Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Τουρισμού για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Το μήνυμα
Το ιστορικό “ΟΧΙ” της Ελλάδας στο Ιταλικό τελεσίγραφο τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, σήμανε μεν την εμπλοκή της χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο, όμως έστειλε ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα για την αποφασιστικότητα των Ελλήνων όπου με ηρωισμό και περίσσια αυτοθυσία υπερασπίστηκαν τα δίκαια της πατρίδας.
Οι Έλληνες αρνήθηκαν την υποταγή υψώνοντας το Εθνικό τους ανάστημα, εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα για Ελευθερία με οποιοδήποτε κόστος.
Ο πόλεμος έδειξε ευθύς το σκληρό του πρόσωπο, ενώ η εισβολή των Γερμανών περίπου έναν χρόνο αργότερα υπήρξε σαρωτική, καθώς οι Γερμανοί επέδειξαν πρωτοφανή σκληρότητα με μαζικές εκτελέσεις, σφαγές και απαγχονισμούς αμάχων, ακόμη και μικρών παιδιών.
Η πείνα και οι αρρώστιες γονάτισαν τα μεγάλα αστικά κέντρα, με πολύνεκρες περιόδους λιμού κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Όμως και η Ελληνική ύπαιθρος βίωσε ιδιαίτερη σκληρότητα με αφανισμό πληθυσμών σε μαρτυρικές περιοχές όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, την Κρήτη και πολλές άλλες περιοχές όπου η αγριότητα των Γερμανών σκόρπισε θάνατο και καμένη γη.
Αξιομνημόνευτη και καθοριστική υπήρξε η δράση του ΕΑΜ, της μαζικότερης αντιστασιακής οργάνωσης αλλά και του ΕΛΑΣ, όπου κατάφερναν καίρια χτυπήματα στην Γερμανική πλευρά απελευθερώνοντας πολλές περιοχές της κατεχόμενης Ελλάδας.
Οι μνήμες όσων έζησαν τον πόλεμο παραμένουν νωπές, λες και ο χρόνος σταμάτησε. Δέντρα που από τα κλαδιά τους κρεμάστηκαν κορμιά αμάχων, βράχια όπου ξεψύχησαν γυναίκες και παιδιά, στέκουν ακόμη σε κάθε γωνιά, μαρτυρώντας την φρίκη και τον όλεθρο.
Όμως η δύναμη της Ελληνικής ψυχής οδήγησε στην απελευθέρωση, σε ένα κεφάλαιο της ιστορίας που γράφτηκε με ανείπωτο πόνο και αίμα.
Η μνήμη πρέπει να παραμείνει ζωντανή, γιατί φέρνει στο φώς την αλήθεια του πολέμου, αλλά και το μεγαλείο των Ελλήνων που αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό.
Αιωνία η μνήμη για κάθε Έλληνα που άφησε την τελευταία του πνοή για την ελευθερία.