Ομιλία στην 144η Ολομέλεια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union – IPU) που διεξάγεται στη Nusa Dua της Ινδονησίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ως επικεφαλής της αποστολής της Βουλής των Ελλήνων στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Βασίλης Γιόγιακας (ΝΔ) και Γιάννης Μουζάλας (ΣΥΡΙΖΑ).
Ο Στέφανος Γκίκας τοποθετήθηκε επί του κυρίως θέματος των εργασιών της Ολομέλειας: «Φτάνοντας στο Μηδέν: Παρακινώντας τα Κοινοβούλια να δράσουν κατά της Κλιματικής Αλλαγής».
Στην ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε ότι παρόλο που επί δεκαετίες οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι «πράσινοι» στόχοι που έθεταν Διεθνείς Οργανώσεις και Κυβερνήσεις για την αποφυγή καταστροφών δεν επιτεύχθηκαν.
Σήμερα, όπως σημείωσε, η Κλιματική Κρίση «μας ξεπέρασε», αφού κάθε ήπειρος, κάθε περιοχή και κάθε χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή. Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στους μεγάλους καύσωνες και στο έντονο ψύχος, στις πολύ έντονες καταιγίδες που καταγράφονται όλο και πιο συχνά, στα πλημμυρικά φαινόμενα και στις μεγάλες πυρκαγιές. «Οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα ώθησαν πολλές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την κλιματική αλλαγή ως ζήτημα Εθνικής ασφάλειας», συμπέρανε.
Υπογράμμισε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει απλός παρατηρητής, αφού η δράση κάθε χώρας επιδρά στην παγκόσμια «πράσινη»μετάβαση. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, απαιτείται η συνεργασία όλων.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Παρισίων και στην «Ατζέντα 2030», διεθνείς δεσμεύσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς εθνική προσπάθεια. Για αυτό το λόγο εστίασε στην ανάγκη ψήφισης νέων κλιματικών νόμων από όλα τα κράτη, οι οποίοι θα λειτουργούν ως νομικά πλαίσια για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια και θα θέτουν τους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα.
«Ως Βουλευτές αποτελεί υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι οι σχετικοί νόμοι θα ψηφιστούν, αλλά και θα εφαρμοστούν, αφού η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστροφές που αυξάνουν την ανισότητα αλλά και την φτώχεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον στην ανάγκη προσαρμογής και άλλων τομέων στα νέα δεδομένα, όπως είναι η εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, προσαρμογής των έργων υποδομής κ.α.. Πρόκειται για προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της απώλειας ανθρώπινων ζωών, της καταστροφής περιουσιών, αλλά και της απώλειας θέσεων εργασίας.
Ο Βουλευτής εστίασε στην κοινωνική στήριξη που χρειάζονται πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους καταστροφές, παρουσιάζοντας τον Μηχανισμό της Κοινωνικής Αρωγής που στήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι για τους πυρόπληκτους. Όπως σημείωσε, σε αυτό τον τομέα η διακοινοβουλευτική συνεργασία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα χρηματοδότησης της «πράσινης» πολιτικής, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δημιουργήθηκε για την ανάκαμψη των Ευρωπαϊκών Οικονομιών μετά την πανδημία. Εξήγησε ότι το Ταμείο χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων «πράσινες» πολιτικές, όπως είναι η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην «πράσινη» ενέργεια, στον τερματισμό της εκμετάλλευσης του λιγνίτη, αλλά και στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. «Πρόκειται για ορισμένα μέτρα για την επίτευξη της μείωσης των ρύπων έως το 2030, τα οποία παράλληλα δίνουν ώθηση στις Οικονομίες μας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας», συμπέρανε.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στην στήριξη που παρέχει τη ΕΕ σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν την «πράσινη» μετάβαση και να υιοθετήσουν σχετικές πολιτικές. Όπως είπε, το 2020 η ΕΕ διέθεσε 23,4 δις Ευρώ για αυτό τον σκοπό, ενώ παραμένει πιστή στην δέσμευση για την ετήσια κινητοποίηση και διάθεση 100 δις Δολαρίων από αναπτυγμένες χώρες, Οργανισμούς κλπ. προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2025.
Υπογράμμισε ότι οι Βουλευτές όλου του κόσμου οφείλουν να ασκούν πίεση στις Κυβερνήσεις τους, ώστε να εφαρμόζουν τις Διεθνείς Συμβάσεις και αποτελεσματικές πολιτικές κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
«Ο χρόνος τελειώνει, δεν υπάρχει πλέον χώρος για δικαιολογίες. Αποτελεί υποχρέωση της γενιάς μας να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας έναν καλύτερο και πιο ασφαλή πλανήτη.», υπογράμμισε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας ζήτησε από τους Αντιπροσωπείες των Κοινοβουλίων όλου του κόσμου να αναλογιστούν πόσες ενέργειες και πολιτικές κατά της Κλιματικής Κρίσης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, αν αξιοποιούνταν για αυτό τον σκοπό τα δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ και Δολαρίων που διοχετεύονται την παρούσα περίοδο εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και το κόστος που θα δημιουργηθεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου. «Είναι πραγματικά κρίμα», κατέληξε.