Τις αποκαλυπτικές απαντήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα στον Χάρη Καστανίδη για την εξαφάνιση ποινικών δικογραφιών από την Εισαγγελία Κέρκυρας γνωστοποίησε ο Γιώργος Καλούδης.
Αναλυτικά, η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της Βουλής:
«ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς):
Θα συζητηθεί τώρα η έβδομη με αριθμό 772/14-6-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαράλαμπου (Χάρη) Καστανίδη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με θέμα: «Απολεσθείσες δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας».
Κύριε Καστανίδη, καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα. Έχετε δυο λεπτά για την πρωτολογία σας.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το 2020 αποκαλύφθηκε μια εξόχως περίεργη και πρωτοφανής υπόθεση για τα δικαστικά χρονικά της χώρας. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2019 ότι ένας τεράστιος αριθμός δικογραφιών εξαφανίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Κέρκυρας και μεταφέρθηκαν αυτές οι δικογραφίες σε ιδιωτικούς χώρους είτε της τότε Εισαγγελέως Πρωτοδικών είτε σε άλλους χώρους ιδιωτών. Δεν θα ήθελα να κατονομάσω. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι περίπου δύο χιλιάδες επτακόσιες υποθέσεις επιστράφηκαν από την παυθείσα αργότερα εισαγγελικό λειτουργό και χίλιες εκατό περίπου υποθέσεις βρέθηκαν στοιβαγμένες σε έναν ιδιωτικό χώρο μακριά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ξέρουμε, επίσης, κατόπιν αυτών, ότι η έχουσα την ευθύνη πρώην εισαγγελικός λειτουργός παύθηκε, κύριε Υπουργέ, με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Υπάρχουν δε πρόσωπα, δικαστικοί και αστυνομικοί υπάλληλοι, που μαζί της αυτήν την ώρα διώκονται για τα εγκλήματα της ψευδούς βεβαίωσης, κατ’ εξακολούθηση μάλιστα, και της νόθευσης δημοσίου εγγράφου.
Δεν θα μείνω στα πρόσωπα και στις πιθανές ευθύνες τους που διερευνώνται αυτήν την ώρα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα της Κέρκυρας ούτε για τις διώξεις που ασκήθηκαν. Με ενδιαφέρει απολύτως το κύρος της δικαιοσύνης και με ενδιαφέρει απολύτως το δημόσιο συμφέρον. Εκατόν πενήντα τρεις από τις εξαφανισθείσες υποθέσεις κρίθηκαν από τον Άρειο Πάγο ότι είναι οριστικά απολεσθείσες. Με ενδιαφέρει και ενδιαφέρει όχι μόνο το λαό της Κέρκυρας, το πανελλήνιο ενδιαφέρεται να μάθει: Από αυτές τις υποθέσεις που εξαφανίστηκαν οριστικά, απολέσθηκαν οριστικά σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, ποιες υποθέσεις είναι πλημμελήματα, ποιες κακουργήματα, τι υποθέσεις αφορούν; Είναι υποθέσεις, παραδείγματος χάριν, που αγγίζουν την οικονομική εγκληματική συμπεριφορά, οικονομικά εγκλήματα και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές, είτε ως θύτες είτε ως θύματα;
Όσο για τις υποθέσεις που δεν εξαφανίστηκαν -προηγουμένως μίλησα-, αν αθροίσετε τις περίπου δύο χιλιάδες επτακόσιες και τις χίλιες εκατό, πάμε στις τρεις χιλιάδες. Θεωρείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των εξαφανισθεισών δικογραφιών. Από αυτές και κυρίως στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2014 και 2020 που βρίσκεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός πόσες υποθέσεις παραγράφηκαν; Αυτό είναι κρίσιμο. Πρόκειται για εγκλήματα που παραγράφηκαν, για πλημμελήματα ή κακουργήματα και δεν το γνωρίζουμε ποιοι είναι πάλι οι δράστες και τα θύματα; Δεν γνωρίζουμε τι υποθέσεις είναι;
Θα πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός, κύριε Υπουργέ, και θα πρέπει να μάθει -και μένω προσώρας σε αυτά- γιατί επαναλαμβάνω το ενδιαφέρον της πολιτείας είναι διπλό: το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και η προστασία του κύρους της δικαιοσύνης.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Καστανίδη.
Θα απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Αξιότιμε κύριε συνάδελφε, κύριε Καστανίδη, σε αντίθεση με την προηγούμενη ερώτηση που απάντησα, αισθάνομαι εξαιρετικά άβολα απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση και θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής απέναντί σας. Διότι προφανώς η συζήτηση η οποία γίνεται δεν είναι μία από τις καλύτερες ούτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ούτε στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου –πρέπει τουλάχιστον αυτό να το αναγνωρίσουμε- ούτε βεβαίως για την ίδια τη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας η οποία κατά κάποιον τρόπο παρουσιάστηκε απροστάτευτη απέναντι σε αυτές τις αδιανόητες έκνομες ενέργειες ενός επίορκου δικαστικού λειτουργού, ενός δικαστικού λειτουργού στον οποίον το Σύνταγμα παρείχε απεριόριστη ανεξαρτησία αλλά και εμπιστοσύνη πως συνειδητά θα πράξει το καθήκον του προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες από κάθε μορφής απειλή και αυθαιρεσία.
Οφείλουμε, βεβαίως, να παραδεχθούμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε μια ασυγχώρητη υπηρεσιακή εκτροπή για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου παύθηκε οριστικά από την υπηρεσία της και μάλιστα με τον πιο αποδοκιμαστικό τρόπο.
Η συγκεκριμένη, λοιπόν, πρώην δικαστική λειτουργός θα αντιμετωπίσει τον φυσικό της δικαστή για τις πράξεις για τις οποίες ήδη κατηγορείται και όσες άλλες μπορεί να προκύψουν, καθώς η αλήθεια είναι -για να απαντήσω ευθέως στα ερωτήματα τα οποία θέσατε, αν και θα πω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στη συνέχεια- ότι η έρευνα συνεχίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί -αυτή είναι η πραγματικότητα- για να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των υποθέσεων, την κατηγοριοποίηση, ζητήματα τα οποία χρειάζεται να απαντηθούν όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και όσο γίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς ακόμα και τώρα, δύο χρόνια μετά, το μέγεθος της ζημιάς από τις πράξεις της τέως εισαγγελέως δεν μπορεί να διαπιστωθεί.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ενημερωτικό που μας απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας για το πρώτο σας ερώτημα προκύπτουν τα εξής: Μετά από έρευνα που έγινε σε οικία τρίτου προσώπου κατασχέθηκαν εννιακόσιες πενήντα ποινικές δικογραφίες και μηνύσεις. Σε δεύτερη έρευνα στο σπίτι της εν θέματι τέως εισαγγελικής λειτουργού κατασχέθηκαν άλλες δεκαεννιά ποινικές δικογραφίες και πλήθος εγγράφων, μεταξύ των οποίων ανακριτικές εκθέσεις, όπως εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, πραγματογνωμοσύνης και άλλα.
Κάνω μια παρένθεση εδώ και αναφέρομαι στην απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την οριστική της παύση. Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά πως διαπιστώθηκε πως σε υποθέσεις που εκδικάστηκαν με εισαγγελέα της έδρας τη συγκεκριμένη τέτοιου είδους κρίσιμα έγγραφα είχαν αφαιρεθεί και από φακέλους των δικογραφιών, δηλαδή για υποθέσεις που δικάστηκαν, όχι για εκκρεμότητες. Δεν αναγνώστηκαν στην ακροαματική διαδικασία, με συνέπεια είτε την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων που δεν ανταποκρίνονταν στη βαρύτητα των τελούμενων αδικημάτων είτε ακόμα και αθωωτικών.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το τιτάνιο έργο που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που ερευνούν αυτήν την υπόθεση όχι μόνο να βρουν χαμένες δικογραφίες, αλλά και να ανακαλύψουν πόσες δικογραφίες αλλοιώθηκαν, είναι σε εξέλιξη και ελπίζω να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Θα συνεχίσω, όμως, με κάποια στοιχεία τα οποία έχουμε, την ενημέρωση κατά τη δευτερομιλία μου, για να μην καταχραστώ, βεβαίως, και την ανοχή του Προεδρείου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.
Ορίστε, κύριε Καστανίδη. Έχετε το λόγο κι εσείς για τρία λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ο σκοπός της ερώτησης είναι να διευκολυνθεί η πολιτεία να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, να επιβληθούν οι δέουσες ποινές, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Και εκλαμβάνω από τη μέχρι τώρα απάντηση του Υπουργού και το ύφος του ότι θα είναι μια κοινή προσπάθεια, προκειμένου να πετύχουμε και την προστασία του κύρους της δικαιοσύνης, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.
Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα δώσετε επιπλέον στοιχεία. Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω. Αλλά θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση. Δεν είναι μόνο μία πρώην εισαγγελικός λειτουργός. Είναι και άλλοι που έχουν παραπεμφθεί για σοβαρά αδικήματα.
Νομίζω ότι θα έπρεπε να θέσουμε ένα ερώτημα. Καλό είναι να πλανάται και στην Αίθουσα, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται –για να το πω με κομψό τρόπο- αν ξαφνικά μόνη της μία πρώην δικαστικός λειτουργός αποφάσισε να τα κάνει όλα αυτά ή υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από τις κουρτίνες. Προφανώς δεν είναι δική μου ούτε δική σας αρμοδιότητα, αλλά γι’ αυτό λέω –το λέω με πολύ κομψό τρόπο- ας πλανάται αυτό το ερώτημα, μήπως δηλαδή η έρευνα πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά μιας πιο διευρυμένης, ας το πούμε έτσι, προσπάθειας.
Μάλιστα, το λέω αυτό γιατί όταν το 2019 πρωτοξεκίνησε η έρευνα, η τότε Εισαγγελέας Εφετών που άρχισε να ψάχνει την υπόθεση πρέπει να σας πω ότι υπέστη και μια δυσμενή μετάθεση. Οι δικαστικοί λειτουργοί που αυτήν την ώρα ασχολούνται –δηλαδή και ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών στην Κέρκυρα και ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών- πρέπει να σας πω ότι είναι άξιοι δικαστικοί λειτουργοί για να διεκπεραιώσουν το έργο, αλλά θα χρειαστούν τη στήριξη και των ανωτέρων τους. Πολύ περισσότερο, φοβάμαι ότι τελικά μπορεί να αποδειχθεί ότι κρίσιμες κακουργηματικές κυρίως περιπτώσεις παρεγράφησαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Είναι βέβαιο αυτό.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Είναι βέβαιο.
Και εκεί δεν ξέρω, ίσως όχι δημόσια, θα πρέπει να συζητηθεί με έναν τρόπο αν έχουν πραγματικά παραγραφεί κρίσιμες υποθέσεις. Τότε, με κάποιον τρόπο πρέπει να γίνει γνωστό το είδος των υποθέσεων, αυτοί που ωφελήθηκαν και αυτοί που εβλάβησαν. Η αίσθησή μου είναι ότι κάποια στιγμή αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά, γιατί η ελληνική δικαιοσύνη απονέμεται εν ονόματι του ελληνικού λαού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Καστανίδη.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Κύριε Καστανίδη, είστε εκ των συναδέλφων που έχετε τεράστια εμπειρία. Έχετε θητεύσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων Υπουργείων, άρα γνωρίζετε και τις διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης λειτουργεί απέναντι σε τέτοιες υποθέσεις.
Νομίζω, όμως, ότι αυτή η υπόθεση από μόνη της μας δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε πόσο σημαντικές ήταν οι αλλαγές που επιχειρήσαμε στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, με συγκεκριμένα και ουσιαστικά κριτήρια αξιολόγησης και επιθεώρησης για πρώτη φορά, αλλά βεβαίως και με διαδικασίες οι οποίες δεν θα αφήνουν να εκκολάπτονται τέτοιου είδους φαινόμενα, θα έλεγα παραλείψεις, αδυναμίες, κακή υπηρεσιακή προσέγγιση επί μακρόν και να συσσωρεύεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός υποθέσεων. Διότι πρόκειται και περί αυτού.
Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεται κανείς πως η δικαιοσύνη έχει γυρίσει σελίδα. Προφανώς υπάρχουν ενδεχομένως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους ή στη συνταγματική τους υποχρέωση και γνωρίζετε ότι τουλάχιστον το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με γενναίες αποφάσεις οδηγήθηκε στην αποπομπή από το δικαστικό Σώμα ενός μεγάλου αριθμού –σε σχέση με το τι είχαμε συνηθίσει και τι γνωρίζαμε στο παρελθόν- δικαστικών λειτουργών.
Εκτιμώ, λοιπόν, ότι η προσπάθεια η οποία έγινε κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών με το σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων θα μας οδηγήσει σε έναν μεγάλο βαθμό στην εξάλειψη των δυσλειτουργιών που εκτιμώ ότι εκτεταμένα μπορούσαμε να δούμε στο παρελθόν.
Επανέρχομαι, όμως, στην ενημέρωση επί των ερωτημάτων που θέσατε, μιας και υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία οφείλω να σας τα πω και να γίνουν απολύτως γνωστά.
Είπα, λοιπόν, ότι είναι συνολικά εννιακόσιες εξήντα εννέα ποινικές δικογραφίες και μηνύσεις οι οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκτός του καταστήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας. Από τις εκατόν πενήντα τρεις δικογραφίες που κρίθηκαν ως οριστικά μηδέποτε επιστραφείσες, δεν είναι εφικτό να απαντηθεί πόσες αφορούν κακουργήματα και πόσες πλημμελήματα, καθ’ όσον ελλείπει το αποδεικτικό υλικό, από την αξιολόγηση του οποίου θα προέκυπτε ο περαιτέρω νομικός χαρακτηρισμός της αξιόποινης πράξης. Το καταχωρημένα, μάλιστα, στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τμήματος Μηνύσεων αυτών των δικογραφιών και των μηνύσεων ήταν ελάχιστα, έως ελλιπή και βεβαίως δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα για τον νομικό χαρακτηρισμό του αδικήματος.
Επίσης, γι’ αυτές τις εκατόν πενήντα τρεις δικογραφίες από τον έλεγχο του ηλεκτρονικού συστήματος προκύπτουν μόνο εννέα καταχωρήσεις που αφορούν οικονομικά εγκλήματα κατά του Δημοσίου. Ωστόσο, στο σύνολο των εκατόν πενήντα τριών δικογραφιών-μηνύσεων υπάρχουν ενενήντα τρεις καταχωρήσεις δικογραφιών-μηνύσεων χωρίς εγγραφή πιθανού αδικήματος, στις οποίες –ας είμαστε ειλικρινείς- δεν αποκλείεται να συγκαταλέγονται και άλλα οικονομικά εγκλήματα κατά του Δημοσίου.
Σχετικά με τις περιγεγραμμένες δικογραφίες, η πληροφόρηση που έχουμε είναι πως η συγκεκριμένη τέως εισαγγελική λειτουργός μέχρι τον Μάρτιο του 2020 επέστρεψε στην εισαγγελία ογδόντα οκτώ ποινικές πλημμεληματικές δικογραφίες που της είχαν χρεωθεί και παραγράφηκαν στα χέρια της. Περαιτέρω, μάλιστα, από το ηλεκτρονικό σύστημα προκύπτουν εβδομήντα κακουργηματικές δικογραφίες οι οποίες επεστράφησαν παραγεγραμμένες και δεκαεννέα οι οποίες δεν επεστράφησαν ποτέ και επίσης παραγράφησαν. Μιλάω γι’ αυτές τις συγκεκριμένες που σας είπα νωρίτερα.
Ακόμη, από τις κατασχεμένες εννιακόσιες εξήντα εννέα δικογραφίες, μόνο οι είκοσι έξι έτυχαν περαιτέρω επεξεργασίας, γιατί οι άλλες κρίθηκαν παραγεγραμμένες. Συνεπώς, οι λοιπές παραγεγραμμένες ανέρχονται στις εννιακόσιες σαράντα τρεις.
Είναι πάρα πολλές. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να το πούμε και να το πούμε και δημόσια.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριε Καστανίδη. Όμως, εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να συνεχίσω περισσότερο αυτή τη συζήτηση που τελικά το μόνο που κάνει είναι να απαξιώνει στα μάτια των συμπολιτών μας που μας παρακολουθούν την εικόνα της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Εκτιμώ ότι αυτό πραγματικά αδικεί την ίδια τη δικαιοσύνη. Και αυτή, αλλά και κάποιες άλλες τέτοιου είδους υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να αφορούν στο πρόσφατο παρελθόν. Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που αναδείχθηκαν την ίδια περίοδο -να είμαστε ειλικρινείς- οι οποίοι με την επαγγελματική τους επάρκεια, το ήθος τους και τη δικαιική τους συνείδηση συντελούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Αν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τη δικαιοσύνη, μια από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δημοκρατίας μας, προφανώς δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το ξεπεράσουμε.
Γι’ αυτό και προσωπικά, αγαπητέ κύριε Καστανίδη, εκπέμπω σταθερά ένα μήνυμα πως πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε στον τομέα της δικαιοσύνης. Δεν είναι ένας χώρος στον οποίο η μικροπολιτική αντιπαράθεση μπορεί να δώσει την κατεύθυνση ή να οδηγεί την όποια πολιτική επιλογή. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και προσπαθώ με κάθε τρόπο τουλάχιστον κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων να βρούμε τον κοινό τόπο και να συνεννοηθούμε για όλα αυτά.
Θέλω, όμως, να δηλώσω ότι προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και σε όλη αυτήν την πορεία μου, σε όλη αυτή τη θητεία μου, προσπαθώ μέσα από μεταρρυθμιστικές θεσμικές παρεμβάσεις να εισφέρω όλα τα αναγκαία διαδικαστικά εργαλεία, ώστε η ίδια η δικαιοσύνη εσωτερικά να κάνει τα δικά της απαραίτητα βήματα, για να μην υπάρξουν, να μην ξανασυμβούν τα αντίστοιχα, θα έλεγα, φαινόμενα, οι παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορεί παρά να μας απασχολεί όλους και δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει όλους από την ίδια πλευρά και στη γενικότερη αντίληψη της αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων, αλλά κυρίως των μέτρων ή των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβουμε, ούτως ώστε η ελληνική πολιτεία να μην είναι ανοχύρωτη και οι Έλληνες πολίτες να μη ζήσουν τέτοιου είδους καταστάσεις που ενδεχομένως επαναλαμβάνονται με την ευθύνη απλά και μόνο κάποιων ανθρώπων που δεν κρίνονται ικανοί.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ήμουν ελαστικός στον χρόνο, γιατί ήταν πολύ σοβαρό το θέμα.»