Εν μέσω κινητικότητας και εξελίξεων έρχεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου στην Κέρκυρα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, με ατζέντα που περιλαμβάνει συναντήσεις και εκδήλωση ενημέρωσης για το κυβερνητικό έργο. Κυρίως όμως, η έλευση Καραμανλή αφορά την ενημέρωση για το μεγάλο (και πολυαναμενόμενο) έργο της ύδρευσης της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με ανάρτηση του βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανου Γκίκα: «Ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μου, επισκέπτεται την Κέρκυρα, την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Θα μας δοθεί η δυνατότητα εκτός από τις συναντήσεις με τις τοπικές Αρχές και Φορείς, να ενημερώσουμε τους πολίτες – σε ειδική εκδήλωση – για το κυβερνητικό έργο στον τομέα των υποδομών & μεταφορών, αλλά και για το μεγάλο έργο της Ύδρευσης της Κέρκυρας, που όπως έχουμε και στο παρελθόν ανακοινώσει, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα γίνει με ΣΔΙΤ. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».
Προσωρινός ανάδοχος για την αποσκλήρυνση
Εντωμεταξύ για το ένα κομμάτι του έργου, αυτό που αφορά στην αποσκλήρυνση υπό τον τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Α’ ΦΑΣΗ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ – Ύδρευση Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας» αναδείχθηκε προ ημερών προσωρινός ανάδοχος. Πρόκειται για την τεχνική εταιρεία «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό για έργο ύδρευσης στην Κέρκυρα, συνολικού αρχικού ύψους 29,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%, εκ των οποίων 1,944 εκατ. ευρώ το δικαίωμα προαίρεσης).
Η τεχνική εταιρεία «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», έκτης εργοληπτικής τάξης, επικράτησε δίνοντας μέση τεκμαρτή έκπτωση 3,62%, ήτοι οικονομική προσφορά 21,114 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 26,18 εκατ. ευρώ), αφήνοντας πίσω την κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» που έδωσε έκπτωση 2,18% (οικονομική προσφορά 21,42 εκατ. ευρώ) και την εταιρεία ΜΥΒΑ με έκπτωση 1%. Έτσι, μετά και τον έλεγχο των δικαιολογητικών, επικυρώθηκε η σειρά κατάταξης και η Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος.
Στην περίληψη της σχετικής διακήρυξης του διαγωνισμού αναφέρονταν ότι «το κύριο φυσικό αντικείμενο του αναδόχου της προς ανάθεση σύμβασης αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 15.000 m3 /ημ. πόσιμο νερό της πόλης Κέρκυρας, με βάση την προς κατασκευή Εγκατάσταση Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας, που τροφοδοτεί τις υφιστάμενες Δεξαμενές Ανάληψης (V=2×1.500 m3) και 4 μικρές δεξαμενές της περιοχής του Βιρού. Στο έργο περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των Δεξαμενών Ανάληψης με την προς κατασκευή Δεξαμενή Ποταμού (V=2×5.000 m3), με επέκταση του υφιστάμενου αγωγού διαμέτρου 500 χλστ., ώστε να αυξηθεί η αποθηκευτική – αναρρυθμιστική ικανότητα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης. Επίσης, προβλέπεται η κανονική λειτουργία και συντήρηση του έργου για (36) μήνες με δικαίωμα προαίρεσης (24) μήνες. Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η «πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά» με βάση την τιμή, η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 63 μήνες, με δικαίωμα προαίρεσης 24 μηνών».
Εθνικού επιπέδου και σημαντικό το έργο
Να σημειωθεί ότι με απόφαση (στις 23-12-2021) του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών χαρακτηρίστηκε το έργο με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Α’ ΦΑΣΗ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ. Έργο Ύδρευσης Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας» ως Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού, και εγκρίθηκε η ένταξή του στον προγραμματισμό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ακολούθησε η δημοπράτηση του project.
Κι ακολουθεί σύμπραξη με ιδιώτη για 250εκ. ευρώ
Ωστόσο, η οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης της Κέρκυρας περιλαμβάνει, βάσει σχεδιασμού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κι ένα μεγάλο έργο που θα προχωρήσει με μοντέλο ΣΔΙΤ, το οποίο θεωρείται ως σημαντικό ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού Κέρκυρας από άποψη επάρκειας και ποιότητας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την κατασκευή του φράγματος Μελισσουδίου και του φράγματος Καλαμιώτισσας. Τα φράγματα, μαζί με τα συνοδά τους έργα, υπολογίζεται πως είναι ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη πράξη προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα τελευταία νέα
Το project, που αφορά σε ένα σύνολο έργων (υδροταμιευτικά, έργα ποιοτικής βελτίωσης ύδρευσης και έργα μεταφοράς νερού), τα οποία προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Βόρεια, Κεντρική και Νότια Κέρκυρα για την υδροδότηση του νησιού, ήταν σε διαδικασία αποστολής στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ για τις δικές της παρατηρήσεις καθώς η πρόταση υπαγωγής του έργου ολοκληρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.
Να προσθέσουμε επίσης ότι βάσει όσων αποτυπώνονταν σε σχετικό έγγραφο του υπ. Υποδομών και Μεταφορών για τον «καθορισμό της Στοχοθεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το έτος 2022» προβλέπεται η υπογραφή της τελικής σύμβασης εντός του 2022 για το έργο ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Α’ ΦΑΣΗ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ: Συμπληρωματικές Μελέτες έργων ύδρευσης Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας».
Για το έργο Ύδρευση Νήσου Κέρκυρα, Α’ Φάση: Εγκαταστάσεις Αποσκλήρυνσης Νερού και συναφή έργα, Έργο Ύδρευσης Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας, υπάρχει ο ευρύτερος στόχος για υπογραφεί σύμβασης έως 31/12.
Αναφορικά με το γνωστό project «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας Β’ και Γ’ ΦΑΣΗ: Φράγμα Μελισσουδίου και Φράγμα Καλαμιώτισσας. Ύδρευση Βόρειας Κέρκυρας και ενίσχυση ύδρευσης Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας (Ταμείο Ανάκαμψης)», έως 31/12/2022 αναμένονται: α) απόφαση έγκρισης από την τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), β) πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Προς ωρίμανση
Αυτή την εποχή το υπουργείο ωριμάζει το έργο των φραγμάτων με την πρόσληψη συμβούλων και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες το έργο θα περάσει από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Για τις ανάγκες ωρίμανσης έχει προχωρήσει σε πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου. Επίσης το υπουργείο ΥΠΟΜΕ κάλεσε τρεις εταιρείες για υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για να προχωρήσει σε αντίστοιχη πρόσληψη το επόμενο διάστημα.
Πρόκειται για ακόμα ένα έργο ύδρευσης που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ. Έχει προηγηθεί το έργο για το υδροδοτικό σύστημα Αττικής που προκηρύχθηκε, το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική που είναι σε φάση διαγωνισμού. Επίσης σε φάση προετοιμασίας διαγωνισμού είναι επίσης το φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων και το φράγμα Ταυρωνίτη Ποταμού. Τα έργα αυτά αναμένεται να προωθηθούν μέσα στο 2022.
Τα φράγματα για 30 χρόνια στον ιδιώτη
Ήταν 17/3/2022 όταν ο κ. Γκίκας με δελτίο τύπου του είχε ενημερώσει για τις εξελίξεις για το έργο των φραγμάτων. Συγκεκριμένα είχε ανακοινώσει τόσο το σχεδιασμό με ΣΔΙΤ όσο και την πρόθεση παραχώρησης του έργου στον ανάδοχο για 30 χρόνια (3 χρόνια κατασκευαστική περίοδος και 27 χρόνια λειτουργίας και συντήρησης της υποδομής). Συγκεκριμένα ο κ. Γκίκας είχε δηλώσει ότι «…. τα έργα της Β΄ και Γ΄ φάσης, που περιλαμβάνουν την κατασκευή των Φραγμάτων Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας, προϋπολογισμού 250 εκατ. Ευρώ, εντάχθηκαν και επίσημα στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και θα χρηματοδοτηθούν συνεπώς από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, προκειμένου να εκτελεστούν τα έργα μέσω ΣΔΙΤ, όπως έχει προγραμματιστεί, τις επόμενες ημέρες το έργο θα περάσει από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Το έργο θα παραχωρηθεί στον ανάδοχο για 30 χρόνια, εκ των οποίων τρία χρόνια υπολογίζονται ως κατασκευαστική περίοδος και 27 χρόνια ως περίοδος λειτουργίας και συντήρησης της υποδομής.
Σε ότι αφορά στο έργο κατασκευής της Εγκατάστασης Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας και τα συνοδά έργα, προϋπολογισμού 29,1 εκατ. Ευρώ, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος και η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά».
Με πληροφορίες από Insider.gr και ΗΜΕΡΗΣΙΑ