Ομιλία στη Βουλή για το θέμα της Δικαστικής Αστυνομίας πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης.
Αναλυτικά:
Στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη και στους κινδύνους που κρύβονται για το πολίτευμά μας αναφέρθηκε στη έναρξη της ομιλίας του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας, ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
Υπογραμμίζοντας πως οι κυβερνητικές αποτυχίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, μίλησε για τις τεράστιες δυσκολίες στην κοινωνική πλειοψηφία που έχουν προκληθεί από τις υπέρογκες ανατιμήσεις των τεράστιων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ενέργεια, στα βασικά είδη διατροφής, στα ενοίκια και στις υπηρεσίες.
«Όλα τα περιμένει το κυβερνητικό επιτελείο από τον Τουρισμό. Θαρρείς κι εκεί υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδάκι που έχει εξομαλύνει όλες τις παθογένειες των τουριστικών μας υποδομών, όλα τα προβλήματα που απωθούν τον κόσμο της εργασίας να απασχοληθεί στον τουρισμό και τον επισιτισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιστοίχως αναφέρθηκε και στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη δικαιοσύνη, η οποία επεσήμανε πως δεν πρέπει να λειτουργεί a la carte. «Πλήθος υποθέσεων που αφήνουν μια παρασκηνιακή εικόνα λειτουργίας της δικαιοσύνης, δημόσιες διαμάχες δικαστικών λειτουργών, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Είναι εικόνα αυτή κράτους δικαίου;».
Επί του Νομοσχεδίου ο κ. Αυλωνίτης επεσήμανε τη σημασία μιας αποτελεσματικής δικαστικής αστυνομίας συνεπώς και την αναγκαιότητα σύστασής της για τη γρήγορη απονομή των αποφάσεων της δικαιοσύνης. Ωστόσο, ανέφερε πως «φοβάμαι ότι έτσι όπως δομείται το όργανο χάνεται η βασική ιδέα, δημιουργίας ενός σώματος του οποίου η ψυχή θα ανήκει στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη».
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε κριτική στην επιλογή διεύθυνσης της Δικαστικής Αστυνομίας από ανώτατο ή ανώτερο συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό. «Θεωρούμε πως υφίσταται, χωρίς πλήρη τεκμηρίωση, η γενική σας αυτή επιλογή, την ώρα που εν ενεργεία δικαστές θα είχαν περισσότερα κίνητρα και δεξιότητες να ασκήσουν την ηγεσία σε ένα απαιτητικό όργανο με αστυνομικό σκέλος αλλά και πολιτικό», ενώ παράλληλα επεσήμανε πως η δικαστική αστυνομία θα έπρεπε να δομηθεί επάνω στην υφιστάμενη δομή των γραμματειών των δικαστηρίων.
Ο κ. Αυλωνίτης υποστήριξε πως είναι πρόχειρος και βεβιασμένος ο σχεδιασμός του Υπουργείου αφού απουσιάζει ο επαρκής προγραμματισμός των συνολικών δαπανών, ο αριθμός των οργανικών θέσεων για το αστυνομικό και το γραμματειακό σκέλος, αλλά και ένας χρονικός προσδιορισμός των ενεργειών υλοποίησης της δικαστικής αστυνομίας, ενώ επέμεινε πως δεν μπορούν να ρυθμιστούν τέτοια σημαντικά θέματα με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανέλαβε πως έχει ανάγκη η δικαιοσύνη μας από μία Αστυνομία, φορέα-υπηρεσία βοηθητική και ενισχυτική της δικαιοσύνης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να καταθέσει σχετικό έγγραφο στον Υπουργό Δικαιοσύνης για σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δικαστική και δικηγορική κοινότητα στην Κέρκυρα, όπως το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, η δημιουργία Διοικητικού Εφετείου στο νησί, η κατασκευή νέου σωφρονιστικού καταστήματος κ.α..