Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κέρκυρας με αφορμή τις εξαγγελίες Καραμανλή για τα φράγματα και τα έργα ύδρευσης της Κέρκυρας.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εξαγγελίες για τα φράγματα και τα έργα της ύδρευσης στην Κέρκυρα μας θυμίζουν τα λόγια του Μ.Λουντέμη:
‘’Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν’’!΄
Το έργο των Φραγμάτων ξεκίνησε από την ΔΕΥΑΚ το 1991, προχώρησε με την μελέτη Φουρνιέ, πολλές κυβερνήσεις πέρασαν χωρίς να γίνει τίποτα ουσιαστικό εκτός των απαλλοτριώσεων και ο φάκελος του έργου ποτέ δεν πήρε το ‘’πράσινο φως’’ από την Επιτροπή των Μεγάλων Έργων στην Ευρωπαική Ένωση.
Εντός των μνημονίων το 2013 το έργο στην ουσία εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Τον Νοέμβριο του 2014 η νέα δημοτική αρχή Νικολούζου ανοίγει ξανά τον διάλογο για την πορεία του έργου και αποφασίζεται η έναρξη των εργασιών για το ξεκίνημα του έργου.
Το 2015 η Δ.Ε.Υ.Α.Κ επί προεδρίας Αλ.Φαϊτά ξεκίνησε μία συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ. ΥΜΕΠΕΡΑΑ με σκοπό να καταστεί δυνατή η τμηματική εκτέλεση του έργου και μετά από σύνταξη σχετικής μελέτης προτάθηκε η άμεση προώθηση τμήματος του έργου και η συνολική ολοκλήρωση του με στάδια ανάλογα των υποέργων της αρχικής μελέτης.
Το αρμόδιο υπουργείο, μετά και τις απαραίτητες σύμφωνες αποφάσεις της ΔΕΥΑΚ και του Δημοτικού Συμβουλίου παρούσης και της παρατάξεως της κυρίας Υδραίου το καλοκαίρι του 2017, αποφασίζει την μείωση του φυσικού αντικειμένου, την επικαιροποίηση των μελετών, την επανεκτίμηση του συνολικού κόστους και την σταδιακή χρηματοδότηση του έργου που αφορά στα 3 μεγάλα υποέργα της μελέτης.
Ένταξη στην προγραμματική περίοδο 2018-2021 του Α΄ υποέργου των 49 εκατ. ευρώ της μελέτης , που περιλαμβάνει τα 3 ΕΑΝ της Χρυσίδας,του Κακότραφου Ποταμού και στο Νεοχωράκι μαζί με άλλα συνοδά έργα στο Νότο.
Ένταξη στην προγραμματική περίοδο 2022-2025 του Β΄υποέργου των 105 εκατ. ευρώ με το Φράγμα στο Μελισσούδι και τα συνοδά έργα στον Βορρά & του Γ΄υποέργου των 46 εκατ. ευρώ με το φράγμα της Καλαμιώτισας.
Και έρχονται υποκριτικά και ανερυθρίαστα σήμερα – μετά από 3 χρόνια κυβέρνησης Ν.Δ. και σε ανεπίσημη προεκλογική περίοδο – ο αρμόδιος Υπουργός, ο τοπικός βουλευτής, η δήμαρχος της Κεντρικής Κέρκυρας και η περιφερειάρχης να εξαγγείλουν τα έργα της ύδρευσης και των φραγμάτων τα οποία εδώ και 5 χρόνια έχουν δρομολογηθεί με υπουργικές αποφάσεις, προυπολογισμούς και δεσμεύσεις κωδικών έργου, με αποφάσεις της ΔΕΥΑΚ και του Δημοτικού Συμβουλίου από το καλοκαίρι του 2017. Αιδώς Αργείοι!
Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι δημόσια έγγραφα, έχουν αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και υπάρχουν στη διάθεση μας για όποιον τα αμφισβητήσει…
Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα το 2017 ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός τότε ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του Α΄υποέργου των Φραγμάτων, μετά από πολύωρες συνεδριάσεις και συσκέψεις όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού, των Επιμελητηρίων και της Τοπικής αυτοδιοίκησης και σε χρόνο πολύ μακρινό από κάθε προεκλογική περίοδο.
Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα δεν είναι ‘’καθρεφτάκια για ιθαγενείς΄΄ και ‘’φωτοβολίδες κρότου-λάμψης’’ επικοινωνιακής πολιτικής. Δεν εξαγγέλονται με πρακτικές ‘’Μαυρογιαλούρου’’ .
Απαιτούν δημοκρατικό προγραμματισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημόσια διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια, γνωστοποίηση των όρων των συμβάσεων και δεσμεύσεις κωδικών έργου και όχι προεκλογικές υποσχέσεις που δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα μετά από τις εκλογές.
Εμείς αυτά που εξαγγείλαμε στο συνέδριο του 2017 τα κάναμε πράξη και με αυτά δουλεύουν και εκτελούν έργα 3 χρόνια τώρα Δήμος και Περιφέρεια.
Και φυσικά πιστοί στο νεοφιλελεύθερο δόγμα τους ότι ‘’τα έργα κοινωνικής ωφέλειας πρέπει να συνδυάζονται με εργολαβικά υπερκέρδη’’ επιλέγουν αποκλειστικά και μόνο την διαδικασία ΣΔΙΤ…
Επειδή όμως το έργο των φραγμάτων αφορά στο μέγιστο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό και επειδή μας έχουν πείσει για την λατρεία που τρέφουν στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υποδομών, οφείλουν αντί για γενικές δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στην κοινωνία και στην Τ.Α. στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Θα έχει ο εργολάβος συμμετοχή στην διαχείριση του πρωτογενούς αγαθού μετά την διύλιση του;
Αν όχι με ποιους συγκεκριμενους δεσμευτικούς όρους θα εξασφαλιστεί αυτό σε τέτοιες μακροχρόνιες συμβάσεις;
Για εμάς αυτό είναι το πιο κυρίαρχο ερώτημα που ζητά ξεκάθαρη απάντηση.
2. Η επιλογή του ΣΔΙΤ κατασκευή-συντήρηση-λειτουργία σε ποιο μέρος της αλυσίδας διαχείρισης ύδρευσης σταματά; Ποιος ο ρόλος της ΔΕΥΑΚ σε αυτήν;
Ποιά θα είναι η σχέση ΔΕΥΑΚ-εργολάβου;
3. Πόσο είναι το επιπλέον κόστος του έργου από την επιλογή ΣΔΙΤ σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό χρηματοδότησης του έργου από δημόσιους πόρους;
Αναμένουμε τις απαντήσεις και θα επανέλθουμε…