Ποιοι διεκδικούν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας. Ο σίγουρος, τα φαβορί, οι “παλιοί”, οι γυναίκες.
Μέχρι τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στη Νέα Δημοκρατία για τις βουλευτικές υποψηφιότητες. Αν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε κάθε δήλωσή του ότι πρόθεση είναι να εξαντληθεί η τετραετία, τα ανά τη χώρα κομματικά επιτελεία έχουν βάλει “μπρος” τις μηχανές της προετοιμασίας για εκλογές, με σενάρια να τις φέρουν ακόμα και στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου…
Ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες (και) στην Κέρκυρα η μάχη των υποψηφιοτήτων για μία θέση στο “γαλάζιο” συνδυασμό. Κεντρικά, η διάθεση -όπως έχουν γράψει τον τελευταίο χρόνο αρκετοί πολιτικοί αναλυτές σε μεγάλα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης- είναι να υπάρξει σε σημαντικό βαθμό ανανέωση των ψηφοδελτίων.
Με τους βουλευτές να είναι οι μόνοι σίγουροι για μια… θέση στον “εκλογικό ήλιο” (εφ΄ όσον βέβαια και οι ίδιοι το επιθυμούν), έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι κρούσεις σε κεντρικά στελέχη πέριξ της ηγεσίας του κόμματος (αλλά και τούμπαλιν) από κομματικά στελέχη της περιφέρειας, βολιδοσκοπώντας προθέσεις και διερευνώντας δυνατότητες.
Οι επιδιώξεις και οι ποσοστώσεις
Στην Κέρκυρα, πρόθεση φαίνεται πως είναι η κάθοδος με ένα ισχυρό και πολυτασικό ψηφοδέλτιο, με την επιδίωξη να συμμετάσχουν πρόσωπα που θα φέρουν (και) νέους ψήφους και όχι να αποτελέσουν απλά… συμπλήρωμα της πεντάδας.
Το 2019, ο Στέφανος Γκίκας είχε πετύχει μία θριαμβευτική νίκη λαμβάνοντας περισσότερους από 10.000 σταυρούς, την ώρα που όλοι οι άλλοι υποψήφιοι μαζί όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να φτάσουν αυτό το νούμερο λαμβάνοντας κάτω από 8.000. Τότε, είχαν λάβει ο Στ. Γκίκας 10.272 σταυρούς και ακολούθησαν ο Σπ. Κροκίδης με 3.471, η Μαριλένα Μάστορα με 2.439, η Ίνα Ταράντου με 1.101 και ο Κ. Καρβούνης με 626.
Η ποσόστωση στα ψηφοδέλτια, απαιτεί τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Κέρκυρας δύο γυναικών. Έτσι, οι θέσεις για άνδρες υποψηφίους περιορίζονται στις τρεις (όσες ήταν δηλαδή και στις τελευταίες αναμετρήσεις) με τους ενδιαφερόμενους να είναι σαφώς περισσότεροι!
Αδιαμφισβήτητος ο Γκίκας
Ο μόνος αδιαμφισβήτητος υποψήφιος, είναι ο νυν βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, ο οποίος άλλωστε λόγω της έντονης πολιτικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας αλλά και του ήπιου πολιτικού προφίλ που διατηρεί, εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πόλο εντός κόμματος με τα σημερινά δεδομένα της οργάνωσης στην Κέρκυρα και έχοντας δημιουργήσει τη δική του “δεξαμενή” ψηφοφόρων, πέραν αυτής που είχε λόγω της θητείας του πατέρα του Σωτήρη τα τέλη της δεκαετίας του ΄70.
Ο Στ. Γκίκας, στον εσωκομματικό χάρτη, δεν “πιστώνεται” σε κάποια από τις εσωτερικές ομάδες της Ν.Δ. Διατηρώντας άριστες σχέσεις τόσο με με τη σημερινή ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, όσο και την λεγόμενη “καραμανλική” πτέρυγα, ακολουθεί απολύτως τις αποφάσεις του κόμματος και της ηγεσίας της κυβέρνησης, στηρίζοντας (και) σε τοπικό επίπεδο τα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Με φόρα και… επαφές ο Κλαδάς!
Ο δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς, αναμένεται να διεκδικήσει μία εκ των τριών θέσεων στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο. Έχοντας ανοίξει παράρτημα του εν Αθήναις δικηγορικού γραφείου του στην Κέρκυρα από το περασμένο καλοκαίρι αλλά και δραστηριοποιούμενος στο χώρο των κοινών ήδη εδώ και μεγάλο διάστημα με την οργάνωση “Κερκυραίων Πολιτεία” της οποίας είναι πρόεδρος, έχει ήδη αθόρυβα προετοιμάσει το έδαφος για τη δική του υποψηφιότητα.
Ιδιαίτερα έμπειρο στέλεχος, Κερκυραίος αν και κάτοικος Αθηνών, με πολλές θέσεις στην κρατική μηχανή κατά περιόδους τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια, ήταν για χρόνια στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η γνωριμία με τον οποίο έρχεται από τις αρχές του ΄90!
Στενός συνεργάτης του Άρη Σπηλιωτόπουλου, την εποχή που ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., θήτευσε ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, του ΣΔΟΕ καθώς και σύμβουλος του Νίκου Δένδια επί υπουργίας του τελευταίου στο Δικαιοσύνης.
Στελέχη που συνομιλούν με τον κ. Κλαδά, θεωρούν ότι θα είναι σίγουρα εντός του ψηφοδελτίου του κόμματος, σημειώνοντας πάντως ότι ούτως ή άλλως η κατάρτιση των συνδυασμών αποτελεί αντικείμενο του οποίου τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη ενταθεί οι επαφές με πρωτοκλασάτα στελέχη στο νησί με τα οποία συζητείται η στήριξη της υποψηφιότητας του 57χρονου δικηγόρου. Μεταξύ αυτών, με ηχηρά ονόματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης αλλά και παλαιά και έμπειρα στελέχη της Ν.Δ.
Άγγελος Σπύρου: Θεωρεί πως θα είναι εντός
Αρκετά σίγουρος για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο των επόμενων βουλευτικών εκλογών εμφανίζεται ο γιατρός Άγγελος Σπύρου, γιος του πρώην βουλευτή Σπύρου Σπύρου αλλά και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας.
Θα είναι η πρώτη του επαφή με τα κοινά σε επίπεδο εθνικών ή αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά το ότι δραστηριοποιείται κομματικά, λόγω και του πατέρα του, από νεαρή ηλικία. Το όνομά του είχε ακουστεί και στη διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίου στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο, δεν μπήκε καν στη συζήτηση αφού ο πατέρας του είχε αποφασίσει να διεκδικήσει για μια ακόμα φορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις εκλογές που προηγήθηκαν κατά ένα μήνα χωρίς τότε να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ο κ. Σπύρου, γυναικολόγος – μαιευτήρας που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, κινείται τόσο στο χώρο των εκλογικών φίλων του πατέρα του, ο οποίος άλλωστε έχει διατελέσει βουλευτής, περιφερειάρχης αλλά και διοικητής του ΠΕΣΥ τη δεκαετία του ‘00, αλλά και στον ιατρικό κόσμο θεωρούμενος άλλωστε ως μετριοπαθής και αγαπητός στο χώρο των συναδέλφων του.
Τα μηνύματα Κροκίδη δια της δραστηριότητας
Ερωτηματικό για ορισμένους αποτελεί το αν ο πρώην δήμαρχος Παρελίων Σπύρος Κροκίδης θα διεκδικήσει για τρίτη φορά (καθώς το Σεπτέμβριο του 2015 το ψηφοδέλτιο ήταν ίδιο με αυτό του Γενάρη του ίδιου έτους) την είσοδό του στον εκλογικό συνδυασμό της Ν.Δ.
Ο ίδιος φέρεται να διεκδικεί να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής, έχοντας άλλωστε επιδείξει έντονη… προεκλογική δραστηριότητα ως πολιτευτής του κόμματος από την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2019 με περιοδείες, επισκέψεις και δημόσιες παρεμβάσεις. Άλλωστε, σε όλα τα δελτία Τύπου που εκδίδει μέχρι και σήμερα, υπογράφει ως πολιτευτής δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις. Μάλιστα, ακόμα και στις αναρτήσεις του στο λογαριασμό του στο Facebook, στέλνει τα δικά του μηνύματα ότι δεν πρόκειται να αποτραβηχτεί από τη διεκδίκηση, τόσο με μακέτα εξωφύλλου που έχει τον υπότιτλο “υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας” όσο και με αναρτήσεις όπως αυτή που αναφέρει “κρυφό μας χαρτί, το αμείωτο πείσμα μας”!
Οι συζητήσεις για το όνομα του Θωμά
Εδώ και αρκετούς μήνες, ακούγεται έντονα και το όνομα του πολύπειρου δικηγόρου Θωμά Αθανασίου, πρώην προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο ίδιος φέρεται να μην έχει αρνηθεί κατ΄ αρχήν το ενδιαφέρον του σε συζητήσεις που έχει κάνει με κομματικούς φίλους του και όχι μόνο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εδώ και μήνες έχει υπάρξει ήδη μια πρώτη επαφή με τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας.
Το όνομα του είχε ακουστεί έντονα και στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του 2019, χωρίς τελικά να συμμετάσχει σε αυτό ή να καταθέσει επισήμως την υποψηφιότητά του.
Ο κ. Αθανασίου θεωρείται πως έχει σημαντική επιρροή και δυνατότητες προσέλκυσης ψήφων όχι μόνο από μία ικανή μερίδα του εκλογικού κοινού της Ν.Δ. αλλά και από άλλους κομματικούς χώρους, “δελεάζοντας” ίσως ψηφοφόρους που σε διαφορετική περίπτωση να μην επέλεγαν το κυβερνών κόμμα.
Μην παραλείψουμε ότι ο κ. Αθανασίου διατηρεί και μία προσωπική σχέση με τη Ντόρα Μπακογιάννη, τόσο εντός Ν.Δ. όσο και την περίοδο που η πρώην Υπουργός και αδελφή του Πρωθυπουργού είχε δημιουργήσει το δικό της κόμμα μετά τη διαγραφή της από τον Αντώνη Σαμαρά…
Στις εκλογές του 2019 είχε συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο και ο Κώστας Καρβούνης, ο οποίος πάντως δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Τι γίνεται με τις θέσεις γυναικών στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Cherchez la femme: οι επιτελείς του κόμματος αναζητούν τις δύο γυναικείες υποψηφιότητες με τη νομοθεσία άλλωστε να προβλέπει πανελλαδικά ότι το 40% των υποψηφιοτήτων τουλάχιστον θα πρέπει να είναι γυναίκες.
Με… προίκα τους σταυρούς
Η γιατρός Μαριλένα Μάστορα, εισήλθε στο ψηφοδέλτιο στις εκλογές του 2019. Κόρη του αείμνηστου δημάρχου Κέρκυρας Αλέξανδρου Μάστορα, δραστηριοποιείται σε κομματικό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια και δοκίμασε τις δυνάμεις της στις προηγούμενες εκλογές έχοντας πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, ως νεοεισερχόμενη (είχε λάβει 2.439 σταυρούς με την Άντζελα Γκερέκου στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο του 2015 να είχε λάβει τότε 2.817, ούσα εν ενεργεία βουλεύτρια).
Δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό αν η ίδια έχει ενδιαφέρον να συμμετάσχει και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, η πολιτική και κοινωνική της δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2019 έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει αλλά έχει αυξηθεί.
Κατόπιν ενεργειών!
Στα νεοδημοκρατικά “πηγαδάκια” ακούγεται έντονα το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Κέρκυρας και της Αναστασίας Αποστολίδου, ιατρού αναισθησιολόγου και γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου. Η κα Αποστολίδου, στέλεχος της Ν.Δ. είχε τοποθετηθεί ως υπεύθυνη στο βραχύβιο mega εμβολιαστικό κέντρο της Κέρκυρας.
Αν και η ίδια δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλώσει επισήμως ή ανοικτά ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο, το όνομά της ακούγεται όλο και πιο συχνά, ενώ τις προθέσεις της ίσως να φανερώνει πρόσφατη ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας, το οποίο της “πιστώνει” και προσωπικά (!) τις επικείμενες προσλήψεις ιδιωτών ιατρών με τρίμηνες συμβάσεις…
Μάλιστα, η εν λόγω ανακοίνωση, είχε συζητηθεί αρνητικά εντός των κόλπων της Ν.Δ. και όχι μόνο, καθώς αν και ήταν ο βουλευτής Στέφανος Γκίκας αυτός που είχε αντιδράσει ώρες μετά την παραίτηση Κακαβίτσα με ερώτησή του στη Βουλή και επαφές στο Υπουργείο Υγείας, η κα Αποστολίδου αναφέρεται ως παρεμβαίνουσα προς το Γιάννη Καρβέλη πιστώνοντάς της την “επιτυχία” των συμβάσεων με ιδιώτες! Επίσης, δεν διέφυγε της προσοχής ότι στην πρώτη ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας η κα Αποστολίδου αναφερόταν ως τομεάρχης υγείας της ΔΕΕΠ της Ν.Δ. και σε ορθή επανάληψη ως γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου – με ορισμένους να σημειώνουν με νόημα πως ο Ιατρικός Σύλλογος (θα έπρεπε να) εκπροσωπείται κατ΄ αρχήν από τον πρόεδρό του Δημήτρη Καλούδη.
• Στο ψηφοδέλτιο του 2019 συμμετείχε και η δημοσιογράφος, παραγωγός εκπομπής της ΕΡΤ Ίνα Ταράντου, με την ίδια πάντως να φέρεται ότι δεν δείχνει ενδιαφέρον για εκ νέου υποψηφιότητά της.
• Αντιστοίχως, δεν δείχνουν να έχουν καμία βάση σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει εδώ και κάποιους μήνες, για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άντζελας Γκερέκου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ίδια δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον συμμετοχής στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο Κέρκυρας στις επόμενες εκλογές, έχοντας μάλιστα εντείνει την επαγγελματική της δραστηριοποίηση και πάλι ως ηθοποιός.