος Αυλωνίτης προκειμένου να ενημερωθεί από τον Δήμαρχο Γ. Μαχειμάρη για τα προβλήματα της περιοχής του.
Ο Αυλωνίτης φαίνεται ότι βάσει και των αυτοδιοικητικών καταβολών του αλλά και της νομικής ιδιότητάς του, προχωρά στα βήματα Δένδια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διαχρονικά εκφρασμένη θεσμική άποψη υπέρ των φραγμάτων αλλά και ότι η μεταφορά νερού από την γείτονα απαιτεί διακρατικές συμφωνίες. «…ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης υπενθύμισε ότι για το θέμα της υδροδότησης της Κέρκυρας υπάρχει εκφρασμένη, διαχρονικά, άποψη των θεσμών -τοπικά και σε επίπεδο κυβερνήσεων- για κατασκευή του έργου των φραγμάτων και επισήμανε ότι η μεταφορά νερού από την Αλβανία που διερευνά η δημοτική αρχή, πιθανόν να προσκρούει, πέραν των άλλων, και σε νομικά και διακρατικά εμπόδια» γράφει με νόημα στο δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Οι χειρισμοί Μαχειμάρη στο ζήτημα αναμένεται να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο, άλλωστε οι παρατάξεις έχουν ζητήσει ενημέρωση για το θέμα και πάντως έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κάποιες λεπτομέρειες για τις επαφές και τους χειρισμούς.