Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα.
Όπως αναφέρει σε σχετικό ενημερωτικό του κ. Μπιάγκη:
Η Υπ’ αριθμόν Α.Π: 141/7-11-2022 Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Επιβεβλημένη ανάγκη Νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022» του Βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μπιάγκη συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Δευτέρας 14-11-2022 με τον αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νικόλαο Ταγαρά.
Βασικά Σημεία της Επιχειρηματολογίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:
► Με το Ν.4759/20 καταργήθηκε η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Ο ανωτέρω Νόμος έδωσε την δυνατότητα δόμησης των οικοπέδων μέχρι τις 9/12/2022. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η ανωτέρω προθεσμία δεν έδωσε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.
► Τα οικόπεδα αυτά ανήκουν ως επί το πλείστων σε ανθρώπους μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, είναι τίτλοι που κληρονόμησαν ή αγόρασαν με μόχθο με σκοπό να αξιοποιηθούν είτε από τους ιδίους είτε από τα παιδιά τους. Αγοράσθηκαν ή κληρονομήθηκαν όντας άρτια και οικοδομήσιμα, με ημερομηνία λήξης την 9η Δεκεμβρίου, και δεν θα μπορούν πλέον να οικοδομηθούν και οι περιουσίες εκατομμυρίων πολιτών απαξιώνονται, προς όφελος κάποιων λίγων που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις άρτιες και οικοδομήσιμες.
► Στις δε νησιωτικές περιοχές της χώρα μας, ο κλήρος είναι παραδοσιακά μικρός, αλλά και οι ανάγκες στέγασης μεγάλες.
► Επιπροσθέτως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το πέρασμα της πανδημίας περιόρισε για μια ολόκληρη διετία τις δραστηριότητες των πολιτών ενώ παράλληλα η ενεργειακή και οικονομική κρίση επιβάρυνε το κόστος ζωής και φυσικά δημιούργησε ανεξέλεγκτες αυξήσεις στον τομέα της κατασκευής. Ουσιαστικά αυτά τα δυο χρόνια παράτασης που δόθηκαν ήταν άνευ αντικρίσματος.
► Τα απαιτούμενα, σύμφωνα και με το Νόμο που καταργεί την κατά παρέκκλιση οικοδόμηση, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, όχι μόνο δεν έχουν προκηρυχθεί, αλλά η ολοκλήρωση των μελετών τους αναμένεται το 2025.
► Επιπλέον, θα πρέπει να αξιολογηθούν και να συνυπολογιστούν παράλληλα και ο ανύπαρκτος χωροταξικός σχεδιασμός σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και η προβληματική ανάρτηση των δασικών χαρτών που ειδικά για την περιοχή της Κέρκυρας υπάρχουν χιλιάδες ενστάσεις (περίπου 2.500) και οι επιτροπές για την εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων δεν έχουν ακόμα συσταθεί.
► Καθυστερήσεις ακόμα σε χαρακτηρισμούς και αναγνωρίσεις οδών, όπου έχουν κατασκευαστεί και συντηρούνται από τους Δήμους με Κοινοτικούς πόρους και οι μελέτες για τον χαρακτηρισμό τους ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί.
► Επιπλέον, τραγική είναι και η υποστελέχωση, τόσο στα κατά τόπους Πολεοδομικά Γραφεία που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των αιτούμενων οικοδομικών αδειών αλλά και όλων των άλλων συναφών υπηρεσιών των δήμων για τις απαιτούμενες βεβαιώσεις παλαιότητας.
► Για όλους τους παραπάνω σημαντικούς λόγους, ζητάμε να υπάρξει σχετική παράταση στην καθορισμένη ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου που θέτει ο Ν.4559/2020, ώστε μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας να εξασφαλίσει την οικοδομησιμότητα των περιουσιών τους, τουλάχιστον μέχρι την έγκριση των ανά περιοχή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
► Καταθέτω δε στα Πρακτικά τα αιτήματα από τους δικηγορικούς συλλόγους και τις αντιπροσωπείες των Περιφερειακών Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως και τις επιστολές που σας έχουν στείλει οι Πρόεδροι των νησιωτικών Τμημάτων του ΤΕΕ και σας μαρτυρούν την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους.
► Ο αρμόδιος Υφυπουργός, αφού πρωτίστως παραδέχτηκε και αναγνώρισε τη σπουδαιότητα και τη σημαντικότητα του προβλήματος, δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη μέσω σχετικής ανακοίνωσης, χωρίς, ωστόσο, να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε σχετική παράταση για τα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022.