Δείτε τι απάντησε ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά την αντιφώνησή του στην αιχμηρή επετειακή ομιλία της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Πέτσα
Νιώθω οικεία και γι΄αυτό αντί για μια απλή αντιφώνηση που ενδεχομένως θα ήθελα να πω, επειδή η Μερόπη είπε δύο λόγια παραπάνω για θέματα αυτοδιοικητικά που σας απασχολούν όλους, θα μου επιτρέψετε και μένα να πω δύο λόγια παραπάνω.
Είναι μεγάλη χαρά που είμαστε όλοι εδώ, 158 μετά την επανένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Κι όπως είχα την ευκαιρία να πω και νωρίτερα, είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία των Επτανήσιων προγόνων γιατί κράτησαν μέσα τους την άσβεστη τη φλόγα για ελευθερία και ανεξαρτησία για πολλά χρόνια και κατόρθωσαν τελικά με τους αγώνες τους να μπολιάσουν αυτή τη φλόγα με αυτά που έφερναν μαζί τους, ριζοσπαστικές ιδέες, πολιτισμό, γράμματα, τέχνες, και να καταφέρουν αυτό που για πολλούς ήταν κάτι αδύνατο.
Αυτή ήταν και η πρώτη διεύρυνση του νεοελληνικού κράτους το 1864. Όμως θέλω να υπενθυμίσω ότι το 2021 συντελέστηκε και η πρώτη διεύρυνση της κυριαρχίας της χώρας μας μετά το 1947 και την προσάρτηση των Δωδεκανήσων. Είχαμε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια εδώ στην περιοχή σας στο Ιόνιο, από το Ταίναρο μέχρι στα βορειοδυτικά άκρα της χώρας μας. Μιλάμε αν συνυπολογιστούν και οι περίκλειστοι κόλποι για 13 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ, σε μια έκταση της χώρας μας που ήταν 131 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ, άρα μιλάμε για μια σοβαρή διεύρυνση. Μεγαλώσαμε δηλαδή την Ελλάδα, με απλά λόγια. Και αυτό το κάναμε με έναν απλό τρόπο. Αντλώντας εμπιστοσύνη από όλους εσάς, ο Πρωθυπουργός έθεσε ένα θέμα δίκαιο, βρήκε την ανταπόκριση που έπρεπε, έκανε τους διπλωματικούς χειρισμούς που έπρεπε και κατάφερε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα για όλους μας.
Άρα νομίζω πως είναι μια ευτυχής συγκυρία να θυμόμαστε το παρελθόν για να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον.
Και ποια θα είναι αυτά τα διδάγματα; Επιτρέψτε μου 2-3 σχόλια.
Πριν από 3 μήνες επισκέφτηκα ξανά το νησί. Βόρεια, νότια και βεβαίως κεντρική Κέρκυρα. Τι συναντήσαμε; Συναντήσαμε καταστάσεις που εμένα, τουλάχιστον, με εξέπληξαν.
Όταν επισκεφτήκαμε το ΝΑΟΚ, για παράδειγμα, και ακούμε ότι για; 40 χρόνια υπάρχει ένα αίτημα για ένα ανοικτό κολυμβητήριο, ένα κολυμβητήριο που έχει βγάλει ολυμπιονίκες σαν το Σπύρο το Γιαννιώτη. Ε, δε μπορεί. Κάποια στιγμή πρέπει να ανταποκρινόμαστε. Και εμείς ανταποκριθήκαμε, αγαπητή Μερόπη.
Όταν επισκέφτηκα τον Κερκυραϊκό και υπήρχε κι εκεί ένα αίτημα δεκαετιών για το ζήτημα του κλειστού, κι εκεί ανταποκριθήκαμε. Χάριν φυσικά στην συνεργασία που έχουμε μεταξύ Δήμου και Υπουργείο Εσωτερικών.
Όταν ακούω στη βόρεια ή νότια Κέρκυρα, για θέματα οδοποιίας ή κλασικών υποδομών κι εκεί ανταποκριθήκαμε και θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στο μέλλον.
Θέλω να πω με αυτό, ότι ναι, υπήρχε μια ουλή που δημιουργήθηκε στη χώρα από την υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση όμως ερχόμαστε να καλύψουμε, πιστεύω, με γοργά και τολμηρά βήματα ένα χαμένο έδαφος δεκαετιών.
Και με προγράμματα χρηματοδοτικά, όχι μόνο παραδοσιακά όπως είναι το ΕΣΠΑ και τη βοήθεια της περιφέρειας ή σύγχρονα όπως είναι το Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά και με βαθιά καινοτόμα, όπως είναι το “Αντώνης Τρίτσης”. Μπορούμε να μπαίνουμε στην καρδιά των προβλημάτων και να χρηματοδοτούμε έργα όπως αστικές αναπλάσεις, οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση. Όλα αυτά που πάσχουμε και ορθά έθιξε η Μερόπη.
Αλλά ανταποκρινόμαστε και όσο περνά ο χρόνος θα ανταποκρινόμαστε πιο γρήγορα και θα βλέπουν οι πολίτες την παρέμβασή μας, προς όφελος των ιδίων και της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης. Όποιος κάνει κάτι πρέπει να αναγνωρίζεται και σπάει αυγά.
Θέλω να πω και δύο άλλα λόγια πέρα από τα αναπτυξιακά. Όταν συζητούμε για διοικητική αποκέντρωση, όταν συζητούμε για ενίσχυση της Τ.Α προς όφελος των κοινωνιών. Εδώ έχετε ένα σύμμαχο. Πρέπει, όμως, να δούμε, ποια είναι αυτά τα θέματα που τα τελευταία χρόνια μπόρεσε η αυτοδιοίκηση να τα πάρει ένα βήμα παραπέρα και ποια όχι και χρειαζόταν ένας κεντρικός συντονισμός. Η πανδημία μας έδωσε πολλά τέτοια παραδείγματα. Οι κρίσεις που ήρθαν από την κλιματική αλλαγή επίσης.
Άρα είναι ώριμες οι συνθήκες για μια κατανομή τέτοια που θα μας βοηθάει να πηγαίνουμε μπροστά. Πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, το ξέρετε πολύ καλά. Τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα.
Επίσης, θέλω να πω κάτι τρέχον για κάτι που σας καίει όλους. Είπε η Μερόπη στο θέμα του ενεργειακού κόστους στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης, όλα αυτά μεταφράζονται σε αυξημένα δημοτικά τέλη για τους δημότες ή μια δυσκολία της δημοτικής αρχής να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εγώ θα πω σε σας ότι εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε από αρχή της χρονιάς να το αντιμετωπίσουμε. 114 εκ. ευρώ στους δήμους έκτακτη χρηματοδότηση τους πρώτους τέσσερις μήνες, 14 εκ. ευρώ για τις σχολικές επιτροπές, 8 εκ. για τις περιφέρειες και άλλη έκτακτη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων στις αρχές του Ιουνίου για την αυτοδιοίκηση σε συνεργασία το Υπουργείο Οικονομικών. Καταλαβαίνουμε την πίεση που νιώθει. Κι όπως προστατέψαμε τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις έτσι στηρίζουμε και τους δήμους της χώρας για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά κι από μια νέα αύξηση που θα μπορούσε να προκληθεί από τα δημοτικά τέλη.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΔΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ ΠΕΤΣΑ