Ομιλία της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου για την 158η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα
Η ΟΜΙΛΙΑ
Κύριε Υπουργέ, εκπρόσωπε της Ελληνικής Κυβέρνησης Κυρίες και Κύριοι
Σήμερα τα Επτάνησα γιορτάζουν την ενσωμάτωση τους με την πατρίδα μας, ύστερα από αγώνες που οδήγησαν στην τελική δικαίωση του επτανησιακού Λαού.
Η σημερινή επέτειος, μας εμπνέει με αξίες που κρατούν ζωντανό τον ελληνισμό στους αιώνες και διασφαλίζουν την πορεία μας στο μέλλον.
Μας υπενθυμίζει, την ευθύνη για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Εθνικής ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας. Είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τους προγόνους μας και να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τους αγώνες και τις θυσίες τους.
Ο σημερινός εορτασμός πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο: Πανδημία που ακόμα επιμένει, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και ορατός ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δοκιμάζει σκληρά την πατρίδα μας.
Με αλληλεγγύη, υπομονή και ψυχραιμία, αρετές που έχουμε δείξει και στο παρελθόν, πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε και αυτήν τη μεγάλη δυσκολία.
Αγαπητοί φίλοι
Σ’αυτά τα 158 χρόνια, που τα Επτάνησα αποτελούν τμήμα του Ελλαδικού χώρου, έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού, στην ενδυνάμωση της χώρας και στην ενίσχυση της Δημοκρατίας.
Αλλά και πριν την Ένωση, ο πολιτικός πολιτισμός των Επτανήσων παρήγαγε ένα πυκνό, σύνθετο και ποικίλο έργο. Εμβολίασε με γόνιμες ιδέες και με μια συνεχή σειρά επιχειρημάτων, στρατηγικής και πολιτικών, ολόκληρο το σώμα της ελληνικής πολιτικής σκέψης.
Η επτανησιακή πολιτική πράξη, ήταν γνωστή και ευρέως διαδεδομένη στην ελεύθερη χώρα, και η επιρροή της ήταν αποφασιστική. Μέσα από τις αντιπαραθέσεις της εποχής, διαμορφώθηκε ένα κλίμα διεκδίκησης, επιρροών και ιδεολογικής πολυμορφίας, που απλώθηκε, λόγω του θεσμικού δημοσίου χαρακτήρα της, σε ολόκληρη την ελληνική πολιτική σκηνή.
Η Ένωση, αποτελεί το κορυφαίο ιστορικό γεγονός, για τα Επτάνησα, ένα γεγονός που έθεσε τέρμα στη ξενοκρατία.
Τα νησιά μας ευρισκόμενα στο σταυροδρόμι, όπου συναντήθηκαν και συγκρούστηκαν Λαοί και πολιτισμοί, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού.
Οι επτανήσιοι, μετέφεραν στον ελλαδικό χώρο ό,τι ωραίο και πολιτικά υγιές αναδύθηκε κατά τους προηγούμενους αιώνες στη Δύση.
Διακεκριμένοι λόγιοι της επτανησιακής κοινωνίας, με λαμπρές σπουδές στην Ευρώπη, μπολιάζουν την πνευματική ζωή του προεπαναστατικού αρχικά ελλαδικού χώρου και στη συνέχεια, του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με τις ιδέες του διαφωτισμού.
Με την ενσωμάτωση των νησιών του Ιονίου, που ουσιαστικά είναι και η πρώτη εδαφική επέκταση του ελληνικού κράτους, ενισχύεται η πατρίδα μας, με την προσθήκη της οργανωμένης Επτανησιακής Πολιτείας.
Η «ένωση», υπήρξε ομόθυμη θέληση του επτανησιακού λαού . Παλλαϊκή ήταν η επιθυμία να απαλλαγούμε από την ξένη δεσποτεία που μας καταδυνάστευε και από την εγχώρια αριστοκρατία που μας καταπίεζε.
Μπορεί οι συνθήκες της εποχής να ευνοούσαν την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και η αγγλική διπλωματία, να ήθελε να στηρίξει τα συμφέροντα της στην ευρύτερη περιοχή, οι Επτανήσιοι όμως, ποτέ δε δέχτηκαν παθητικά τη ξένη κατοχή.
Αγαπητοί φίλοι
Αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, η ιστορική μνήμη, μας βοηθάει να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
Να δούμε τη σημερινή πραγματικότητα. Να αναλογιστούμε τις ευθύνες, που απορρέουν από τη θυσία των προγόνων μας, και να υπερασπίσουμε την κληρονομιά που μας άφησαν.
Να σταθούμε αντάξιοι στις προσδοκίες της νέας γενιάς και να εργαστούμε για το μέλλον αυτού το τόπου.
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα και κυρίως τα κινήματα που εμφανίστηκαν ως απότοκα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, διαμόρφωσαν και τις αντίστοιχες συνθήκες στα Επτάνησα την εποχή αυτή. Και αυτό, γιατί τα νησιά του Ιονίου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και λόγω των ξένων κατακτητών που εναλλάσσονταν σε αυτά επί 6 αιώνες, επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στη Δύση και αποτέλεσαν φορέα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ιδεών στην Ανατολή, που ευρίσκετο κάτω από την οθωμανική κυριαρχία.
Τα νησιά μας έφεραν στην Ελλάδα, από την Ευρώπη, όλα τα νέα πολιτικά ρεύματα και τις κοινωνικές αναζητήσεις. Είναι η γη που γέννησε τους πρώτους επαναστάτες και τις πρώτες επαναστάσεις. Η Ιόνιος Πολιτεία ήταν το πρώτο κράτος με αυτοδιάθεση, που δημιουργήθηκε στον ελλαδικό χώρο, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Κύριε Υπουργέ
Επί πολλές δεκαετίες τα Επτάνησα έδωσαν και δίνουν στον ελληνισμό όλο το θησαυροφυλάκιο της παράδοσης και του παρόντος, με ουσιαστική συμβολή στα γράμματα και στις τέχνες, στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην κοινωνική συνύπαρξη και συνεργασία, και στην ευρωπαϊκή προοπτική. Για όλα αυτά απαιτούμε στις δίκαιες διεκδικήσεις μας, να αντιμετωπίζεται η φωνή μας, με σεβασμό και σοβαρότητα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε κρίση δομική, κρίση προσανατολισμού, κρίση στρατηγικής.
Αποδείχτηκε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι άκρως συγκεντρωτικό, που στραγγαλίζει τις τοπικές κοινωνίες και βάζει φραγμούς στην αποκέντρωση και στην ανάπτυξη.
Μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση, έναν κατεξοχήν θεσμό άμεσης δημοκρατικής λειτουργίας, σε «διοικητή» τοπικών υποθέσεων και διαμεσολαβητή της κεντρικής κυβέρνησης.
Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η συνολική δημοκρατική αναδιάρθρωσή της.
Μόνο έτσι θα αποτελέσει βασικό μοχλό στην παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης .
Είναι απαραίτητη η ανακατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης, με ένα πλαίσιο δημοκρατικό, συμμετοχικό και διαφανές.
Ένα μοντέλο που δεν θα στηρίζεται στην αυθεντία του ενός, αλλά θα μεταβιβάζει αποφασιστικές αρμοδιότητες στα τοπικά και περιφερειακά, συλλογικά όργανα.
Με τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας των Ο.Τ.Α η περίφημη
«αποκέντρωση» θα παραμένει πόθος ανεκπλήρωτος.
Είναι ανάγκη να εξασφαλισθούν ταυτόχρονα εγγυημένα σταθερά έσοδα για την Τ.Α., με πλήρη αντιστοιχία πόρων, αρμοδιοτήτων και προσωπικού:
Να αποδοθούν στους Δήμους οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι πόροι τους, καθώς και έσοδα από την φορολογική αποκέντρωση.
Είναι αναγκαία η ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και η μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Χρειαζόμαστε μια Αυτοδιοίκηση που θα υπερβαίνει τη λογική της διαχείρισης και της λειτουργίας της ως
διοικητικού θεσμού.
Μια αυτοδιοίκηση που θα χαράσσει και υλοποιεί τις πολιτικές της με τη συμμετοχή και την αποφασιστική γνώμη του πολίτη, και όπου θα υπάρξει μία ουσιαστική ανακατανομή των δημόσιων πόρων και δαπανών, που θα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία προς την αναγκαία ανακατανομή ρόλων, έργων και αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης.
Προς αυτή τη κατεύθυνση απαιτείται: Μια μεγάλη διοικητική αλλαγή που είναι ο περιορισμός του κεντρικού κράτους στον επιτελικό του ρόλο, που είναι η ουσιαστική αποκέντρωση εξουσιών στην Αυτοδιοίκηση.
Στο ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας πρέπει να υπάρξει μεγάλη μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από τη κυβέρνηση προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς.
Αναγνωρίζουμε, βεβαίως, τις δυσκολίες που περνά η χώρα και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω απ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον. Χρειάζονται αλλαγές, των οποίων η καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος όλων.
Κύριε Υπουργέ
Σ’ αυτήν την πραγματικά δύσκολη περίοδο, η χώρα και οι πολίτες της χρειάζονται τοπικές αρχές που θα μπορούν να σχεδιάζουν, να κρίνουν, να αποφασίζουν, να διαχειρίζονται και να λύνουν τα τοπικά προβλήματα ταχύτατα και αποτελεσματικά.
Γιατί οι Δήμοι είναι οι χώροι στους οποίους αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα και προωθούνται οι αναγκαίες πολιτικές για την επίλυσή τους.
Και μεγάλα προβλήματα σήμερα εκτός της πανδημίας είναι η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός, οι υποδομές, ο δημόσιος χώρος, η καθημερινότητα.
Προβλήματα που απασχολούν κάθε τοπική κοινωνία και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ουσιαστική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενίσχυση του ρόλου της.
Είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον Δήμο μας και είναι γνωστά.
Επιγραμματικά θα αναφέρω, το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΚ καθώς και οι περισσότερες εταιρείες ύδρευσης της χώρας, εξ αιτίας του ενεργειακού κόστους που έχει εκτιναχτεί σε μεγέθη μη αντιμετωπίσιμα. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η επιδότηση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΚ που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο κατά 50% πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Πέρα απ’ αυτό οι εξαγγελθείσες από το αρμόδιο Υπουργείο χρηματοδοτήσεις για έργα ύδρευσης εργοστάσια αφαλάτωσης, και φράγματα δεν μπορούν να περιμένουν.
Η αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλει την άμεση ενίσχυση των πόρων της πολικής προστασίας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων και η δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας, ενώ ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές ύστερα από προσπάθειες του Δήμου μας που είχε και την ευθύνη, σήμερα ύστερα από την αλλαγή θεσμικού πλαισίου και την απόφαση να περάσουν οι αρμοδιότητες σε διαβαθμισμένο φορέα καθυστερεί χαρακτηριστικά, με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στους δημότες και τον Δήμο και με μεγάλες και σύνθετες διαδικασίες δύσκολης διαχείρισης.
Χρειάζεται γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες επισκευαστικές ανάγκες για την σχολική στέγη.
Τα δημόσια κτήρια που αποτελούν παραφωνία μέσα στο, ιστό της πόλης πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν. Και άλλα που ανήκουν στον δημόσιο να μπουν σε ένα σχεδιασμό ή να δοθούν στην Τ.Α για να τα αξιοποιήσει.
Η παράδοση του παραλιακού μετώπου στον Δήμο παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία που πρέπει να αμβλυνθεί.
Πρόκειται για ένα νευραλγικό τμήμα της πόλης άρρηκτα συνδεδεμένο με το ιστορικό μας κέντρο, που χρειάζεται την φροντίδα μας προς όφελος των δημοτών των και των επισκεπτών μας.
Ο Δήμος κ. Υπουργέ, χρειάζεται περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω προγραμμάτων με απευθείας χρηματοδοτήσεις προς τους πρωτοβαθμίους Ο.Τ.Α.
Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού μας κέντρου, που μαζί με τα φρούρια αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό κέντρο της χώρας μας.
Τα κάστρα αυτά που αγκαλιάζουν την πόλη, σήμερα κινδυνεύουν σε πολλά σημεία με κατάρρευση. Είναι αυτά τα κάστρα που σταμάτησαν την τουρκική προέλευση προς την Ευρώπη στις αρχές του 18ου αιώνα. Η καταστροφή της τουρκικής αρμάδας τον Αύγουστο του 1716 σήμανε την σωτηρία της Ευρώπης. Αυτά τα φρούρια που αποτελούν Εθνική κληρονομιά και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία, χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.
Ο πολιτισμός μπορεί μέσω της ορθολογικής ανάπτυξης, να παγιωθεί σαν το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε αρμονία πάντα με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του τόπου μας. Για να αποδώσει όμως καρπούς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους και κυρίως από την πολιτεία με την αρμόζουσα σοβαρότητα.
Έχουμε την πεποίθηση ότι η Κέρκυρα έχει χρέος απέναντι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της να αναδείξει, να προαγάγει και να προβάλει το σημαντικότατο πολιτισμό της.
Ο πολιτισμός, άλλωστε, είναι ένα από τα πιο ισχυρά συνεκτικά υλικά της κοινωνίας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης, της ευαισθησίας. Είναι μαθητεία δημοκρατίας.
Γι’ αυτό κάνουμε την Κέρκυρα μια ζωντανή πόλη πολιτιστικής δημιουργίας. Αξιοποιούμε όλο της το δυναμικό, συνδέοντάς το τόσο με την τουριστική όσο και γενικότερα με την οικονομική της ανάπτυξη.
Η πόλη μας αποτελεί από το 2007 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αναζητάμε τις καλύτερες λύσεις για την ανάδειξη και τη συντήρηση αυτού του μοναδικού μνημείου χωρίς εκπτώσεις στην αισθητική και την ποιότητα.
Είναι πρωταρχικός στόχος για το Δήμο μας να σταθεί κοντά στην νεολαία, στη νεολαία που απαιτεί μία αξιοπρεπή διαβίωση, που απαιτεί δουλειά, απαιτεί παιδεία, απαιτεί σχολεία και πάνω από όλα απαιτεί απ όλους εμάς, να την ακούμε να βρισκόμαστε δίπλα στις ανησυχίες της, να έρθουμε πιο κοντά της.
Οι νέοι χρειάζονται τη στήριξη μας για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα αδιέξοδα που έχουν απέναντι τους.
Εργαζόμαστε για μια κοινωνία που προοδεύει και παράγει. Μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Προχωράμε μπροστά με όραμα και ρεαλιστικό σχεδιασμό για ένα δήμο σύγχρονο και ανθρώπινο για τους πολίτες του.
Οι αλλαγές που βελτιώνουν τα πράγματα γύρω μας απαιτούν να συνθέτουμε τις απόψεις μας και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Απαιτούν επιτάχυνση των ρυθμών που συνήθισε μέχρι χθες ο τόπος μας. Αυτό επιδιώκουμε και σ’ αυτό το δρόμο πορευόμαστε.
Οι παρεμβάσεις μας βρίσκονται στην προώθηση ρεαλιστικών λύσεων σε καθημερινά προβλήματα και καθημερινές ανάγκες των δημοτών μας. Επενδύουμε στη συνεργασία μαζί τους, στη συνεννόηση και οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης.
Φίλες και φίλοι,
Η Δημοτική αρχή στέκεται αλληλέγγυα και συνυπεύθυνη, ως παραστάτης και αρωγός της κοινωνίας που την εξέλεξε.
Εργαζόμαστε συστηματικά:
Για υποδομές, για το περιβάλλον, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα του Δήμου μας
για μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή,
αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.
Σχεδιάζουμε και προχωράμε με όραμα και ρεαλισμό για ένα Δήμο σύγχρονο και ανθρώπινο για τους πολίτες του.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Κύριε Υπουργέ
Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την παρουσία σας σήμερα στην πόλη μας και για την χαρά που μας δίνεται να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την ξεχωριστή μέρα για την πατρίδα μας .
Με την σκέψη αυτή πίνω στην υγεία σας, στην υγεία των εκλεκτών προσκεκλημένων μας του Κερκυραϊκού και του Επτανησιακού Λαού.