ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: Το μόνο που έφερε η Μίνα Γκάγκα ήταν αόριστες υποσχέσεις, τουλάχιστον δημόσια, αν και στις… κουίντες, σύμφωνα με πληροφορίες, η οργή σημαντικής μερίδας “γαλάζιων” στελεχών (όχι όλων, πάντως) φαίνεται πως έχουν επιφέρει την οριστική απόφαση απομάκρυνσης Ρουμπάτη η οποία μάλλον πάει για το… Γενάρη για να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί έως τις πανελλαδικές κρίσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων.
Η επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στην Κέρκυρα, είχε ως τυπικό αντικείμενο την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Όμως, τα πυρά έκαναν… κρότο μία ημέρα πριν, στις πολύωρες συσκέψεις της αρχικά στο Νοσοκομείο όπου η κα Γκάγκα είδε όλους τους εκπροσώπους όλων των σωματείων εργαζομένων και του Ιατρικού Συλλόγου, καθώς και τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και τους τρεις βουλευτές.
Ωστόσο, στα όσα της ζητήθηκαν (εκτός της απομάκρυνσης του Διοικητή από πολλές πλευρές), αιτήματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση του ιδρύματος, απάντησε αόριστα εμμένοντας στις δύο προκηρύξεις για παθολόγους αλλά αρνούμενη να δεσμευτεί χρονικά και ποσοτικά για τις 13 κενές θέσεις ιατρών που αποτελούν άμεση ανάγκη για τη λειτουργία κρίσιμων δομών.
Αρκέστηκε να πει αφενός μεν ότι θα επιχειρηθεί να καλυφθεί μέρος των θέσεων σε εύθετο χρόνο, αφετέρου δε ότι κράτησε σημειώσεις για όλα τα αιτήματα και θα τα εξετάσει στην Αθήνα στο Υπουργείο με τους συνεργάτες της, ενώ για τα Κέντρα Υγείας (που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση) και το ΕΚΑΒ (μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου στην Κέρκυρα, στελέχωση) δήλωσε αναρμόδια.
Πάντως, ειδικά για τα Κέντρα Υγείας (και τις εκκλήσεις από τους δημάρχους βορά και νοτου Μαχειμάρη και Λέσση) απάντησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης που συνόδευε την κυβερνητική αξιωματούχο ότι θα προχωρήσουν εργολαβίες για τη βελτίωση της κατάστασης…
Έμμεση καταδίκη των πρακτικών Ρουμπάτη
Πάντως, η κα Γκάγκα προχώρησε σε μία σαφή και κατηγορηματική καταδίκη της πρακτικής Ρουμπάτη με τα εντέλλεσθε σε γιατρούς και προσωπικό. Στις δηλώσεις της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναγνώρισε την προβληματική κατάσταση στο νοσοκομείο με τις μαζικές παραιτήσεις γιατρών το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας πως αυτό το φαινόμενο δεν υπήρχε παλαιότερα και έχει εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες.
Στις δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δεν προσέφερε καμία κάλυψη στη διοίκηση του νοσοκομείου της Κέρκυρας, με χαρακτηριστική την απάντηση της σρο αν σκοπεύει η ηγεσία του υπουργείου υγείας να αντικαταστήσει τον Λεωνίδα Ρουμπάτη κάτι το οποίο ζητούν ιατρικός κόσμος και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι όλες οι διοικήσεις βρίσκονται αυτή την εποχή σε αξιολόγηση από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του Υπουργείου ενόψει των κρίσεων των διοικήσεων που αναμένεται να γίνουν με τη λήξη της θητείας τους στο τέλος του χρόνου.
Δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια πλήρωσης των θέσεων και ως απόδειξη εμφάνισε την προκήρυξη για δύο παθολόγους αμέσως μετά την παραίτηση του περασμένου μήνα.
Υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάνω από 200 προσλήψεις συνολικά στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, παραδέχθηκε ωστόσο ότι παράλληλα υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις.
Τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να γίνει πιο ελκυστικό το νοσοκομείο σε ενδιαφερόμενους στις προκηρύξεις γιατρών και για αυτό το λόγο έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόταση βουλευτών να μπει η Κέρκυρα στην πρώτη ζώνη ούτως ώστε να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα.
Έριξε, δε, το μπαλάκι των κινήτρων και στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε επιδότηση ενοικίου και άλλα μέτρα όπως κάνουν και άλλες περιοχές της χώρας.
Η Γκαγκα μίλαγε, η γιατρός παραιτείτο…
Την ώρα που η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έκανε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έξω από την είσοδο του νοσοκομείου, μία ακόμα γιατρό υπέβαλε την παραίτησή της!!!
Μάλιστα, την ώρα που στο Facebook η υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου Α. Καλαϊτζόγλου επιχειρούσε να διαψεύσει την παραίτηση υποστηρίζοντας ότι φεύγει για το αγροτικό της, η ΕΓΕΣΥΚ με ανάρτησή της κατέρριπτε τον ισχυρισμό αυτό υπογραμμίζοντας ότι παραιτήθηκε ένα μήνα νωρίτερα λόγω του εντέλλεσθαι που δέχθηκε από το Λεωνίδα Ρουμπάτη, να μετακινηθεί από το τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας στα Επείγοντα Περιστατικά!
Κοινό υπόμνημα από τους φορείς της Κέρκυρας και τους τρεις βουλευτές
Οι φορείς του νησιού κατέθεσαν υπόμνημα στη Μίνα Γκάγκα, με πρωτοβουλία του Δ. Μπιάγκη. Το υπόμνημα υπογράφουν οι τρεις βουλευτές, η περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι του νησιού, σωματεία και φορείς της υγείας και, μεταξύ άλλων, ζητά:
– την άμεση επαναπροκήρυξη όλων των άγονων θέσεων ιατρών των προηγούμενων ετών. Η ένταξη της Κέρκυρας στην Α΄ ζώνη των Άγονων και Προβληματικών περιοχών, δημιουργεί νέα δεδομένα ώστε άμεσα να καλυφθούν καίρια κενά σημαντικότατων ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο μας.
– τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας μετά και τις τελευταίες παραιτήσεις ιατρών.
– τη δημιουργία Αυτόνομης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (σύμφωνα με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού), καθώς η αρμοδιότητα της νυν 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι εξαιρετικά ευρεία.
– τη δημιουργία Παραρτήματος ΕΚΑΒ Ιονίων Νήσων (σύμφωνα με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού) – Μεταφορά τηλεφωνικού κέντρου από τα Ιωάννινα στην Κέρκυρα.
Το υπόμνημα υπογράφουν οι τρεις βουλευτές (Στ. Γκίκας, Αλ. Αυλωνίτης και Δ. Μπιάγκης), η Περιφερειάρχης, οι τρεις δήμαρχοι της Κέρκυρας και ο δήμαρχος των Παξών αλλά και ο Ιατρικός με το Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα σωματεία εργαζομένων του Νοσοκομείου, του ψυχιατρικού τομέα και η ΕΓΕΣΥΚ.
Γκίκας: Το Υπουργείο έχει στηρίξει έμπρακτα το Νοσοκομείο
“Η επίσκεψη της Υπουργού συμπίπτει με την ανάρτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη σε δημόσια Διαβούλευση. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των ιατρών του ΕΣΥ, στην αναβάθμιση του Συστήματος και κατ’ επέκταση στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους πολίτες” αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός βουλευτής Στ. Γκίκας.
Αυλωνίτης: Το Νοσοκομείο είναι πολιτικό ζήτημα
Στην έναρξη της σύσκεψης και μόλις ανακοινώθηκε ότι η σύσκεψη θα διεξαχθεί χωρίς παρουσία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Αυλωνίτης αντέδρασε έντονα και επέμεινε για τη δημοσιογραφική κάλυψη, αφενός γιατί πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο ζήτημα και αφετέρου για να ενημερωθούν οι πολίτες, γεγονός που εντέλει έγινε αποδεκτό.
Ο κ. Αυλωνίτης στην τοποθέτησή του, επέμεινε σε όσα είχε και, προ ολίγων ημερών, αναφέρει από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το Νοσοκομείο. Υπογράμμισε ότι η σωρεία παραιτήσεων γιατρών αποδεικνύει ότι υπάρχουν σημαντικά, οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο, σε επίπεδο διοίκησης. Υπογράμμισε ότι το Νοσοκομείο είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα, ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την επίσπευση της κάλυψης των κενών θέσεων και επέμεινε να ενημερωθεί πως σκοπεύει το Υπ. Υγείας να αντιμετωπίσει τη σωρεία καταγγελιών (από γιατρούς, εργαζόμενους, θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς) για την αυταρχική συμπεριφορά του Διοικητή του Νοσοκομείου.
Πέντε παρατάξεις ζητούν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το Νοσοκομείο
Αίτημα πέντε παρατάξεων (Πρώτα η Κέρκυρα, Κερκυραϊκή Αναγέννηση, Η Κέρκυρα Ψηλά, Εκκίνηση, Κέρκυρα 180 συν την ανεξάρτητη σύμβουλο κ. Ρίγγα) για κατεπείγουσα σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για το Νοσοκομείο.
Στο αίτημα αναφέρουν μεταξύ άλλων:
1.- Το Νοσοκομείο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση -εάν όχι αποσύνθεσης- λόγω της άνευ προηγουμένου έλλειψης γιατρών,
2.- Εγκυμονούνται κίνδυνοι απώλειας ανθρώπινων ζωών,
3.- Κλονίζεται το κύρος και η αξιοπιστία του Νοσοκομείου μας.
Ενδεικτικά:
-Στην καρδιολογική κλινική υπηρετούν μόνον 3 (από 7 οργανικές θέσεις) γιατροί οι οποίοι καλύπτουν τις εφημερίες, τα τακτικά ιατρεία, τα επείγοντα, τη κάλυψη των υπολοίπων κλινικών του Νοσοκομείου έχοντας επωμιστεί και τις 350 περίπου από 450 διακομιδές που κάνει το νοσοκομείο της Κέρκυρας.
-Στην παθολογική κλινική υπηρετούν μόνον 2 γιατροί και μια τρίτη γιατρός, η οποία για λόγους υγείας δεν μπορεί να κάνει εφημερία (σε 9 οργανικές θέσεις).
-Το τμήμα επειγόντων περιστατικών το οποίο λόγω της απίστευτης έλλειψης γιατρών έχει ως συνέπεια τη μετακίνηση σε αυτό γιατρών από τη πρωτοβάθμια περίθαλψη , εφόσον μετακινούνται από εκεί Ιατροί για να συνδράμουν (3 καλυμμένες θέσεις από τις 10 οργανικές) και έτσι διαλύθηκε και η πρωτοβάθμια περίθαλψη
-Το ακτινολογικό τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου σταματάει τα triplex.
Μέσα σε έναν μήνα αποχώρησαν από το Νοσοκομείο έξι (6) γιατροί!!!
Και αναμένονται και άλλες