Η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέκου Αυλωνίτη στη Βουλή για Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.
Αναλυτικά:
Τη θέση πως η συζήτηση για κάθε νομοθέτημα που αφορά στη δικαιοσύνη και την απονομή της αποτελεί μία σημαντική συζήτηση για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου στη χώρα μας, εξέφρασε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστημονικής κοινότητας στη δημιουργία σοφότερων και πιο λειτουργικών νομοθετημάτων.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφού χαρακτήρισε τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών ως μωσαϊκό οργανωτικής φύσεως ζητημάτων για τη λειτουργία των δικαστηρίων αλλά και των υπηρεσιών τους που έχει να ανανεωθεί εδώ και 35 χρόνια, εξήγησε την ανάγκη δημοκρατικού εκσυγχρονισμού για την ταχύτερη κατά έναν εύλογο χρόνο απονομή της δικαιοσύνης, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα για τη χρήση του όρου «επιτάχυνση», την οποία μάλιστα τον κάλεσε να αποσύρει.
«Δεν παρομοιάζει με κάτι ρηξικέλευθο μεταρρυθμιστικά και προοδευτικά που έχει ανάγκη ο χώρος των δικαστηρίων, αλλά, όπως μας έχετε συνηθίσει, μοιάζει σε ένα είδος ανταλλαγής υπηρεσιών με όσους θέλετε να εξυπηρετήσετε αλλά μοιάζει και με ένα σχέδιο απόκτησης τους απόλυτου ελέγχου ανθρώπων καταστάσεων και αποφάσεων» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας συνολικά τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Παράλληλα, επέμεινε στην αποστροφή της κυβέρνησης για συνεννόηση και συναίνεση η οποία θέτει όπως εξήγησε σε θέση αντιπαράθεσης μαζί σας, για την πλειονότητα των θεσμικών φορέων και των κομμάτων.
Αναφορικά με την πρωτοβουλία του «Δικαστικού Καλλικράτη» μίλησε για πολιτική κλεισίματος και συγχωνεύσεων δικαστικών δομών και έφερε ως παράδειγμα το Εφετείο της Κέρκυρας, ενώ αναφερόμενους στους Παξούς επεσήμανε τις δυσκολίες που θα υπάρξουν για τη νησιωτικότητα και την επαρχία γενικότερα, οι εξελίξεις αυτές που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Αυλωνίτης έκανε λόγο για τις ενέργειες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θεσμό της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, διατυπώνοντας τη θετική ανταπόκριση της αντιπολίτευσης στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μειονεκτήματα όπως η απουσία της αρχής της προφορικότητας και της αμεσότητας που καθορίζει τη ζωή και την καθημερινότητα των δικαστηρίων. «Απαιτείται άρτιο σχέδιο και ειλικρινής συζήτηση και μέτρο. Μέτρο και επιστημοσύνη και εμπειρία» ανέφερε σχετικά.
Κλείνοντας, την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνεπάγονται οι προτεινόμενες αλλαγές του Υπουργείου για τους υπηρέτες της δικαιοσύνης, όπως χαρακτήρισε τους δικηγόρους, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να διανύουν καθημερινά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με μεγάλο κόστος σε καταβολή ανθρώπινης προσπάθειας αλλά και χρήμα, ενώ υποστήριξε πως αντιμετωπίζονται επιφανειακά οι σοβαρές αλλαγές που προωθούνται στην ηγεσία της δικαιοσύνης.