“Οι Ευρωπαίοι έχουν χρέος να μας στηρίξουν απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας”, δήλωσε από την Κέρκυρα ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και μόνη της θα κάνει αυτό που πρέπει.
Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο συνέδριο που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στην στρατηγική του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας αλλά και στο πως οι Έλληνες αντιμετώπισαν τους Οθωμανούς στην απελευθέρωση.
Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα οξύς απέναντι στις τουρκικές απειλές σήμερα αλλά και τις ευθύνες των εταίρων μας στην Ε.Ε.: “Έχουν χρέος να μας στηρίξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ιδίως σήμερα απέναντι στην τουρκική απειλή. Αλλά και μόνοι μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Και εμείς θα το κάνουμε και για την πατρίδα και για την Ευρώπη. Γιατί υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, υπερασπιζόμαστε ευρωπαϊκό έδαφος. Και ευρωπαϊκό έδαφος. Ας το αντιληφθούν αυτό (οι Τούρκοι). Και μόνοι μας θα το πράξουμε. Ας τολμήσουν”, ανέφερε στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι ευθύνες των Ελλήνων και ο εθνικός διχασμός!
Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με πολλές αναφορές και αναγωγές στο σήμερα και διαχρονικά στη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος άφησε αιχμές για τις ευθύνες των ίδιων των Ελλήνων για τα προβλήματά τους και με έμμεσες αναφορές, έκανε λόγο για την αριστεία και την αξιοκρατία που δεν έχει επικρατήσει στο σήμερα: “Ο Καποδίστριας δεν καταλάβαινε ποτέ τον ψυχισμό του Έλληνα. Για αυτό και στο μεγαλύτερο μέρος της διακυβέρνησης της χώρας από καθεστώς βασιλευομένης δημοκρατίας και ελέω θεού μοναρχίας όπως την πρώτη εποχή του Όθωνα, υπήρξαν όλες αυτές οι μεγάλες συγκρούσεις. Και αυτό το πληρώσαμε ακριβά με κορυφαίο το παράδειγμα του εθνικού διχασμού που τόσο στοίχισε σε αυτό τον τόπο. Και το βλέπουμε σήμερα που τιμάμε τα 200 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ο Καποδίστριας εξέφρασε μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό λαό και το έθνος των Ελλήνων. Εμείς οι ίδιοι -δεν έχει σημασία η επίδραση άλλων- μετράμε τις δικές μας πληγές και τις δικές μας ευθύνες. Εμείς οι ίδιοι δε θελήσαμε να καθορίσουμε το μέλλον μας με ανθρώπους όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ακόμα και αν ο Καποδίστριας ήταν αναγκασμένος εκείνη την εποχή να αντιμετωπίσει με πυγμή άλλους, ας αντιληφθούμε κάτι: Ότι είμαστε ένας λαός που έχει κάνει πολλά τυχαία λάθη στην ιστορία. Είμαστε ένας λαός που φειδωλευόμαστε τον έπαινο από φθόνο και τον σπαταλούμε από ιδιοτέλεια. Δε δεχόμαστε να αποδώσουμε σε εκείνους που είναι καλύτεροι από εμάς αυτό που τους ανήκει. Για σκεφτείτε αν αυτή η έννοια της αριστείας και της αξιοκρατίας είχε επικρατήσει, πόσο καλύτερη θα ήταν η Ελλάδα μας. Αν είχαμε αναγνωρίσει στους ανθρώπους αυτό που τους αναλογεί, αν τους είχαμε εμπιστευτεί, αυτό που δεν πράξαμε με τον Καποδίστρια. Πέρασαν τόσα χρόνια. Αυτή η ιστορία πρέπει να μας διδάξει στο μέλλον, ότι πρέπει να ξεφύγουμε μια για πάντα από όλα εκείνα τα οποία μας δίχασαν και, ιδίως, από το φθόνο που δυστυχώς έχει καταντήσει εθνική μας πληγή, αιώνες. Δεν αρκεί να φτάνουμε στο αμήν για να ενωθούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς. Πρέπει και στις καλές περιόδους της ιστορίας μας να εκμεταλλευόμαστε τις καταστάσεις.”.