• Τι δήλωσε από την Κρήτη ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού Ευθ. Μπακογιάννης
• Η άρνηση είναι απλή ιδεοληψία, απαντά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός
• Έκκληση για παράταση από τα νησιωτικά ΤΕΕ, ανάμεσά τους κι η Κέρκυρα
• Πρωτοβουλίες Αυλωνίτη, Μπιάγκη υπό την πίεση της 9ης Δεκεμβρίου
• Κίνδυνος για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης στην Κέρκυρα, να χαθεί η αξία των οικοπέδων τους
Την άρνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει παράταση στον επίμαχο νόμο που καταργεί από 10 Δεκεμβρίου την κατά παρέκκλιση δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου σε οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, μετέφερε την Πέμπτη 10/11/2022 από τα Χανιά ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης.
Κίνδυνος να χάσουν την αξία τους χιλιάδες οικόπεδα στην Κέρκυρα
Σύμφωνα με το neakriti.gr και σχετικό βίντεο των δηλώσεων του κ. Μπακογιάννη που ανήρτησε, ο ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού ξεκαθάρισε ότι η οδηγία είναι να μην δοθεί παράταση και μάλιστα πρόθεση του Υπ. Περιβάλλοντος και του αρμόδιου Υφυπουργού είναι να μην αποδεχθούν το αίτημα παράτασης για την κατά παρέκκλιση δόμμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Χατζηδάκη του 2020 θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για την κατά παρέκκλιση δόμηση την 9η Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή σε λίγες ημέρες εκπνέει η προθεσμία που έχουν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης για οικοδομικές άδειες. Που με απλά λόγια σημαίνει ότι μετά την 9η/12 χιλιάδες οικόπεδα, ειδικά στην Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά που υπάρχει κατακερματισμένος και μικρός κλήρος γης, θα χάσουν την αξία τους.
Πολιτικό το ζήτημα
Επιπλέον στην ημερίδα που οργανώθηκε στα Χανιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, έγινε σαφές ότι το ζήτημα είναι πολιτικό.
«Το ζήτημα αυτό εξετάζεται, κατανοώ τους λόγους για τους οποίους ζητείται η παράταση, πράγματι υπήρχε ένα διάστημα που είχε να κάνει με μια υπολειτουργία των πολεοδομιών και των υπηρεσιών δόμησης. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα έχουμε καταγράψει και μέχρι την ημερομηνία της ολοκλήρωσης θα παρθεί η πολιτική απόφαση για το αν θα δοθεί ή όχι παράταση. Μέχρι σήμερα η οδηγία που έχουμε είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης.
Ο κ. Μπακογιάννης ωστόσο άφησε παράθυρο για επανεξέταση της εκτός σχεδίου δόμησης μέσα από την υλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού ενώ με βάσει εγκύκλιο που πρόσφατα υπέγραψε, σε περιοχές με Γενικό Πολεοδομικό και ΣΧΟΑΠ, θα υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη.
Ιδεοληψίες λέει το ΤΕΕ
Την ίδια ώρα η θέση του ΤΕΕ είναι ότι η κατά παρέκκλιση δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου είναι σε τόσο μικρό ποσοστό που δεν αφήνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός επιμένει ότι θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, που στο 90% της χώρας αυτό θα έχει επιτευχθεί μέσα στην επόμενη τετραετία.
«Θεωρούμε ότι αυτού το είδους η άρνηση είναι μια απλή ιδεοληψία και δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί να υπάρχουν αποφάσεις σχετικά με την περιουσία του πολίτη χωρίς να υπάρχουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα κι από τη στιγμή που συζητάμε για τα επόμενα τέσσερα πέντε χρόνια, νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει η σχετική υπομονή διότι δε θα συμβεί η καταστροφή του περιβάλλοντος επειδή θα δώσουμε για πέντε χρόνια παράταση σε αυτά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Στασινός.
Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες, αλλά επιμένουν…
Την ίδια ώρα συνεχίζει το αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες, καθώς οι ενστάσεις που έχουν υποβάλλει ουκ ολίγοι πολίτες στην Κέρκυρα, ακόμη εκκρεμούν και για τη διεκπεραίωσή τους, με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, χρειάζεται διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.
Το θέμα συνδέεται άμεσα με την κατά παρέκκλιση δόμηση στα ακίνητα εκτός σχεδίου, καθότι από την τύχη των ενστάσεων που εκκρεμούν θα εξαρτηθεί και η πρόθεση του κάθε ιδιοκτήτη για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθίστανται όμηροι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης στην Κέρκυρα, και χωρίς να έχουν ευθύνη, να κινδυνεύουν με απαξίωση της περιουσίας τους.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια και για τις περιπτώσεις προέγκρισης των φακέλων για έκδοση οικοδομικών αδειών.
Επιστολή – έκκληση από τα ΤΕΕ των νησιών
Αυτές τις ασάφειες αλλά και τα όσα έχουν ήδη συμβεί με τους δασικούς χάρτες βλέπουν οι διοικήσεις των νησιωτικών ΤΕΕ (όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα) και έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά, τα κυριότερα σημεία της οποίας είναι:
1.Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όχι μόνο δεν έχουν εγκριθεί, αλλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουν καν προκηρυχθεί, ενώ η ολοκλήρωση των μελετών αναμένεται το έτος 2025.
2. Οι μελέτες για τον χαρακτηρισμό των οδών (που οι ίδιοι οι Δήμοι έχουν κατασκευάσει και συντηρούν με Δημόσιες και Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις) δεν έχουν καν προκηρυχθεί, με άγνωστο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης και έγκρισης.
3. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη την χώρα δημιούργησε πολλά προβλήματα στις εκτός σχεδίου περιοχές, που αναγνωρίστηκαν άλλωστε από την Πολιτεία και προέβλεψε την δημιουργία επιτροπών για την επίλυσή τους. Οι επιτροπές αυτές δεν έχουν καν συστηθεί και οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Παράλληλα το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί, παρουσιάζει σημαντική υστέρηση, ενώ υπάρχουν περιοχές της χώρας που δεν έχει καν ξεκινήσει.
4. Με διαχρονικές ολιγωρίες της Διοίκησης πολλοί οικισμοί στην χώρα έχουν καταργηθεί από τα Ανώτατα Δικαστήρια, στερώντας επιπλέον δομήσιμη γη.
5. Η στελέχωση των Πολεοδομικών Υπηρεσιών είναι τραγικά ελλιπής, μετά από δώδεκα χρόνια μηδενικών προσλήψεων, και αυτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον αναμενόμενο αριθμό των αιτούμενων οικοδομικών αδειών, ενώ, αν και θεσπίστηκε νέος τρόπος έκδοσης των Οικοδομικών Αδειών, οι υπηρεσίες διαφόρων Υπουργείων (ΥΠΠΟΑ), λόγω της μη έκδοσης των απαραίτητων Εγκυκλίων, ουσιαστικά καταργούν την προσπάθεια απλούστευσης της διαδικασίας έκδοσής τους.
6. Η διετία 2021-2022 χαρακτηρίσθηκε από υγειονομική κρίση με περιορισμούς στις δραστηριότητες των πολιτών και οικονομική δυσπραγία, αλλά και με οικονομική κρίση λόγω της πολεμικής ανάφλεξης στην Ουκρανία με ανεξέλεγκτες αυξήσεις στον κλάδο της κατασκευής.
7. Η έντονη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού με νέες μάλιστα τουριστικές επενδύσεις και η μετοίκηση τουριστών και εργαζομένων, στην νησιωτική χώρα ιδιαίτερα, έχει δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για στέγη με παράλληλη αύξηση αξιών και ενοικίων.
Επειδή όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα:
– πολλοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να μην έχουν την δυνατότητα, αν και θα το επιθυμούσαν, να εξασφαλίσουν την οικοδομησιμότητα της περιουσίας τους μέχρι τις 09/12/2022, όπου λήγει η προθεσμία της κατά παρέκκλισης δόμησης,
– έχει απορυθμισθεί η κτηματαγορά με ορατό και άμεσο κίνδυνο να απαξιωθεί η περιουσία των πολιτών, ιδίως στην νησιωτική χώρα που ο κλήρος είναι παραδοσιακά μικρός,
– κινδυνεύουν με ματαίωση επενδυτικά σχέδια και η απορρόφηση κονδυλίων από Κοινοτικά προγράμματα, ενώ διαφαίνεται και η δημιουργία νέου κύκλου “κόκκινων δανείων” στις Τράπεζες, αποκλειστικά σε εγγυήσεις που έχουν δοθεί σε τέτοια οικόπεδα,
– ο συνδυασμός της μη ύπαρξης δομήσιμης γης και αυξημένων αναγκών σε στέγη, λόγω της ανάπτυξης, θα δημιουργήσει νέα γενιά αυθαιρέτων κτισμάτων με όλες τις συνέπειες.
Εμείς, οι συνυπογράφοντες, ως Πρόεδροι των νησιωτικών Περιφερειακών Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θεσμοθετημένου Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, σας καλούμε όπως προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση που να παρατείνει τη δυνατότητα αξιοποίησης τέτοιων οικοπέδων τουλάχιστον μέχρι την έγκριση των ανά περιοχή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την αναγνώριση των οδών και μάλιστα να το πράξετε άμεσα ώστε να επέλθει η κανονικότητα στη ζωή των ιδιοκτητών, των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και της αγοράς ακινήτων”.
Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των παραρτημάτων του ΤΕΕ: Κέρκυρας, Ανατολικής Κρήτης, Δυτικής Κρήτης, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Το πρώτο crash-test τη Δευτέρα
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται να κινηθούν (εκτός απροόπτου) οι απαντήσεις που θα δοθούν στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε. Ο κ. Μπιάγκης ζητά από τον Υπ. Περιβάλλοντος να απαντήσει:
-Εάν προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση Νομοθετικής Ρύθμισης για την πρόβλεψη παράτασης ενός εύλογου χρονικού διαστήματος για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα, ώστε οι πολίτες να απαλλαγούν από τις πιεστικές προθεσμίες και οι κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω της προθεσμίας που έχει τεθεί και
-Σε ποιες άλλες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την ισχνή επενδυτική ικανότητα των πολιτών σε συνάρτηση με τις τρέχουσες οικονομικο- κοινωνικές αλλαγές;
Κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση από τον Αυλωνίτη
Ερώτηση, με συνυπογραφές πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης, επιρρίπτοντας ευθύνες για τραγικές καθυστερήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού της χώρας.
Ο κ. Αυλωνίτης αναφέρεται στις κοινές επιστολές ΤΕΕ και Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας για παράταση και τονίζει ότι αν αυτό δεν γίνει «οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων κάτω από 4 στρέμματα όφειλαν να προβούν στην έκδοση οικοδομικής άδειας εντός της επόμενης 2ετίας ενώ σε διαφορετική περίπτωση τα περιουσιακά τους στοιχεία θα υφίσταντο μια απότομη και βίαιη υποτίμηση». Επιπλέον αποκαλύπτει ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης, δημιουργήθηκε σωρεία προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, ειδικά στην περιοχή της Κέρκυρας, και για την επίλυση των διαφορών έχετε παραπέμψει σε επιτροπές, οι οποίες όμως –όπως καταγγέλλουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας και το ΤΚ/TEE – δεν έχουν καν συσταθεί» και ρωτά, ανάμεσα στα άλλα, τον Υπουργό:
-Προτίθεστε, να προβείτε σε αναστολή των διατάξεων του Ν.4759/2020, δίνοντας παράταση σε περιοχές που μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 δεν θα έχει τεθεί σε ισχύ νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ώστε να μην αδικηθούν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επιστημονικών φορέων;
-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση και προκήρυξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για την Κέρκυρα και ποιος ο ορίζοντας ολοκλήρωσής τους;
-Τι έχετε πράξει για τη λειτουργία των επιτροπών που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει για τη διεκπεραίωση των φακέλων που έχουν κατατεθεί;