Τα τρία χρόνια που πέρασαν, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει επενδύσει σε μία πολυδιάστατη εξωτερική αλλά και αμυντική πολιτική, με άξονα την ενίσχυση των σχέσεων και συμφωνιών με σημαντικές χώρες και την αναβάθμισή τους σε ισχυρές στρατηγικές σχέσεις.
Παράλληλα η Ελλάδα έχει ενδυναμώσει τη θέση της τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όσο και εντός του ΝΑΤΟ και έχει καταστήσει σαφές ότι αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το απώτερο νοτιοανατολικό σύνορο της ΕΕ.
Με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες διευθέτησε ανοιχτά ζητήματα δεκαετιών, όπως είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, αλλά και ο μερικός καθορισμός της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Κάνοντας επιπλέον χρήση των δικαιωμάτων της, προέβη στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ν.μ.
Με την ίδια αποφασιστικότητα γίνεται και η διαχείριση της έντονης τουρκικής προκλητικότητας. Πέρα από την δραστική αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων με την υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου εξοπλιστικού προγράμματος, η Χώρα κινείται έντονα και στο διπλωματικό πεδίο, ενημερώνοντας Συμμάχους και Εταίρους και διεθνοποιώντας το ζήτημα των ακραίων τουρκικών προκλήσεων.
Παραδοσιακοί υπέρμαχοι της πολιτικής των «ίσων αποστάσεων», όπως είναι η Γερμανία, έχουν αλλάξει στάση υπέρ της Ελλάδας, όπως φάνηκε από την πρόσφατη τοποθέτηση του Καγκελαρίου Ολαφ Σόλτς για το περιεχόμενο του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και από την άμεση αντίδραση του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα για τον «χάρτη Μπαχτσελί», χαρακτηρίζοντας κάθε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας ως «απαράδεκτη».
Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη επιπλέον στην δημοσιοποίηση χαρτών που παρουσιάζουν την παράλογη εξέλιξη των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, όπως και στην κατάθεση μιας σπουδαίας επιστολής προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία απορρίπτονται με νομικά και ιστορικά επιχειρήματα, στο σύνολό τους, οι τουρκικοί ανεδαφικοί ισχυρισμοί.
Απόρροια της διεθνοποίησης των παράλογων τουρκικών διεκδικήσεων, σε συνδυασμό με τις πολύ καλές Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ήταν και η άμεση κατάθεση της τροπολογίας που υπερψηφίστηκε από την Αμερικανική Βουλή, η οποία εμποδίζει ουσιαστικά την πώληση F-16 στην Τουρκία.
Έχοντας αναπτύξει μία δυναμική και ενεργητική εξωτερική πολιτική και έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθησή της, η Ελλάδα, με αφορμή τον «χάρτη Μπαχτσελί» – ο οποίος δεν αμφισβητήθηκε από την τουρκική Κυβέρνηση και παρουσιάζει νησιά όπως είναι η Χίος, η Σάμος και η Κρήτη ως «τουρκικά εδάφη» – θα μπορούσε με μία πολιτική πράξη – απόφαση, να δώσει την καλύτερη απάντηση στους αμφισβητούντες την Εθνική μας Κυριαρχία.
Κάνοντας χρήση του δικαιώματός της ως κυρίαρχο κράτος και επεκτείνοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη νοτίως της Κρήτης στα 12 νμ, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι δεν εκφοβίζεται, δεν απειλείται και ενεργεί προς το συμφέρον των πολιτών της, σεβόμενη στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 19/7/2022