Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας & Δικαιωμάτων της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Κέρκυρας περί δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας.
Η ανακοίνωση
Η υλοποίηση ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι αναμφισβήτητα θετικό βήμα. Γιατί όντως η κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας αποτελεί ένα δομικό έλλειμμα στο σύστημα υγείας της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως μόνο επικοινωνιακά τερτίπια χρησιμοποιεί και σε αυτόν τον τομέα. Αυτή τη φορά με τυμπανοκρουσίες παρουσίασε ως δικό του, αλλά κουτσουρεμένο, το πρόγραμμα για δωρεάν μαστογραφίες. Μόνο που σκοπίμως παραλείπει την πληροφορία ότι το πρόγραμμα το ξεκίνησε η κ. Γεννηματά με 45 βουλεύτριες από όλα τα κόμματα το 2017 και το είχε δεχτεί ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 40, και άνω των 35 σε περίπτωση προδιάθεσης. Συνεπώς είναι απλώς ένα τεράστιο ψέμα ότι για πρώτη φορά θα γίνονται δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Και είναι γνωστό επίσης ότι στον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας «κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου» (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018).
Ένα Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για να είναι Εθνικό πρέπει να είναι καθολικό (και όχι να αφορά μόνο ηλικίες 50-69 ετών), να έχει συνέχεια, να μην βρεθεί στο κενό όταν λήξει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για τον Καρκίνο που θα καλύπτει με δημόσιους πόρους όλο το φάσμα των υπηρεσιών. Τέτοιο σχέδιο έχει θεσμικά την αρμοδιότητα να εκπονήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρως απαξιώσει.
Ας ασχοληθεί λοιπόν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τη συνολική πολιτική για τον Καρκίνο, με την «επούλωση» των πληγών του ΕΣΥ από την πανδημία και τη γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, και ας αφήσει τις μεγαλοστομίες και τις προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειρίζονται με επικοινωνιακούς όρους πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί που δεν πιστεύουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην Καθολική Κάλυψη και στην Ισότητα στην Υγεία.