Έως το τέλος Νοεμβρίου η επιλογή και ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει… “γεμίσματα” στα ψηφοδέλτιά του και θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για τους υποψηφίους του στις εθνικές εκλογές. Τι λέει για τις επιλογές και το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ CORFUPRESS.COM
Στο φουλ λειτουργούν οι εκλογικές μηχανές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο επιδιώξει να έχει ανακοινώσει, αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος, τον “κορμό” των ψηφοδελτίων του σε όλη την Ελλάδα και, φυσικά, και στην Κέρκυρα ανακοινώνοντας τους υποψήφιους βουλευτές έως το τέλος του μηνός (του Νοεμβρίου). Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο νησί προκειμένου να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων των νέων γραφείων του ΠΑΣΟΚ (το κόμμα ήταν… άστεγο για χρόνια), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CorfuPress.com, έδωσε μάλιστα το στίγμα για το πως και με ποια κριτήρια θα προχωρήσουν οι επιλογές για τις οποίες θα υπάρξει προφανώς λόγος στις τοπικές οργανώσεις, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα που θα περάσει κάθε υποψήφιο από “ακτινογραφία” και θα καταθέσει την τελική της εισήγηση στον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο κ. Μάντζος επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν… “γεμίσματα” είτε από γυναίκες είτε από άνδρες και πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θέλει κάθε ένας ο οποίος θα συμμετάσχει στο συνδυασμό, να έχει αξιοπιστία στην κοινωνία, να υπηρετεί στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος το αίτημα ηλικιακής και αξιακής ανανέωσης και να διέπονται από ηθική.
Απέφυγε να θέσει ακριβή στόχο για το τοπικό αποτέλεσμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπογράμμισε ότι η προετοιμασία θα ξεκινήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς την επομένη της ανακοίνωσης των βουλευτικών ψηφοδελτίων.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι επιλογές κυρίως για τον πρώτο αλλά ακόμα και για τον “πολιτικό” δεύτερο βαθμο αυτοδιοίκησης, θα γίνει και με γνώμονα τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα των δημοτών, τις διαθέσιμες υποψηφιότητες και τις διαπαραταξιακές πρωτοβουλίες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: Το βουλευτικό ψηφοδέλτιο, όπως σε κάθε εκλογική περιφέρεια της επικράτειας, αποτελεί αντικείμενο μελέτης από μια συγκεκριμένη ομάδα που βάση του καταστατικού μας λειτουργεί, την επιτροπή αξιολόγησης υποψηφίων υπό το Βαγγέλη Αργύρη και με τη συμμετοχή πολλών εκλεκτών συντρόφων. Προφανώς, η επιλογή και η αξιολόγηση δεν γίνεται μέσα σε κλειστά γραφεία της Χ. Τρικούπη. Γίνεται πάντα σε συνεννόηση και με τα τοπικά μας όργανα, έχει ήδη γίνει συνεννόηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τη νομαρχιακή μας επιτροπή. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν, θα εμβαθύνουν με ορίζοντα το τέλος του Νοεμβρίου να έχουμε τις ανακοινώσεις, αν όχι όλων των ψηφοδελτίων, τουλάχιστον του βασικού σκελετού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έχει δώσει μία κατεύθυνση, της ανανέωσης – όχι μόνο ηλικιακής αλλά και αξιακής- και του καθήκοντος που έχει η παράταξη να προτάξει πρόσωπα με κοινωνική αξιοπιστία, αναγνωρισιμότητα, πρόσωπα που φέρνουν τους πολίτες κοντά στην πολιτική.
Αν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέλει να προσελκύσει και να κτίσει ξανά δεσμούς εμπιστοσύνης με την κοινωνία, πρέπει να στηριχθεί στην αλήθεια με πρόσωπα που θα έχουν καθαρή ηθική και κοινωνική αξιοπιστία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ακούμε διάφορες απόψεις εντός του ΠΑΣΟΚ για τα ψηφοδέλτια, για παράδειγμα μία από αυτές αφορά την ανάγκη συμμετοχής τόσο της νέας γενιάς όσο και παλιών έμπειρων στελεχών, άλλη ότι ίσως θα πρέπει να επιλεγούν κάποιοι απόδημοι που εν δυνάμει μπορούν να είναι μέρος ενός κεντρικού think tank στη νέα κοινοβουλευτική σας ομάδα. Ποιες είναι οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του;
Δ.Μ.: Κατ΄ αρχάς, μία συνταγή που εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Κάθε περιφέρεια της χώρας, ειδικά όταν μιλάμε για μια νησιωτική περιφέρεια, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Πρέπει λοιπόν στη μελέτη που γίνεται για κάθε ψηφοδέλτιο, να λαμβάνονται υπ΄ όψιν όλες αυτές οι παράμετροι. Τι θέλω να πω; Προφανώς η Κέρκυρα έχει περισσότερους του ενός δήμους. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα, θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση από κάθε περιοχή του νησιού ενδεχομένως.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακουστεί η φωνή μας σε όλη την Κέρκυρα και με όλες τις δυνάμεις που έχουμε. Πολύ σημαντικό επίσης που δεν πρέπει να μας διαφύγει, είναι το στοιχείο των γυναικών ή των ανδρών, δεν πρέπει να πάμε σε συμπληρώματα που απλώς γεμίζουν το ψηφοδέλτιο. Πρέπει όλες οι επιλογές, ασχέτως φύλλου, να ανταποκρίνονται στη γραμμή που έχει χαράξει και ο πρόεδρος: ανανέωση (όχι μόνο ηλικιακή αλλά και αξιακή), σύνθεση και ενότητα.
ΕΡ.: Ποιοι είναι οι εκλογικοί σας στόχοι στην Κέρκυρα;
Δ.Μ.: Σε ένα νησί που ήδη εκπροσωπείται και εκπροσωπείται επάξια στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι στόχοι μας είναι να ενισχυθεί το μήνυμά μας, να ενισχυθεί η εκλογική μας δύναμη. Προφανώς, αυτό δεν έχει ποσοτικό κατώφλι. Η ενίσχυση είναι κάτι σχετικό διότι έρχεται πάντα αναλόγως και με τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων. Μια πραγματική πολιτική μας στόχευση είναι, μαζί με τις νέες μας νομαρχιακές, τα νέα μας γραφεία και νέες οργανώσεις σε πλήρη οργανωτική διάταξη, να κάνουμε στο δρόμο προς τις εκλογές, αισθητή την καθημερινή μας παρέμβαση.
Η πολιτική δεν γίνεται μόνο στη Βουλή ή στους τομείς πολιτικής του κόμματος, γίνεται κυρίως από τις νομαρχιακές μας επιτροπές και τις τοπικές οργανώσεις, ειδικά στα νησιά μας που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και στη δημόσια υγεία, και στη διαχείριση των απορριμμάτων, και στις τιμές των ενοικίων. Όλα αυτά δεν τα ξέρει κανένας καλύτερα από τα τοπικά μας στελέχη που μπορούν να τα αναδείξουν με την επάρκεια και την πληρότητα που τους πρέπει.
ΕΡ.: Σε κάθε περίπτωση, είτε είναι πρόωρες είτε στην ώρα τους, οι βουλευτικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών. Όμως, και οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση πλησιάζουν και είναι αυτές οι διαδικασίες που απαιτούν και τον περισσότερο χρόνο για επιλογή υποψηφίων ή στηρίξεις. Στον τομέα αυτό υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ κινητικότητα; Γίνονται ζυμώσεις για τις συνεργασίες και τις στηρίξεις από πλευράς του κόμματός σας; Ακούγεται και γράφεται ότι ενδέχεται, στις περιοχές που αυτό είναι δυνατό, να επιδιωχθούν συνεργασίες και ευρύτερες συγκλήσεις και συγκροτήσεις ψηφοδελτίων.
Δ.Μ.: Η Τ.Α. έχει για εμάς μια διακριτή πολιτική λειτουργία. Είναι μία χειραφετημένη εξουσία και έτσι θα πρέπει να τη βλέπουμε. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ΄80 αλλά και αργότερα, με τις μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια και του Καλλικράτη, κατάφερε να πετύχει το αυτονόητο, η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει αυτοτέλεια και μια σχετική πολιτική ανεξαρτησία από το κεντρικό κράτος για να μπορέσει να επιτελέσει και το ρόλο της που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και η ωφέλεια των κατοίκων της κάθε περιοχής. Τι θέλω να πω με αυτό: είναι σαφές ότι ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης έχει τη δική του ταυτότητα τη δική του αυτοτέλεια και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση τους δήμους της χώρας να τους δούμε ως ζωντανές κοινωνίες ανθρώπων, να αφουγκραστούμε προσεκτικά τις διεργασίες , τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα των δημοτών και, έτσι, ο Τομέας Αυτοδιοίκησης που θα συγκροτηθεί στο ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εβδομάδες, να μπορέσει να διαγνώσει αυθεντικά τι ακριβώς συμβαίνει και ποιες ακριβώς διεργασίες βρίσκονται σε συμφωνία με τις απόψεις και τις ιδέες του κόμματός μας. Στο θέμα του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, εκεί υπάρχει πιο ευδιάκριτο πολιτικό περιεχόμενο και στίγμα. Είναι σαφές πως το κόμμα μας, όπως και όλα τα κόμματα, εκφράζονται πιο αυθεντικά από συγκεκριμένες υποψηφιότητες και συνδυασμούς και, με αυτή την παράμετρο, θα πρέπει να εξετάσουμε και στα Ιόνια όπως και σε κάθε περιφέρεια της χώρας, τις διαθέσιμες υποψηφιότητες και τις διαπαραταξιακές πρωτοβουλίες.
ΕΡ.: Οι διαδικασίες πότε θα ξεκινήσουν;
Δ.Μ.: Οι διαδικασίες έπονται αυτών για την επιλογή των βουλευτών. Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, θεωρούμε ότι στο τέλος του μήνα (Νοέμβριου) και με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στην Αθήνα θα έχουμε την ανακοίνωση των βουλευτικών ψηφοδελτίων και σε δεύτερο χρόνο -αμέσως επόμενο όμως- με τον Τομέα Αυτοδιοίκησης σε πλήρη συγκρότηση και διάταξη, να μπορέσουμε να κάνουμε την απαιτητική αυτή πολιτική άσκηση, δηλαδή να διαγνώσουμε αυθεντικά τις νέες διεργασίες που συμβαίνουν στους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας.
Τον έντονο προβληματισμό του για το ότι η Δικαιοσύνη, η οποία ούτως ή άλλως αργεί πολύ να απονεμηθεί και να εξελίξει τις διαδικασίες της, έκανε γρήγορη έρευνα για τις διαρροές των αποδεικτικών μέσων αλλά δεν έκανε το ίδιο για την ανίχνευση του Predator, εκφράζει στην CorfuPress.com ο Δ. Μάντζος.
Δ.Μ.: Εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συμφωνήσει μαζί μας ότι αυτή η υπόθεση είναι μια υπόθεση που άπτεται της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των ελευθεριών των πολιτών. Επομένως, δικαιώνεται η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη από την πρώτη ημέρα, να αναδείξει το ζήτημα και να κινηθούμε ως ΠΑΣΟΚ τελείως θεσμικά, με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή μας να πάμε στη Δικαιοσύνη και στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Βουλή και όχι σε άλλου τύπου επαφές, ήταν απολύτως δικαιολογημένη και δικαιώνεται από τα πράγματα.
ΕΡ.: Είστε ικανοποιημένοι από την αντίδραση της Δικαιοσύνης;
Δ.Μ.: Από την αντίδραση της κυβέρνησης, όχι. Για τη Δικαιοσύνη, θα σας πω και ως δικηγόρος: η Δικαιοσύνη έχει τους δικούς της ρυθμούς. Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα που η Δικαιοσύνη αργεί πολύ να απονεμηθεί και να εξελίξει τις διαδικασίες της. Όμως, το γεγονός ότι έκανε γρήγορη έρευνα για τις διαρροές των αποδεικτικών μέσων και δεν έκανε το ίδιο γρήγορη έρευνα για την ανίχνευση του Predator στην Ελλάδα (ποιος το έχει, ποιος το χρησιμοποιηθεί και εις βάρος τίνος, ποιος το έκανε κατά του Ανδρουλάκη) μας προβληματίζει. Ζητάμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κάνει πιο εντατικές έρευνες προς την κατεύθυνση της ανίχνευσης του Predator. Γιατί το λέω αυτό; Τρεις μήνες τώρα έχουμε πάρει μια πολύ συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Τη μηνυτήρια αναφορά. Τρεις μήνες τώρα ζητάμε μέσα στη Βουλή να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Τρεις μήνες τώρα ζητάμε να αναλάβει ο Πρωθυπουργός την υποχρέωση να άρει το απόρρητο στην ΕΥΠ και να πει στους Διοικητές του να έρθουν μέσα στη Βουλή και να τα πουν όλα χωρίς φόβο και πάθος. Και τρεις μήνες τώρα, βοά ο τόπος και ζητούν όλοι οι πολίτες απαντήσεις. Και έρχεται τώρα ο Πρωθυπουργός με ένα δημοσίευμα, με ένα πέναλντι, με ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών τελικά, διότι αυτή είναι πια η εικόνα στην επίθεση που δέχεται από συγκεκριμένους επιχειρηματίες, με ένα δημοσίευμα, να ομολογήσει ότι υπάρχει παράκεντρο του Predator. Εγώ ρωτώ: τρεις μήνες που εμείς έχουμε κινηθεί απολύτως θεσμικά, ο κ. Πρωθυπουργός τι έχει κάνει; Το ακριβώς αντίθετο! Η κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που τη στηρίζει, έχει κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι τους για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο.
ΕΡ.: Το κόμμα σας θεωρεί ότι υπάρχει εμπλοκή του Πρωθυπουργού;
Δ.Μ.: Κοιτάξτε: ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτή και υποψήφιος αρχηγός του κόμματος όταν ξεκίνησε η παρακολούθησή του. Η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και, μην μας ξεφύγει, και από το Predator διότι, μην ξεχνάτε, κάποιος προσπάθησε να του εγκαταστήσει το Predator. Κάτι που συνέβη και στην περίπτωση Κουκάκη. Η παρακολούθησή του παρατάθηκε όταν παρατάθηκε η εκλογική διαδικασία λόγω του αιφνίδιου θανάτου της αείμνηστης προέδρου μας Φώφης Γεννηματά, και η παρακολούθησή του έληξε τρεις ημέρες μετά την εκλογή του. Όλο αυτό δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό, είναι βαθιά πολιτικό. Είναι κομματικό. Κάποιος μέσα από την ηγεσία της Ν.Δ., μέσα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, προσπάθησε να κρατήσει όμηρο όχι μόνο το Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και όλη την παράταξη, για να την καταστήσει όμηρο όσον αφορά την πολιτική της στρατηγική. Και επειδή βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ τους “χαλάει τη σούπα”, όλο αυτό τώρα τους γυρίζει μπούμερανγκ εις βάρος τους με την ηθική κρίση που έχει δημιουργηθεί με τις υποκλοπές.
Τι απάντησε ο Δ. Μάντζιος για το Νοσοκομείο,
τη διοίκησή του και την κατάσταση του ΕΣΥ στην Κέρκυρα
“Το Νοσοκομείο Κέρκυρας
είναι μία υγειονομική βραδυφλεγής βόμβα”
ΕΡ.: Είσαστε ικανοποιημένοι από την αντίδραση της κυβέρνηση και του Υπουργείου Υγείας για την υπόθεση της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ στην Κέρκυρα, με δεδομένη και την αντίδραση και ενέργειες του βουλευτή σας Δημήτρη Μπιάγκη τόσο κατά των ενεργειών της διοίκησης του νοσοκομείου όσο και γι τα προβλήματα που υπάρχουν; Αν όχι, τι πρέπει να γίνει;
Δ.Μ.: Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε όλη την κοινωνία και, από τις λίγες ώρες που βρίσκομαι στο νησί, έχω δεχθεί πάρα πολλές παρατηρήσεις και εισηγήσεις για την πολιτική που αυτή τη στιγμή ακολουθείται από το Διοικητή και την ηγεσία της Υγειονομικής Περιφέρειας όσον αφορά στο Νοσοκομείο Κέρκυρας. Δεν είναι ένα τυχαίο νοσοκομείο. Είναι ένα νοσοκομείο που απευθύνεται σε ένα νησί με μεγάλο πληθυσμό για τα ελληνικά δεδομένα, ο οποίος πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Μιλάμε για έναν υγειονομικό κόμβο. Έτσι θα έπρεπε να ήταν το νοσοκομείο της Κέρκυρας και όχι ακόμα και ένα απλό καρδιολογικό περιστατικό να κινδυνεύει να καταλήξει αν δε μεταφερθεί γρήγορα στην Πάτρα ή τα Ιωάννινα, στις διαθέσιμες κλινικές. Μιλάμε για μία υγειονομική βραδυφλεγή βόμβα εδώ στην Κέρκυρα η οποία θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την αντίδραση της Νομαρχιακής μας, του βουλευτή μας κ. Μπιάγκη, όσον αφορά στην ανάδειξη αυτών των ζητημάτων. Ο βουλευτής έχει πρωτοστατήσει σε πολλές πρωτοβουλίες με διαπαραταξιακές επιστολές που ο ίδιος προκάλεσε και με τις οποίες ζητείται από το Υπουργείο Υγείας να δοθεί επιτέλους η δέουσα προσοχή στο Νοσοκομείο. Ζητείται να υπάρξει επιτέλους μια ευέλικτη, σοβαρή, ορθολογική διοίκηση και ζητείται να υπάρξει επιτέλους σοβαρή ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό.