Ανακοίνωση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας του ΚΚΕ με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού σε ερώτηση του κόμματος για τη λειτουργεία του ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Η ανακοίνωση
Η απάντηση του υπουργείου Τουρισμού στην ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη λειτουργία του δημοσίου ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας όπως και η ίδια η επίσκεψη της γραμματέως του υπουργείου στο ΙΕΚ πριν λίγες μέρες ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο κυνικό τρόπο, για άλλη μια φορά, ότι λαϊκές ανάγκες και κέρδη δεν συμβιβάζονται.
Μετά από πολλά ναι μεν αλλά … τη διαβεβαίωση των καλύτερων προθέσεων φυσικά … κατέληξαν στο δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε…
Έτσι ο δημόσιος χαρακτήρας και η δωρεάν φοίτηση για άλλη μια φορά μένουν τελικά στο όνομα και στις ευχές, αφού τα τεράστια προβλήματα και κενά συνεχίζουν να υπάρχουν και να δυσκολεύουν τη λειτουργία του ΙΕΚ.
Το δικαίωμα στις σπουδές δηλαδή το στοιχειώδες, να υπάρχει εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό για να μπορεί να λειτουργεί μια σχολή. Το να μπορούν οι σπουδές να είναι δωρεάν δηλαδή να παρέχονται βιβλία, αναλώσιμα, εξοπλισμός, να υπάρχει φοιτητική εστία, τελικά θυσιάζονται στην κλασσική δικαιολογία της «ανάγκης» περιστολής των κρατικών δαπανών, στην ανάγκη αναστολής των προσλήψεων, υποκλίνονται στην ατάκα δεν υπάρχουν λεφτά.
Είναι έτσι;
Δυστυχώς η πραγματικότητα τους διαψεύδει, «μόλις» 11 δις προβλέπονται να μοιραστούν στους «μεγάλους» με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ για τους υπόλοιπους τους πολλούς περιμένει η ακρίβεια, η μεγαλύτερη φορολογία, η μεγαλύτερη εκμετάλλευση.
Ευαγγελίζονται την «αναβάθμιση» της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, υπερασπίζονται την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, λένε ότι όσο γίνονται επενδύσεις, τόσο θα υπάρχει δουλειά, αν αυξάνονται τα κέρδη θα αυξάνεται και ο μισθός σου. Ξενοδόχοι παρελαύνουν για να πείσουν για τον τουριστικό «παράδεισο» που περιμένει τους σπουδαστές στη νέα σεζόν που οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ.
Τι δεν λένε;
Ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο δημόσιες σχέσεις και βιτρίνα.
Ότι αύριο στην πρακτική θα πουν ότι δεν έχεις δικαιώματα γιατί είσαι μαθητευόμενος, θα πουν να κάνεις κουράγιο, να μην έχεις απαιτήσεις, να είσαι «φρόνιμος».
Ότι η πρακτική άσκηση στα περισσότερα ξενοδοχεία, είναι κανονική σκληρή δουλειά με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή και πολλές φορές χωρίς ρεπό. Με άθλιες παροχές και ψίχουλα για να ζήσεις.
Ότι θέλουν να χαμογελάς, να είσαι νέος, όμορφος, να μιλάς ξένες γλώσσες αλλά να είσαι πάμφθηνος και ευέλικτος. Να είσαι «υπάκουος» και τρομοκρατημένος.
Ότι τα «ρεκόρ» και τα κέρδη των αφεντικών «χτίζονται» πάνω στην εκμετάλλευση των εργατών, στο αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις, στην πολύμορφη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων από το κράτος.
Οι λογικές της προσωπικής καταξίωσης-καριέρας, του ανταγωνισμού, το « μη μιλάς και θα πας μπροστά, φέρσου έξυπνα….», το να είσαι πειθήνιος δεν είναι καινούργιες. Καλλιεργούνται με πολλούς τρόπους και από τις ίδιες τις σχολές. Γιατί «βολεύουν».
Κανένας όμως δεν μπορεί να σταθεί όρθιος μόνος του, να ψάχνει ατομική λύση.
Η δύναμη βρίσκεται στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, στη διεκδίκηση, στο να φωνάζεις δυνατά για τα δικαιώματά σου. Μόνο σε αυτό το δρόμο μπορούν να υπάρχουν και κατακτήσεις. Αυτό δείχνει η πείρα και από τους μέχρι τώρα αγώνες σε «e-food», COSCO.
Η μόνη ρεαλιστική επιλογή σήμερα για τους εργαζόμενους είναι να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους και μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, μέσα σε κάθε σχολή, κόντρα σε αυτήν την πολιτική. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.
Σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και διεκδικούμε τα δικαιώματα και τη ζωή που μας αξίζει:
• Να προσληφθεί με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με μόνιμη σχέση εργασίας όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων του ΙΕΚ και της σχολής μετεκπαίδευσης.
• Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια κανονικά. Όλος ο εξοπλισμός και τα αναλώσιμα να δοθούν δωρεάν.
• Nα εξασφαλιστεί η πρακτική άσκηση για όλους με βάση την ειδικότητα με εποπτεία από το Υπουργείο και τη σχολή για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών. Οι ώρες της πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
• Να ανεγερθεί εκπαιδευτήριο της σχολής στο ακίνητό της στον ΣΚΕΡΟ ώστε να επιλυθεί οριστικά το στεγαστικό ζήτημα και η λειτουργία δωρεάν οικοτροφείου για τους σπουδαστές.