Tα βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δ. Μπιάγκη στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Τετάρτης 13-7-2022 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» .
Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:
► Θα περίμενε κανείς σήμερα εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων και των διαρκών κοσμογονικών αλλαγών μία Νομοθετική πρωτοβουλία που θα ξεπερνούσε τις προκλήσεις των καιρών.
► Θα ξεκινήσω με τις διατάξεις που αφορούν την διοίκηση των ΑΕΙ. Πρόκειται για τον απόλυτο συγκεντρωτισμό και το σφιχτό εναγκαλιασμό του κράτους στην εσωτερική λειτουργία των ΑΕΙ. Η αλλαγή των Συμβουλίων και ο «Υπερ-Πρύτανης» που προωθείτε, ξεδιπλώνουν για ακόμη μία φορά τον αντιδημοκρατικό σας χαρακτήρα, τη φοβική σας κουλτούρα, το συντηρητικό σας προφίλ, τον οπισθοδρομικό σας τρόπο σκέψης, τις παρωχημένες σας αντιλήψεις, την έλλειψη της διαφάνειας και την ατέρμονη προσπάθειά σας να ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα, μ’ όποιον τρόπο μπορείτε.
► Πλήττεται πια το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και μάλιστα αντιστρέφεται καθοριστικά
ο ίδιος ο ρόλος και ο χαρακτήρας των Συμβουλίων που έπρεπε να λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα στον Πρύτανη, με βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία.
► Το παρόν Σχέδιο Νόμου δεν αποτελεί «μεταρρύθμιση». Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι μια ψευδώνυμη μεταρρύθμιση. Χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς καμία διάθεση για συγκλίσεις, και χωρίς κανείς μας να γνωρίζει τελικά τι έρχεται ουσιαστικά να θεραπεύσει,
ποια μείζονα δυσλειτουργία του συστήματος.
► Το παρόν Σχέδιο Νόμου αδυνατεί να διαμορφώσει ένα σχέδιο ολοκληρωμένου εκσυγχρονισμού και να εισαγάγει την εκπαίδευση στην 4η βιομηχανική επανάσταση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
► Απορρυθμίζει πλήρως την πανεπιστημιακή παιδεία με την ισοτιμία των διπλωμάτων των κολεγίων με τα πτυχία των Πανεπιστημίων. Ενισχύει με κάθε τρόπο το συγκεντρωτικό έλεγχο της διοίκησης των πανεπιστημίων και υποθάλπτει τις αρχές της συλλογικότητας.
► Και για εμάς, «Παιδεία» δεν είναι μόνο μία τεχνοκρατική προσέγγιση γύρω από τα «Πτυχία» αλλά μία πιο ευρεία «ανθρωπιστική» αντίληψη που απαντά διαρκώς στις προκλήσεις των καιρών, με διαρκώς εξελισσόμενα και σκεπτόμενα άτομα που δεν θα ξεχωρίζουν μόνο στην ειδικότητά τους αλλά θα διακρίνονται και θα πρωταγωνιστούν στην ίδια τη ζωή.
► Και για εμάς η παθογένεια της Παιδείας ξεκινά από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκεί χτυπά η καρδιά του προβλήματος και όχι στην τριτοβάθμια, στην οποία εσείς έχετε κυρίως στοχεύσει κατά τη θητεία σας.
► Για εμάς, κάποιες αρχές: όπως το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, η συλλογικότητα και η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων των ΑΕΙ είναι «αδιαπραγμάτευτες». Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να συναινέσουμε σε παρωχημένα μοντέλα και ξεπερασμένες λογικές.
► Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε αυτήν την μονοδιάστατα,
δογματική προσέγγιση της Παιδείας. Αδυνατούμε να προχωρήσουμε σε όποια αλλαγή ή μεταρρύθμιση αν θέλετε χωρίς την ευρεία συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
► Δεν μπορούμε να φανταστούμε την λέξη «μεταρρύθμιση» αποκομμένη από τον «διάλογο». Αντικρούει την πολιτική μας φιλοσοφία. Συγκρούεται με τον τρόπο σκέψης μας. Εναντιώνεται με τις πολιτικές μας αρχές. Είναι κόντρα στις αξίες μας, Ενάντια στο DNA μας.