Πως είδαν τα κόμματα στην Κέρκυρα την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και 84 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης; Τι θα ψηφίσουν τα κόμματά τους το βράδυ της Κυριακής και γιατί; Τι σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα; Και πως αναλύουν, από τη δική τους σκοπιά ο καθένας, το τριήμερο συζήτησης που μονοπωλεί το πολιτικό ενδιαφέρον στον τόπο;
Οι Χρήστος Μωραΐτης από το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Τησαρχόντου από το ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μπορμπότης από το ΚΚΕ και Βασίλης Καββαδίας από το ΜέΡΑ25 καταθέτουν τις δικές τους σκέψεις και εξηγούν τη θέση των κομμάτων τους.
Για το ακριβές του ρεπορτάζ δηλώνουμε ότι ζητήθηκε και η άποψη του κ. Σπύρου Παντελιού, προέδρου ΔΕΕΠ Κέρκυρας της ΝΔ, αλλά έως την ώρα που έκλεινε ύλη η εφημερίδα δεν ανταποκρίθηκε. Ως εκ τούτου, και όχι από δική μας υπαιτιότητα, δεν φιλοξενείται η άποψη της τοπικής ΝΔ.
Χρήστος Μωραΐτης, Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κέρκυρας: Η ώρα της αλήθειας για όλους
Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μεταφέρει στο Κοινοβούλιο αυτό που είναι πια κοινή συνείδηση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας: αυτή η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τον απλό πολίτη για την κοινωνία, για τους ανθρώπους της εργασίας, του μόχθου, για τα φτωχά και τα μικρομεσαία στρώματα, για τους νέους και τις νέες αυτού του τόπου.
Η πρόσφατη κακοκαιρία ξεγύμνωσε την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες από ένα καιρικό φαινόμενο που είχε προβλεφθεί χρονικά και γεωγραφικά μέρες πριν και ακόμα και κατά τη διάρκειά του έδινε τον χρόνο στους αρμόδιους να δράσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες υπέρ των χιλιάδων συμπολιτών μας που έμειναν αποκλεισμένοι στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους. Ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχουν περιοχές χωρίς ρεύμα, πέντε μέρες μετά την κακοκαιρία.
Αυτό ήταν, όμως, μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, και η αποτέφρωση τεράστιων δασικών εκτάσεων και μάλιστα χωρίς ισχυρούς ανέμους , σχεδόν με άπνοια. Χιλιάδες νοικοκυριά στην Εύβοια, την Αττική, τη Θεσσαλία, τα Ιόνια, την Χαλκιδική ακόμα περιμένουν την κρατική ενίσχυση και φροντίδα που τόσο απλόχερα τους υποσχέθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μεγαλόστομες διακηρύξεις περί ετοιμότητας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που αποδείχτηκαν κούφια λόγια σε επικοινωνιακές φιέστες.
Την ίδια στιγμή η αύξηση του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, η εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων, βάζουν σε δοκιμασία εκατομμύρια πολίτες αυτού του τόπου και οδηγούν ξανά σε καταστάσεις φτώχειας σαν αυτές που είχαμε ζήσει την περίοδο 2012-2013, όταν η χώρα με ευθύνη ξανά της Νέας Δημοκρατίας και των τότε συμμάχων της οδηγούσε την χώρα στην χρεωκοπία.
Και όλα αυτά ενώ καθημερινά θρηνούμε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, με την Ελλάδα να είναι στην κορυφή της Ευρώπης σε νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και την κυβέρνηση να παρακολουθεί αδρανής ή να παίρνει μέτρα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τραγωδία. Αρνήθηκε από την αρχή να ενισχύσει το ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αρνείται ακόμα και τώρα να το κάνει, απέτυχε απολύτως στην στρατηγική του εμβολιασμού, μείωσε τον προϋπολογισμό για την Δημόσια Υγεία και επαναφέρει τα παλιά της σχέδια για το κλείσιμο Νοσοκομείων και την παράδοση μεγάλου μέρους του ΕΣΥ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς καταστροφικά νομοσχέδια, όπως για το Περιβάλλον, την μεγάλη οπισθοδρόμηση στην Εκπαίδευση, την αποτυχία της στο μεγάλο της αφήγημα περί του «Νόμος και Τάξη», τον Αναπτυξιακό Νόμο που αφήνει έξω από την Ανάπτυξη δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε έχει ανάγλυφα μπροστά του τα κατορθώματα αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή την πανωλεθρία της που βάζει σε κίνδυνο την συνοχή της κοινωνίας, την επιβίωση του ελληνικού λαού.
Η πρόταση δυσπιστίας ήταν αναπόφευκτη και επιβεβλημένη μπροστά σε αυτήν την κατάσταση. Για τρεις μέρες η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να απολογηθεί για όλα αυτά και πολλά άλλα, χωρίς τις διαστρεβλώσεις των φιλικών της ΜΜΕ της λίστας Πέτσα. Θα είναι επίσης η ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι πραγματικές τους επιδιώξεις και να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Η πρόταση δυσπιστίας είναι η ώρα της αλήθειας για όλους.
Νίκος Τησαρχόντου, Γραμματέας Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κέρκυρας: “Η προοδευτική παράταξη δεν είναι δυνατόν να υπερψηφίσει ή να “κλείσει το μάτι” σε αυτή την Κυβέρνηση”
Η ανικανότητα της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας με μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη και την εκατόμβη νεκρών, η ανικανότητα στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, η αύξηση του πληθωρισμού που θα αγγίζει το 7% σε ένα χρόνο, έχει συρρικνώσει τα εισοδήματα των πολιτών και μαστίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εις βάρος των ισχυρών (βλέπε ενισχύσεις μεγάλων επιχειρήσεων).
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιληφθεί τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την προσαρμογή της παιδείας στις σύγχρονες προσκλήσεις, για την ενίσχυση του δημοκρατικού αναπτυξιακού και αποκεντρωμένου προγραμματισμού.
Η συντηρητική κυβέρνηση των “αρίστων” δεν μπορεί να κάνει ούτε τα αυτονόητα για τη διαχείριση κρίσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με τους εγκάθετους περιφερειάρχες, με δραματικά αποτελέσματα όπως στις πυρκαγιές του καλοκαιριού ή πρόσφατα με την κατάψυξη περιοχών στην καρδιά της Αθήνας και αρκείται να μοιράζει αφειδώς τις προφανείς ευθύνες της, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους ταλαιπωρημένους για ώρες και μέρες πολίτες.
Η αποτυχία και ανικανότητα διακυβέρνησης της χώρας εν μέσω κρίσεων ανήκουν εξολοκλήρου στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση.
Η παράταξη μας, η προοδευτική παράταξη, για τους παραπάνω λόγους δεν είναι δυνατόν να υπερψηφίσει ή να “κλείσει το μάτι” σε αυτή την Κυβέρνηση.
Η ψήφος μας εκφράζει όχι μόνο την απόλυτη απογοήτευση και απόγνωση εκατομμυρίων συμπολιτών μας έναντι των πεπραγμένων της δεξιάς κυβέρνησης αλλά και την ελπίδα για αλλαγή, για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό.
Γιάννης Μπορμπότης – Γραμματέας Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ: Δικομματικός καυγάς για να κρύψουν την πραγματική αιτία
Στο φόντο της απίστευτης ταλαιπωρίας χιλιάδων συνανθρώπων μας, από έναν αναμενόμενο χιονιά, εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Αν και οι γραμμές αυτές γράφτηκαν πριν καλά καλά ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε την εικόνα που θα παρακολουθήσουμε μεταξύ αυτών που διαχειρίστηκαν τις καταστροφές σε Μάνδρα και Μάτι και αυτών που διαχειρίστηκαν τις καταστροφές σε Εύβοια και Αττική.
Ανεβασμένοι τόνοι, εξυπνακισμοί, «κοκορομαχίες», αλληλοκατηγορίες και άλλα τέτοια τεχνάσματα που «πουλάνε» με στόχο να κρύψουν την ουσία και την πραγματική αιτία των όσων ζούμε σήμερα.
Σήμερα, στις αρχές του 2022, και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι καθηλωμένοι στα σπίτια τους και χωρίς ρεύμα για 5η μέρα μετά τον χιονιά.
Σήμερα, σε περιοχές της Ελλάδας, μαθητές πάνε με κουβέρτες στα σχολεία γιατί τα πρωτόκολλα ενάντια στην πανδημία αντί να περιλαμβάνουν την αραίωση των μαθητών σε κάθε αίθουσα (επιπλέον κόστος για το κράτος), περιλαμβάνουν ανοιχτά παράθυρα!
Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει, η οργή και η αγανάκτηση του να «θαφτεί στο χιόνι» των αμέτρητων δικαιολογιών, της υποκριτικής συγνώμης, του δικομματικού καυγά για «ικανούς» και «ανίκανους». Γιατί, παρά τις διαφωνίες τους όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στους διάφορους «κρίκους» και τις υπηρεσίες του κράτους, ένα «αποτελεσματικότερο» σχέδιο για έκτακτες καταστάσεις.
Είναι όμως απορίας άξιο γιατί ποτέ αυτός ο «σχεδιασμός» του αστικού κράτους δεν έχει υλοποιηθεί, γιατί οι υπηρεσίες δεν κατάφεραν να συντονιστούν σε καμιά από τις καταστροφές.
Πως γίνεται το «επιτελικό κράτος» να είναι τελικά επιλεκτικά ικανό; Όταν μιλάμε για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας, των περιουσιών του λαού τότε δεν τα καταφέρνουν. Όταν όμως μιλάμε για την ψήφιση και την υλοποίηση εκατοντάδων αντιλαϊκών νόμων μόνο τα τελευταία χρόνια, για το μοίρασμα πάνω από 10 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες, για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς, όταν μιλάμε για την καταστολή εργατικών κινητοποιήσεων τότε όλα δουλεύουν ρολόι.
Από τη στιγμή που αυτό είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ανεξάρτητα από το διαχειριστή, ο ίδιος ο χαρακτήρας του αστικού κράτους είναι από τη φύση του εχθρικός απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του.
Το κράτος αυτό κινείται πάνω στις ράγες της εξυπηρέτησης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών και μονοπωλιακών ομίλων, στις ράγες των κατευθύνσεων της ΕΕ. Όποιος και αν κάτσει στη θέση του οδηγού, είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν πάνω σε αυτές τις ράγες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Συνολικά, το πρόσημο για το λαό θα είναι αρνητικό.
Έχουμε άλλωστε παραδείγματα και σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο που αυτό το αποδεικνύουν. Παρά τις διαφορές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο υλοποιούν από κοινού, για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις. Εμβληματικό παράδειγμα ο Ερημίτης, όπου η μία κυβέρνηση έδωσε τη σκυτάλη στην άλλη. Το αεροδρόμιο ιδιωτικοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα επί ΝΔ ιδιωτικοποιείται το λιμάνι της Λευκίμμης. Το δικαίωμα στην απεργία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα χτυπήθηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Η βαθύτερη εμπλοκή μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με βάσεις να φυτρώνουν σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με τη ΝΔ. Τα παραδείγματα είναι πολλά και εδώ η ικανότητα των κυβερνήσεων ξεχειλίζει…
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το 50% των νομοσχεδίων που έχει φέρει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ περίπου το 80% των νομοθετημάτων.
Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Καταψηφίζει όμως καθημερινά και πολύμορφα, μέσα και έξω από τη Βουλή, την πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα. Αναδεικνύει ταυτόχρονα τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ τόσο από τη σκοπιά τη κυβερνητικής τους θητείας όσο και από τη θέση τους ως αντιπολίτευση.
Καλούμε την κοινωνική πλειοψηφία να μην εγκλωβιστεί σε μία συζήτηση «μικρότερου κακού». Είμαστε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι τεράστιες. Δεν μας αξίζει να καιγόμαστε, να πνιγόμαστε, να χωνόμαστε στο χιόνι, να ζούμε με επιδόματα την ώρα που οι λίγοι θησαυρίζουν, δεν μας αξίζει να ζούμε πολύ πέρα και μακριά από τις πραγματικές μας ανάγκες πνιγμένοι από την ακρίβεια, την πανδημία, την ενεργειακή φτώχεια.
Η λύση βρίσκεται στη δύναμη του λαού. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής και οικοδομώντας τη δική του κοινωνική οργάνωση, για τις δικές του ανάγκες, κόντρα στη σημερινή βαρβαρότητα.
Βασίλης Καββαδίας, Αν. Τομεάρχης Τουρισμού ΜέΡΑ25: Το ΜέΡΑ25 ψηφίζει υπέρ της μομφής
Το ΜέΡΑ25 ψηφίζει υπέρ της μομφής. Ψηφίζει κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την τεράστια ικανότητα της να εργαλειοποιεί κάθε γεγονός, μικρό ή μεγάλο, ώστε να περιστέλλει συνεχώς τις ελευθερίες του λαού, να φτωχαίνει ακατάπαυστα τους εργαζόμενους, να αυξάνει τον αριθμό των ανέργων , να πλουτίζει με κάθε τρόπο στους φίλους και εταίρους (?) της παρασιτικούς ολιγάρχες και να μετατρέπει τη χώρα μας όλο και περισσότερο σε χρεοδουλοπαροικία.
Ψηφίζει όμως κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και την τεράστια ανικανότητα της να αντιμετωπίσει πχ. καιρικά φαινόμενα. Το καλοκαίρι καίγεται η μισή Ελλάδα, το φθινόπωρο λεωφορεία κολυμπούν στη μέση της Αθήνας, το χειμώνα εγκλωβίζονται χιλιάδες άνθρωποι από το χιόνι και μένουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό. Τρέμουμε όταν σκεφτόμαστε τι θα συμβεί την … άνοιξη.
Ψηφίζει κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για την πολιτική της στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Μιας πολιτικής που είναι αλλοπρόσαλλη και επιδεικτικά προκλητική και αποτελεί ακραία έκφραση του τρόπου που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την άσκηση της εξουσίας της.
Θυμίζουμε την ανακοίνωση της στη Βουλή, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, ότι υπάρχουν 1.300 κλίνες ΜΕΘ.
Μετά όμως ήρθε η πραγματικότητα. Με λιγότερους από τους μισούς διασωληνωμένους το σύστημα είχε φρακάρει. Θύματα του ιού κατέληγαν πρόχειρα διασωληνωμένοι ή και χωρίς καν αυτό, στην αναμονή.
Όταν ήρθε η ώρα των εκατό νεκρών την ημέρα, ο κος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η περίθαλψη εκτός ΜΕΘ είναι ελλιπής.
Και στο τέλος, αφού η κοινωνία δεν πειθόταν και δεν εθιζόταν στον καθημερινό αριθμό των νεκρών, ήρθε η Ύβρις και η εξήγηση όλων αυτών. Η δήλωση του πρωθυπουργού : ναι είχαμε 16.000 νεκρούς αλλά ο τουρισμός πήγε πολύ καλά. Όλα υπέρ της οικονομίας των λίγων. Η ανθρώπινη ζωή και ο θάνατος, ένας απλός αριθμός.
Όμως, η μομφή που ψηφίσει το ΜέΡΑ25 στρέφεται, όχι μόνον κατά της κυβέρνησης, αλλά και εναντίον των κομμάτων του μνημονιακού τόξου ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί στις δικές τους παρακαταθήκες η ΝΔ μεγαλουργεί. Οι δικές τους κοκορομαχίες γεμίζουν αέρα τα πανιά της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερα καταδικάζουμε και απευθύνουμε μομφή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο, αφενός να καταρρακώσει το ηθικό του ελληνικού λαού, αφετέρου να μετατρέψει τη χώρα σε έρμαιο των ορέξεων κάθε λογής αρπαχτικού.
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ξηλωθεί, επειγόντως. Το ζωτικό ερώτημα όμως είναι τι θα την αντικαταστήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά από απλά ερωτήματα:
Θα καταργήσει την καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και του υπερταμείου;
Θα καταργήσει το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, που πουλάει την λαϊκή κατοικία στα ξένα funds στο 3% της αξίας τους;
Θα δηλώσει ότι μετά τη λήξη της τωρινής σύμβασης η Αττική Οδός ή οι εθνικές οδοί, θα επανέλθουν στον δημόσιο έλεγχο;
Θα δηλώσει ότι καταδικάζει την πώληση του ΟΣΕ, τον σκόπιμο κατακερματισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, των λιμανιών, τις παραχωρήσεις του εθνικού δικτύου οδικών μεταφορών;
Τέλος θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για όλα τα δεινά που του προξένησε και κυρίως για τη ξεδιάντροπη μετατροπή του περήφανου ΟΧΙ του το 2015, σε ένα υποταγμένο στην τρόικα, ΝΑΙ ;