Στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων έχουν πλέον μπει όλα τα κόμματα και στην Κέρκυρα, οι οποίες –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα διεξαχιύν το Φθινόπωρο, με επικρατέστερες ημερομηνίες τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.
Τηλέφωνα έχουν πάρει “φωτιά”, υποψήφιοι για μια θέση στον… ήλιο του ψηφοδελτίου έχουν δει την Αθήνα αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες επισκεπτόμενοι τα κεντρικά των κομμάτων τους και οι τοπικές νομαρχιακές έχουν ήδη αρχίσει την προεργασία και τις διερευνητικές επαφές.
ΝΔ: Φουντώνουν οι φιλοδοξίες, βγαίνουν μαχαίρια
Στη Νέα Δημοκρατία, εκτός του (ακλόνητου, λόγω και της βουλευτικής έδρας) Στέφανου Γκίκα (ο οποίος έχει εντείνει τη δραστηριότητά του ως διαμεσολαβητής κυβερνητικών στελεχών και τοπικών αιτημάτων), αναζητούνται οι άλλοι τέσσερις, δύο γυναίκες και δύο άνδρες.
Όλες οι πληροφορίες εδώ και μήνες φέρουν το δικηγόρο Σπύρο Κλαδά, πρόεδρο της ιδρυθείσας μόλις το 2021 πολιτιστικής οργάνωσης “Κερκυραίων Πολιτεία”, ως σίγουρο υποψήφιο βουλευτή.
Άλλωστε, και ο ίδιος έχοντας μεταφέρει μέρος της δραστηριότητάς του στην Κέρκυρα εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο, ανοίγοντας παράρτημα του δικηγορικού του γραφείου, εμφανίζεται στις προσωπικές του επαφές ως σίγουρος για το χρίσμα του υποψηφίου, διατηρώντας καλές σχέσεις με τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό και τον ίδιο τον πρόεδρο Κ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, το δείγμα των προθέσεών του είχε δείξει από την αρχή, όπως φαίνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ίδρυσης του σωματείου στο οποίο προεδρεύει: “Είμαι πεπεισμένος, ότι η Κέρκυρα χρειάζεται όσο ποτέ έντονο και ευρύ δημόσιο διάλογο για τα μείζονα αλλά και ελάσσονα ζητήματα που την απασχολούν. Αποτελεί άλλωστε πλεονέκτημα της δημοκρατικής λειτουργίας η παράθεση επιχειρημάτων για σχέδια, ιδέες ή και απλές σκέψεις για την επίλυση προβλημάτων ζωτικής επιρροής για την κοινωνική συγκρότηση, τα οποία χρωματίζουν τη στυγνή πραγματικότητα και δημιουργούν κοινό πλαίσιο αναφοράς σε όλους μας”.
Ωστόσο η υποψηφιότητά του φαίνεται ότι συγκεντρώνει και αντιδράσεις. Προς επίρρωση αυτού δημοσίευμα στα «Παραπολιτικά» το οποίο υπογράφει ο Γιάννης Κουρτάκης (8/6/2022) και αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει δώσει σε κανέναν το χρίσμα, κάποιοι βιαστικοί και ιδιαίτερα φιλόδοξοι) έχουν αρχίσει να κινούνται με την ιδιότητα του υποψήφιου βουλευτή. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο γνωστός δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς, που περιοδεύει κανονικά και με το νόμο στην Κέρκυρα. Ωστόσο δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι στο τέλος θα συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του νομού, αφού έχουν ήδη δημιουργηθεί αντίρροπες (και πολύ ισχυρές) δυνάμεις εντός κι εκτός κόμματος»
Στις υπόλοιπες θέσεις, ενδιαφέρον για μια θέση στο ψηφοδέλτιο υπάρχει από τον ιατρό μαιευτήρα Άγγελο Σπύρου, γιου του πάλαι ποτέ βουλευτή της Ν.Δ. Σπύρου Σπύρου, ενώ ο κ. Σπύρος Κροκίδης μετά από τρεις συμμετοχές σε εκλογικές αναμετρήσεις φαίνεται ότι επιμένει να διεκδικεί συμμετοχή στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Ο ίδιος πάντως, σε κύκλους του κόμματος, εμφανιζόταν σίγουρος ότι θα μπει στο συνδυασμό, έχοντας μάλιστα ως επιχείρημα την αξιοπρεπή επίδοση του 2019 με 3.501 σταυρούς. Η επίδοση αυτή δεν έφτασε ούτε το 1/3 των σταυρών που πήρε ο Στ. Γκίκας (10.370) με τους επιτελείς του κόμματος να θέλουν φέτος να διασφαλίσουν και τον τελευταίο σταυρό, προσβλέποντας στη μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική πρωτιά (το 2019 η Ν.Δ. βγήκε πρώτη με βραχεία κεφαλή στην Κέρκυρα, όμως, τα πράγματα πλέον δείχνουν να είναι πολύ πιο δύσκολα για το κυβερνών κόμμα).
Έντονα ακούγεται επίσης και το όνομα του γνωστού δικηγόρου Θωμά Αθανασίου, πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ και πρ. Προέδρου του νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας, με όλα τα ενδεχόμενα μέχρι στιγμής να είναι ανοικτά. Όσον αφορά τις κυρίες του ψηφοδελτίου, ακούγονται τα ονόματα της Μαριλένας Μάστορα και της Έλενας Σαγιαδινού.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η γνωστή ιατρός και για το κοινωνικό της έργο Μ. Μάστορα, αρχικά εξέφραζε τον προβληματισμό της στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει και πάλι στο ψηφοδέλτιο, ωστόσο, φαίνεται πως θεωρείται πλέον ως μία εκ των πέντε υποψηφίων. Ένα ακόμα όνομα που ακούγεται είναι αυτό της δημοτικής υπαλλήλου Έλενας Σαγιαδινού, μέλους του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Κέρκυρας, η οποία ήταν και πάλι υποψήφια το 2015, με ιδιαιτέρως ισχνά όμως αποτελέσματα.
ΣΥΡΙΖΑ: Διερευνητικές επαφές με στόχο την πρωτιά
Στο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναμένεται να υπάρξει σημαντική ανανέωση του ψηφοδελτίου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές. Ο Αλέκος Αυλωνίτης, νυν βουλευτής του κόμματος και προερχόμενος από τις κινήσεις διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, είχε τότε υπερσκελίσει εκλογικά τον έως τη χρονιά εκείνη βουλευτή Κώστα Παυλίδη, έχοντας λάβει 5.211 σταυρούς έναντι 3.943 του δεύτερου και θεωρείται από το κόμμα ότι έχει γενικά επιτυχημένη θητεία, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Παυλίδης, είναι και αυτός ακλόνητος στο ψηφοδέλτιο: όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η υποψηφιότητά του (η τέταρτη κατά σειρά, αφού συμμετέχει από το 2015 οπότε και εξελέγη στις δεύτερες εκλογές εκείνης της χρονιάς πρώτος στη λίστα, μετά την αποχώρηση Σαμοΐλη για τη ΛΑΕ) είναι σίγουρη και έτσι, αναζητούνται οι άλλοι τρεις, εκ των οποίων (τουλάχιστον) δύο γυναίκες.
Για την τρίτη “ανδρική” θέση, αρκετά είναι τα ονόματα που ακούγονται. Ένας εξ αυτών, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης του Θ. Γαλιατσάτου, Αλέκος Μιχαλάς, ο οποίος πάντως δείχνει να προτιμά το στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακούστηκε επίσης το όνομα του ιατρού και πρώην προέδρου του Νοσοκομείου Φοίβου Κακαβίτσα, ο οποίος πάντως εμφανίζεται αυτή τη χρονική περίοδο να ενδιαφέρεται πρωτίστως για το ιδιωτικό ιατρείο που προσφάτως άνοιξε, μετά την ηχηρή παραίτησή του από το ΕΣΥ.
Υπάρχουν φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι με το κόμμα να έχει ήδη δύο υποψηφιότητες στο βορά, θα πρέπει ίσως να εξεταστεί μία υποψηφιότητα από το νότιο συγκρότημα. Το όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Κώστα Γκούση, πρώην περιφερειακού συμβούλου και πρώην Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει σημαντική επιρροή στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκίμμη (τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του Νίκος είχαν στηρίξει το κίνημα της Λευκίμμης για το ΧΥΤΑ ενώ ο Νίκος Γκούσης είναι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας).
Έντονα ακούγεται επίσης και το όνομα της πρ. αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, φαρμακοποιού Νικολέττας Πανδή, η οποία θα κάλυπτε και το νότιο συγκρότημα ως έλκουσα την καταγωγή της από τους Αργυράδες, ενώ η πρώην βουλεύτρια του κόμματος και ακαδημαϊκός Φωτεινή Βάκη δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφια στην Κέρκυρα, έχουσα ήδη αναπτύξει δραστηριότητα στην Αθήνα όπου και κατήλθε ως υποψήφια (και εκλέχθηκε) στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη κεντρικής Επιτροπής.
ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιοι στη σκιά της έντασης για την ανάδειξη προεδρείου Νομαρχιακής
Στο ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Μπιάγκης, ο οποίος αποτέλεσε ίσως την έκπληξη των εκλογών του 2019 στο νησί, είναι ακλόνητος στο ψηφοδέλτιο όχι μόνο λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας αλλά και λόγω της δραστηριότητάς του ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, είναι αρκετές οι υποψηφιότητες που ακούγονται εδώ και καιρό.
Δημοσιεύματα τελευταία θέλουν την γνωστή πολιτικό και δημοσιογράφο Συλβάνα Ράπτη να επιχειρεί εκ νέου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και μάλιστα η συμμετοχή της θεωρείται σίγουρη. Θυμίζουμε ότι η κα. Ράπτη ήταν και πάλι υποψήφια στις εκλογές του 2019, αλλά δεν πέτυχε την εκλογή της.
Υποψηφιότητα που ακούγεται είναι κι εκείνη του Αλέξανδρου Αλεξάκη, ο οποίος δεν έχει κρύψει εδώ και καιρό τις προθέσεις του να διεκδικήσει θέση στο συνδυασμό. Αντιπεριφερειάρχης συνεργαζόμενος με την παράταξη Κράτσα, είχε εκλεγεί με το συνδυασμό της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας στην Περιφέρεια, η οποία είχε στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του ΄19, ενώ αποτελεί μέλος της ομάδας στελεχών του Γιώργου Παπανδρέου πανελλαδικά (ήταν γραμματέας του ΚΙΔΗΣΟ στην Κέρκυρα).
Ακούγεται επίσης το όνομα του ιατρού Αλέξανδρου Γαστεράτου, από τη Λευκίμμη, ο οποίος συμμετείχε επίσης και στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ το 2019.
Μία υποψηφιότητα που εξετάζεται, είναι αυτή της Ανδρομάχης Δαγκλή. Δικηγόρος, πρώην γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ (στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας), δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, είχε για ένα διάστημα απομακρυνθεί από την ενεργό συμμετοχή του κόμματος, ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό, ακούγεται έντονα ως μία εκ των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νησί με πλεονέκτημα τη δυνατότητα προσέλκυσης ψηφοφόρων και από άλλους χώρους ή μη κομματικά ενεργούς. Ακούγεται επίσης το όνομα της Μαρίας Δρυ, δημοτικής συμβούλου, κόρης του πάλαι ποτέ υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δρυ.
Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι διαδικασίες επιλογής ψηφοδελτίου αναμένεται να γίνουν στη σκιά της έντασης που έχει φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τη συγκρότηση του προεδρείου της Νομαρχιακής με το Νίκο Τησαρχόντου να καταλαμβάνει τη θέση και τον Παντελή Γιαννούλη να καταγγέλλει μέσω του Facebook υπόγειες διαδρομές, με συνεργασία μάλιστα του βουλευτή του κόμματος και συνεργατών της «γαλάζιας» δημοτικής αρχής…
ΚΚΕ: Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα
Στο ΚΚΕ γνωστό είναι ότι το κόμμα θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο δηλώνοντας έτοιμο όποτε κι αν γίνουν εκλογές, κυρίως βασιζόμενο στα μέλη του κόμματος και με συνεργασίες, με μέτρο κι υπό προϋποθέσεις. Στη βάση του ψηφοδελτίου του 2019 είναι γνωστό ότι στο ΚΚΕ δεν χωρούν πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, και κυρίως επιλέγονται πρόσωπα με προσφορά και δράση στις τοπικές κοινωνίες. Αλεξάνδρα Μπαλού, Μυρσίνη Χαραλάμπους, Σταμάτης Πελάης, Γιάννης Μπορμπότης συγκεντρώνουν πιθανότητες να είναι υποψήφιοι του κόμματος. Άλλωστε όπως είναι γνωστό «στο ΚΚΕ δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές».