Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κλίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσαν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της αναπλ. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ και βουλευτριας Δ.Αθήνας Χαράς Καφαντάρη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού Αλέξανδρου Αυλωνίτη για την ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό και μέσα.
Οι βουλευτές τονίζουν πως ο κύριος επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές, την διάσωση, την παροχή βοήθειας, και γενικά την ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του κράτους, είναι το Πυροσβεστικό Σώμα. Η πολιτεία, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, οφείλει να είναι προετοιμασμένη, με σχέδια, επιχειρησιακό μηχανισμό σε ετοιμότητα, με κατάλληλα επίγεια και εναέρια μέσα και κυρίως επαρκές, καλά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να να μεριμνήσει για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με επιπλέον προσωπικό και μέσα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ»
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γνώρισε φυσικές καταστροφές (ΙΑΝΟΣ, ΜΗΔΕΙΑ, ΜΠΑΛΟΣ, ΕΛΠΙΣ), μεγάλες δασικές πυρκαγιές όπως οι δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, ακόμα και σεισμούς. Οι απώλειες σε καμένες εκτάσεις (1.332.140, 67 καμένα στρέμματα γης το 20211), αλλά και πλήθος κατοικιών σε όλη την χώρα που έπαθαν ζημιές είτε από πυρκαγιές (δασικές ή αστικές), είτε από άλλα φυσικά φαινόμενα (π.χ. σεισμούς) κατέδειξαν την τρωτότητα των συστημάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις ανεδείχθη η έλλειψη, ή η μη επάρκεια αποτελεσματικού μηχανισμού αντιμετώπισης, από την πλευρά της Πολιτείας.
Όπως είναι γνωστό, η κύρια αποστολή του Π.Σ., όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Σώματος είναι: « η ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και, ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας από κινδύνους φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών.»
Kύριος επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές, την διάσωση, την παροχή βοήθειας, και γενικά την ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του κράτους, είναι το Πυροσβεστικό Σώμα.
Σε ενημέρωση του εκπροσώπου τύπου του Π.Σ την 29η/06/2022 αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Σώμα, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (παρόλο που κατά την ημερομηνία ανακοίνωσης των στοιχείων, τυπικά, δεν είχε ολοκληρωθεί, ακόμα, το α΄ εξάμηνο) έχουν συμβεί:
• 1.812 δασικές πυρκαγιές
• 3.462 πυρκαγιές σε αστικό περιβάλλον &
• 5.920 παροχές βοήθειας, διαφόρων κατηγοριών3.
Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των δασικών πυρκαγιών, είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στον Ιούνιο του 2022, (πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Π.Σ.), σημειώθηκαν 1.057 δασικές πυρκαγιές. Αντιστοίχως, παρόμοιο πλήθος γεγονότων και συμβάντων (σύμφωνα με την ορολογία του ΠΣ) συνέβησαν και την προηγούμενη χρονιά.
Όμως, το Π.Σ., σήμερα, αντιμετωπίζει πολλές ελλείψεις τόσο στον υλικό εξοπλισμό (π.χ. πυροσβεστικά οχήματα ακόμη και 30ετίας) όσο, και στο αναγκαίο προσωπικό. Σήμερα υπηρετούν στο ΠΣ, περίπου 11209 άνδρες και γυναίκες ως μόνιμο προσωπικό, ενώ, τα οργανικά κενά του Σώματος υπολογίζονται σε 3600 περίπου.
Παράλληλα υπηρετούν επί πλέον πενταετείς πυροσβέστες, εποχικοί και πρόσφατα δημιουργήθηκαν νέες θέσεις «δασοκομάντος»(ΕΜΟΔΥ).Σημειώνουμε βέβαια και τη σημαντική συνεισφορά των Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η έλλειψη προσωπικού φαίνεται και με τις μετακινήσεις δυνάμεων από πολλές περιοχές ανά την Επικράτεια, αφήνοντας έτσι, πολλές φορές, αποδυναμωμένες περιοχές, ενώ οι πρόσφατες ενισχύσεις μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού, είναι θετικό μεν, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.
Επιπρόσθετα, η τριχοτόμηση του Σώματος συνεχίζεται με βάση την εργασιακή σχέση, σε μόνιμους, σε πενταετούς υποχρέωσης και σε εποχιακούς, ενώ οφείλονται πολλές άδειες και ρεπό στους εργαζόμενους, με συνέπεια και την εργασιακή τους καταπόνηση.
Η ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος με επιπλέον προσωπικό και μέσα, καταδεικνύεται επίσης και από ερωτήσεις βουλευτών, που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αφορούν πολλές περιοχές της χώρας μας.
Δεδομένου ότι:
• Το νέο υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα και επαρκές προσωπικό,
• Είναι μεγάλο το ποσοστό των υπαρχόντων οργανικών κενών του Π.Σ.
• Οι αυξημένες απαιτήσεις για την προετοιμασία της χώρας ώστε να αντιμετωπισθούν επαρκώς οι σύγχρονοι κίνδυνοι, που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή, καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση του Π.Σ. σε προσωπικό και μέσα,
• Οι σχετικές προειδοποιήσεις τα επιστημονικά δεδομένα και η μέχρι σήμερα εικόνα της αντιπυρικής περιόδου «δείχνουν» ένα δύσκολο καλοκαίρι.
• Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την απόδοση του προσωπικού, αλλά και για την ισότητα και υπηρεσιακή δικαιοσύνη η «ομογενοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και των απολαβών των υπηρετούντων στο Π.Σ.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη διαδικασιών για την κάλυψη των κενών του Π.Σ.;
3. Ποια είναι τα μέτρα και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ομογενοποίση των υπηρετούντων στο Π.Σ.;
4. Πώς προχωρεί η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Σπίρτζης Χρήστος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος