Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στην Κέρκυρα σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης του ΕΣΥ στο νησί.
Η ανακοίνωση
Στην Ελλάδα η ίδρυση και η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με έμπνευση του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά. Παρά τις καθυστερήσεις, τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα η ανάπτυξη του ΕΣΥ υπήρξε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και έτυχε της καθολικής αναγνώρισης από τους πολίτες γιατί ανταποκρίθηκε στην κάλυψη πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
Το ΕΣΥ δέσμιο χρόνιων προβλημάτων και αστοχιών όπως η αποτυχία ανάπτυξης αποτελεσματικού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, η κακοδιοίκηση και η διαφθορά βρέθηκε από την αρχή της κρίσης στο στόχαστρο. «Χτυπημένο» από την υποχρηματοδότηση και την χρόνια αποεπένδυση, με τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, τόσο σε ιατρικό όσο κυρίως σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, το ΕΣΥ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και συνεχίζει τη λειτουργία του χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων.
Στην Κέρκυρα μάλιστα η ελλειμματική κατάσταση των υπηρεσιών υγείας είναι τεράστια.
Τα κέντρα υγείας υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα.
Η κτιριακή τους κατάσταση ελλιπής.
Το σύστημα πρώτων βοηθειών του ΕΚΑΒ απλώς υπάρχει για να δηλώνει την αδυναμία του.
Οι υπηρεσίες του κλασσικού ΠΙΚΠΑ ανύπαρκτες και προσβλητικές.
Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου του νησιού σφραγίζεται από βροντερή μείωση των προϋπολογισμών, από έλλειψη των βασικών αναγκών σε επιστημονικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φτάνοντας στον ακραίο ευτελισμό της πλήρους απουσίας ύπαρξης των αναγκαίων εξετάσεων, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας να προσφεύγει για ιατρικές υπηρεσίες εκτός νομού με τεράστια οικονομική αιμορραγία και ταλαιπωρία.
Στον ψυχιατρικό τομέα του συστήματος η κάλυψη των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας μετά βίας αγγίζει το 30%. Η παιδοψυχιατρική κλινική εκτός λειτουργίας.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας αφουγκραζόμενη τα προβλήματα που δημιουργεί η υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας στο νησί θεωρεί πως:
Η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα απαιτεί την άμεση εφαρμογή της. Ο μισθολογικός εξορθολογισμός είναι βασική προϋπόθεση λειτουργίας των υπηρεσιών. Η πλήρης κάλυψη του συνόλου των αναγκών του συστήματος υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό είναι βασική υποχρέωση του κράτους.
Η επαναλειτουργία του ΠΙΚΠΑ και η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας με εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής τους υποδομής είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία και η αυτοτέλεια της υγειονομικής περιφέρειας Ιονίων Νήσων ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν συνθήκες ποιότητας και ανεξαρτησίας των δομών της υγείας.
Η επίθεση στους αγωνιζόμενους λειτουργούς της δημόσιας υγείας ειδικά σήμερα, είναι πράξεις ευτελισμού της διοίκησης της δημόσιας υγείας και βρίσκεται τελείως έξω από την πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι σε συνθήκες πίεσης χρήζουν καθημερινής ηθικής υποστήριξης.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας προτείνει και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία οργάνωσης ημερίδας με θέμα την αναβάθμιση της Δημόσιας υγείας του νομού με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπρόσωπων, της Περιφέρειας ,των Δήμων του νησιού, των γιατρών και νοσηλευτών στο Δημόσιο τομέα και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας.
Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα υγείας που θα αντιμετωπίζει με επάρκεια τα προβλήματα των ασθενών και με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον πολίτη.
Περί Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Από τον Φεβρουάριο του 1989 έως και τον Δεκέμβριο του 2014, υπό την ιδιότητα μου ως ιατρού ΕΣΥ και ως εκλεγμένου Νομαρχιακού συμβούλου, βρέθηκα στην ανάγκη να γράψω και να κοινοποιήσω, αναφορές, εισηγήσεις και άρθρα που αριθμούν πολλές εκατοντάδες σελίδες οι οποίες αφορούσαν το πολύπαθο ΕΣΥ.
Κοινός τόπος όλων αυτών των παρεμβάσεων ήταν η υποχρηματοδότηση και η ελλιπής στελέχωση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς μετά από 24 χρόνια τα αιτήματα παραμένουν ανεκπλήρωτα και πάντα επίκαιρα.
Η επανάληψη και συνεχής ανακύκλωση των ίδιων πάντα αιτημάτων καταντάει εν τέλει μία βασανιστική ουτοπία που θυμίζει το μαρτύριο του Σισύφου και μόνον κατάθλιψη προκαλεί.
Είναι προφανές ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες θα επιθυμούσαν διακαώς την απαλλαγή τους από το ΕΣΥ εάν αυτό δεν συνεπάγονταν τεράστιο πολιτικό κόστος και ίσως τον πολιτικό αφανισμό της κυβέρνησης που θα το τολμούσε.
Παρά ταύτα όμως οι τοπικές κοινωνίες και οι θεσμικοί εκπρόσωποι τους δεν είναι εντελώς αμέτοχοι αυτής της εξέλιξης. Να θυμίσω ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση προέβλεπε την υπαγωγή των νοσοκομείων στην δικαιοδοσία της αρμόδιας Περιφέρειας και των Κέντρων Υγείας στις Δημοτικές ενότητες.
Για λόγους που δεν είναι δημόσια γνωστοί οι εκλεγέντες εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών σχημάτων που προέκυψαν στις μετέπειτα εκλογές ουδέποτε διεκδίκησαν την εφαρμογή του νόμου σε ότι αφορά την συγκεκριμένη πρόβλεψη. Αντίθετα αφέθηκε το επιτελικό κράτος ναι διαιωνίσει την προϋπάρχουσα απαράδεκτη και θνησιγενή κατάσταση.
Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι κανένας αυτοδιοικητικός άρχοντας δεν επιθυμούσε να επωμιστεί ένα τέτοιο δυσβάστακτο οικονομικό βάρος την στιγμή που «πνίγονταν» από τη ήδη υπάρχοντα χρέη της αυτοδιοίκησης και τους ελλιπέστατους προϋπολογισμούς τους.
‘Όμως ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι κυρίως να οραματίζονται και να διεκδικούν καινοτόμες θεσμικές αλλαγές που να εγγυώνται την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη του τόπους τους και όποτε υπάρξει μεταρρυθμιστική ευκαιρία να την εκμεταλλεύονται στο έπακρο.
Η ευκαιρία για την ουσιαστική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δόθηκε με την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και αντί να επικεντρωθούν στον αριθμό των νεοσύστατων Δήμων και Περιφερειών όφειλαν πρωτίστως να εξασφαλίσουν την αυτόνομη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλιώς να καταγγείλουν και να μην συμμετάσχουν στην νομοθετική της κατοχύρωση.
Να υπενθυμίσω ότι στην εισηγητική έκθεση του νόμου για τον «Καλλικράτη» αναφέρονταν σαφώς ότι στην Ευρώπη των δέκα πέντε, τότε μελών, είχε κατοχυρωθεί θεσμικά η αυτόνομη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ’ ευθείας από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των μελών κρατών σε ποσοστά που κυμαίνονταν από 10-15 % του ΑΕΠ του κάθε κράτους μέλους.
Φανταστείτε τι θα είχε επιτύχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, στην χώρα μας, μέχρι σήμερα εάν είχε πρωτίστως απαιτήσει την εναρμόνιση της νομοθετικής ρύθμισης με την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικά στον τομέα της Δημόσιας Υγείας τα νοσοκομεία θα ήταν Περιφερειακά και τα Κέντρα Υγείας Δημοτικά με αυτόνομη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και διαχείριση από τους τοπικούς άρχοντες με γνώμονα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Τοπικής κοινωνίας.
Η διοίκηση και η χρηματοδότηση των δομών Υγείας θα αποφασίζονταν από τα Τοπικά Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και όχι από την Κεντρική Κυβέρνηση και τους διορισμένους διαχειριστές της αρεσκείας της.
Επειδή όμως ποτέ δεν είναι αργά θέτω σε ανοικτό διάλογο που απευθύνεται κυρίως στο νέο πολιτικό δυναμικό του τόπου μας την πρόταση για έναρξη της προσπάθειας θεσμικής κατοχύρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην απόκτηση της δυνατότητας διαχείρισης με ίδιους πόρους της τύχης των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα.
Κουλουρίδης Ευστάθιος. Ιατρός. Πρώην Δ/ντής ΕΣΥ.