«Πρέπει να υπηρετούμε και να επιζητούμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις μέσω της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας, μέσω της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό οφείλουμε ως χώρα να πράξουμε, αυτή είναι η πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η υποστήριξη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια και μέσω αυτής της ένταξης, η ανάπτυξη των χωρών, η παροχή αρωγής όπου χρειάζεται, η κοινή συμπόρευση βάσει των αρχών και θέσεων του ευρωπαϊκού ιδεώδους, η ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στην Ιόνιο Βουλή, ο Σύνδεσμος Ελληνοσερβικής Φιλίας προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Radovan Viskovic και αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της κρατικής βοσνιακής οντότητας, που επισκέπτονται την Κέρκυρα.
Ο κ. Αυλωνίτης μίλησε για τις στενές σχέσεις που συνδέουν τους Σέρβους με την Κέρκυρα «το νησί της σωτηρίας για τους χιλιάδες Σέρβους στρατιώτες και πολίτες, που κατέφυγαν εδώ τους πρώτους μήνες του 1916 και βρήκαν φιλοξενία και χείρα βοηθείας από τους Κερκυραίους», καθώς και για την εγκατάσταση στην Κέρκυρα τα έτη 1916-1918 της σερβικής κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στο Μαυσωλείο των Σέρβων στο Βίδο, που ανεγέρθη στη μνήμη των νεκρών Σέρβων το 1939 και το «Σέρβικο Σπίτι» ή «Μουσείο Σερβικών Ενθυμημάτων» που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Κερκυραίων εδώ και 30 χρόνια, σε αναγνώριση αυτών τούτων των άρρηκτων σχέσεων και δεσμών Κερκυραίων και Σέρβων.
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης μίλησε για μια εποχή που εντάσεις και συρράξεις επικρατούν στην ευρύτερη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, τα οποία πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. «Τα Βαλκάνια για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα έπρεπε να είναι ένας χώρος συνεργασίας των λαών, ένα χωνευτήρι διαφορετικών ιδεών, θρησκειών, ιδεολογικών και καλλιτεχνικών ρευμάτων, ένας δρόμος εμπορίου και προόδου, ένας τόπος καλής γειτονίας και ασφαλούς διαβίωσης.
Εμβληματικό παράδειγμα η «Συμφωνία των Πρεσπών», με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας τότε, επιδίωξε να συνεισφέρει στο παγκόσμιο όραμα, για την ειρηνική επίλυση των διαφορών με προστασία των εθνικών συμφερόντων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ακόμη κι αν υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες» δήλωσε ο κ. Αυλωνίτης.