Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση
Η 11η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.
Μια ακόμη υπενθύμιση των αλλαγών που χρειάζονται στην κοινωνία για να έχουν όλες οι γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα.
Το χάσμα που παρατηρείται στη σχέση γυναίκας και επιστήμης, προκύπτει από στερεότυπα που διαιωνίζονται σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας, κουλτούρας, γλώσσας και οικονομικής ευημερίας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που εργάζονται στον ακαδημαϊκό χώρο κατέχουν χαμηλότερες βαθμίδες από αυτές των συναδέλφων τους, παρότι διαθέτουν τα προσόντα, την διεθνή αναγνώριση και πληρούν τα κριτήρια. Στην Αυστραλία και στις Σκανδιναβικές χώρες, ο μέσος όρος των γυναικών που είναι στη βαθμίδα της Καθηγήτριας ή Αναπληρώτριας Καθηγήτριας είναι 30%, στην Ευρώπη φάνηκε ότι ο μέσος όρος μόνο 18% , στην Ιαπωνία 15% και στην Ινδία 3%.
Οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν, φτάνει τα δεδομένα να αμφισβητηθούν και οι γυναίκες να κάνουν τις επιλογές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας που τις ενδιαφέρουν, ελεύθερα, χωρίς να υπακούν σε κοινωνικές νόρμες.
Ως κοινωνία οφείλουμε να πολεμήσουμε τις διακρίσεις που κρατούν τις γυναίκες και τα κορίτσια μακριά από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο χώρο της επιστήμης. Για παράδειγμα, η ζωή μας σήμερα μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η Άντα Μπάιρον Λάβλεϊς, η γυναίκα που εφηύρε την Αναλυτική Μηχανή, το πρώτο μοντέλο υπολογιστή. Δυστυχώς όμως πολλές φορές τα κατορθώματα των γυναικών στην επιστήμη αποσιωπήθηκαν ή η αναγνώριση ήρθε πολύ αργότερα, όπως στην περίπτωση της, Χέντι Λαμάρ, της γυναίκας που εφηύρε την τεχνολογία για τα κινητά τηλέφωνα.
Πολλά παραδείγματα σπουδαίων γυναικών γίνονται πρότυπα για τα κορίτσια μας και τα εμπνέουν. Κι αυτά τα πρότυπα τα έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη.
Η 11η Φεβρουαρίου, Διεθνής Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη υπενθυμίζει τον στόχο να επιτευχθεί πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στον τομέα αυτό για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Είναι σημαντικό βήμα για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών.