Με κόσμο πέραν του στενού “γαλάζιου” ακροατηρίου και, πετυχαίνοντας… διάνα με την πρόσκληση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκδήλωση, ο Στέφανος Γκίκας διοργάνωσε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση σε στενό, πάντως, νεοδημοκρατικό χώρο όσον αφορά τουλάχιστον τους ομιλητές.
Η εκδήλωση με τίτλο “Ελλάδα-Τουρκία, στην κόψη του ξυραφιού” είχε ως θέμα τον τουρκικό αναθεωρητισμό αλλά και τη στάση της χώρα μας με τη στρατηγική της αποτροπής που ακολουθεί.
Με ομιλητές εκτός του ίδιου του βουλευτή (έχει άλλωστε διατελέσει υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος και είναι αναπληρωτής τομεάρχη Εθν. Άμυνας της Ν.Δ.), προσκεκλημένοι ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο βουλευτής Δ. Καιρίδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο.
Από την εκδήλωση έλειπαν τόσο η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα όσο και η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου (και οι δύο αναχώρησαν το πρωί για το Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχουν στην τουριστική έκθεση WTM). Μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών τους οι πρόεδρο του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης και Δ. Μεταλληνός, ο δήμαρχος νότου Κώστας Λέσσης, η αντιδήμαρχος στο βορρά Σπ. Κόκκαλη, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σπ. Παντελιός και πολλά κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη προερχόμενα από το κυβερνών κόμμα.
Τι είπαν οι τρεις βουλευτές
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε εκτενώς στην επένδυση που κάνει ο Ερντογάν στον εθνικισμό με μία έντονη αναθεωρητική ρητορική, με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα να αμφισβητούνταιαλλά και με μεγάλο αριθμό παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο Κερκυραίος βουλευτής στήριξε στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιεί κάθε πτυχή της τουρκικής προκλητικότητας καθώς, πλέον, η ΕΕ αναγνωρίζει ότι δεν πρόκειται για ελληνοτουρκική διαφορά αλλά για ένα ζήτημα που αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της, φέρνοντας ως παράδειγμα και την αλλαγή στάσης της Γερμανίας.
Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για πολύ μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία, κάτι που οφείλεται κυρίως στα εσωτερικά της προβλήματα και εκτίμησε ότι ένας από τους λόγους της στάσης Ερντογάν είναι η επιχείρηση να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από τον αλματώδη πληθωρισμό. Όσον αφορά το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» η βουλευτή εξήγησε ότι «η Λιβύη είναι διαλυμένο κράτος αυτή τη στιγμή, η μισή Λιβύη δεν δέχεται τη συμφωνία».
Ο Δ. Καιρίδης επεσήμανε ότι η αλλαγή της αναθεωρητικής τακτικής της Άγκυρας με την επιχείρηση να “γκριζάρει” όχι πια μόνο τα μικρά ακατοίκητα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και τα μεγάλα και κατοικημένα αποτελεί μια επικίνδυνη αναβάθμιση της τουρκικής απειλής.