Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Κέρκυρα σχετικά με την εξαίρεση της Κέρκυρας από τον σχεδιασμό του Υπ. Πολιτισμού.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Το θέμα της εξαίρεσης της Κέρκυρας από τον σχεδιασμό του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης.
Η Κέρκυρα, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων της απουσιάζει προκλητικά από την προκήρυξη 122 θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που αφορά στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Αντίθετα, προβλέπεται μεγάλος αριθμός προσλήψεων σε άλλες περιοχές της χώρας όπως: Ιωάννινα – 4 θέσεις, Θεσπρωτία – 1 θέση, Κεφαλονιά – 1 θέση, Βόλος – 4 θέσεις, Ξάνθη – 3 θέσεις, Ρόδος – 5 θέσεις. Ο Βουλευτής ρωτά της αρμόδια Υπουργό:
Για ποιο λόγο δεν συμπεριλήφθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στον πρόσφατο διαγωνισμό ΑΣΕΠ 5Κ/2022 του Υπουργείου;
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η στελέχωση της υπηρεσίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας με εξειδικευμένο προσωπικό και η δημιουργία κατάλληλα στελεχωμένης αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας;
Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την Π.Ε. Κέρκυρας και τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής που λόγω των προβλημάτων στελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών αντιμετωπίζουν την εξαθλίωση και την εγκατάλειψη;
«Την ώρα που οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στις άλλες περιοχές της χώρας στελεχώνονται με εξειδικευμένο προσωπικό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και ο νομός μας βιώνει για ακόμα μια φορά την απαξίωση και τον μαρασμό. Με ποιο στελεχιακό δυναμικό η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Κέρκυρας θα διαχειριστεί τα μνημεία της περιοχής μας, τα φρούριά μας, την ενταγμένη στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO παλιά πόλη της Κέρκυρας;», υποστηρίζει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει:
«Με τέτοιες ενέργειες, είναι σίγουρο, πως ο κρίσιμος ρόλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων σε μια τόσο σημαντική και πολύπαθη περιοχή όπως η Κέρκυρα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και δεν θα μπορέσει να αποτελέσει τον κατάλληλο εκείνο φορέα που είναι ικανός να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου».