Η τοποθέτηση του Αλέκου Αυλωνίτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δικαστική αστυνομία.
Αναλυτικά:
Στο ζήτημα των πυρκαγιών αναφέρθηκε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δικαστική αστυνομία υπογραμμίζοντας τις προειδοποιήσεις της φύσης για την ισορροπία της ζωής και του οικοσυστήματος, αλλά και τις διαπιστώσεις ότι η κλιματική κρίση συνδυασμένη με τη διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού συνιστά μια καταστροφική απειλή.
Παράλληλα, δείχνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ειδικότερα, εξήγησε πως η καθημερινή κομματική αντιπαράθεση δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην αντιμετώπιση του εθνικού αυτού κινδύνου. «Απαιτείται σήμερα, τώρα εθνικό σχέδιο και εθνική εγρήγορση» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ επανέλαβε τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα για αποφυγή της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στα καμένα.
Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διατύπωσε την επιφυλακτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ επεσήμανε τη σημασία της πρόβλεψης δαπάνης για την σύσταση του οργάνου της δικαστικής αστυνομίας και για την κάλυψη των αναγκών του σε υποδομές και σε προσλήψεις προσωπικού, εξειδικευμένων δικαστικών υπαλλήλων και λοιπών ειδικοτήτων.
Μεταξύ άλλων άσκησε κριτική στο θέμα της διοικητικής διάρθρωσης και την υπαγωγή της στον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην εμμονή της κυβέρνησης να επιλέγει ανώτερους ή ανώτατους συνταξιούχους δικαστικούς για την ηγεσία οργανισμών και φορέων, αλλά και του κατώτατου ορίου ηλικίας διορισμού του προσωπικού της δικαστικής αστυνομίας δηλ. τα 21 έτη, ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως το νομοσχέδιο αντιλαμβάνεται τους υπαλλήλους της δικαστικής αστυνομίας ως υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Η κυβέρνηση αφού μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία αγγίζει ζητήματα που αφορούν δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστικές υπηρεσίες, έπρεπε να φροντίσει να τα επιλύσει μέσω του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ώστε να μην βρισκόμαστε άλλη μια φορά μπροστά στο φαινόμενο της απαξίωσης των κωδίκων και με τη συνοχή των νόμων».