Ο Υπεύθυνος Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης ήταν εισηγητής στη συζήτηση για την «Κύρωση Συμβάσεων συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Κυβερνήσεων της Μογγολίας και της Ουγγαρίας» στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη.
Βασικά Σημεία Εισήγησης του Βουλευτή ήταν τα εξής:
► Μεσούσης της πανδημίας, οφείλετε να διασφαλίσετε έναν ελάχιστο βαθμό βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού σε συνάρτηση με την διαρκώς αυξανόμενη ύφεση και τον συνεχώς διογκούμενο πληθωρισμό που στοιχειώνει πια τις ζωές όλων των Ελλήνων. Ο τουρισμός «ψυχοραγεί». Πρέπει να προβείτε άμεσα σε πρακτικές λύσεις για να προλάβετε τη θανατηφόρα αυτή μετάλλαξη που απειλεί σοβαρά τη βιωσιμότητα του τουρισμού.
► Οι πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν πληγεί βαθειά, ανεπανόρθωτα και ετεροβαρώς ανά τουριστική περιφέρεια. Τα οριζόντια μέτρα στήριξης έχουν αποδειχτεί άκαρπα και αναποτελεσματικά. Ο σκόπελος της «εποχικότητας» κατέστη καταδικαστέος για χιλιάδες εργαζόμενους. Το δε υπό συζήτηση αναπτυξιακό Νομοσχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τομέα του τουρισμού επαναφέρει την γραφειοκρατία, απευθύνεται μόνο για «λίγες» και «εκλεκτές» επιχειρήσεις.
► Είναι επιβεβλημένη η υιοθέτηση πολιτικών πρωτοβουλιών που θα προωθούν ένα νέο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα ξεφεύγει από τα πλοκάμια του μαζικού τουρισμού και θα ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις απαιτήσεις των τρεχουσών, διαρκώς μεταβαλλόμενων αναγκών που η ίδια η πανδημία επιτάσσει.
► Είναι υψίστης πολιτικής προτεραιότητας να υπάρξει μία διασύνδεση μεταξύ των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας για την διαμόρφωση μιας υγειονομικής πολιτικής ασφαλείας που θα προβλέπει, θα προνοεί και θα αποτρέπει τους όποιους υγειονομικούς κινδύνους και θα εξασφαλίζει στο μέγιστο την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στους πελάτες-τουρίστες.
► Με αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί ο τουρισμός «βιώσιμος», «αξιόπιστος», «ελκυστικός», «αποτελεσματικός», «αποδοτικός». Για να επιτευχθεί αυτό, επιβάλλεται άμεσα αλλαγή πορείας και στρατηγικής. Η Κυβέρνηση οφείλει με γνώμονα την «ιδιαιτερότητα» της εκάστοτε τουριστικής περιοχής να αξιολογήσει και να μελετήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να τα αναδείξει και να τα αξιοποιήσει αλλά και ταυτόχρονα να την υποστηρίξει με κάθετο και όχι με οριζόντιο τρόπο, ως είθισται μέχρι σήμερα.