Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος, φέρνει στις Βρυξέλλες το σοβαρό πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην Κέρκυρα λόγω καθυστερήσεων και αναζητά ευρωπαϊκές λύσεις.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
Οι πολλαπλές εστίες κινδύνου απειλούν την υγεία των Κερκυραίων, τον τουρισμό και το περιβάλλον.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος με την ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει ότι ξέχειλοι κάδοι και μπάζα, δεν περιποιούν τιμή για την Ελλάδα. Το πρόβλημα παρουσιάζει έξαρση και αυξημένους κινδύνους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, στον Άγιο Ματθαίο, στο δάσος Κομπιτσίου στην Ίσσο, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, όπως και στον υδροβιότοπο Κορισσίων και στο κεδροδάσος. Η σημερινή εικόνα δεν αρμόζει σε καμία περίπτωση στην Κέρκυρα, ως έναν από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με 1,5 εκατομμύριο τουρίστες και είναι παράλογο να μην αξιοποιούνται τα διατεθειμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ζητά ενημέρωση από την Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση κινητοποίηση άνευ περαιτέρω καθυστερήσεων.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Προβληματική αποκομιδή απορριμμάτων στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα συχνότατα παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Υπάρχουν ξέχειλοι κάδοι και μπάζα, γεγονός που αυξάνει πολλαπλά τους κινδύνους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, στον Άγιο Ματθαίο, στο δάσος Κομπιτσίου στην Ίσσο, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, όπως και στον υδροβιότοπο Κορισσίων και στο κεδροδάσος.
Η προβληματική αποκομιδή δημιουργεί πολλαπλές εστίες κινδύνου για την υγεία των Κερκυραίων.
Τα τουριστικά έσοδα της νήσου αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για κινητοποίηση άνευ περαιτέρω καθυστερήσεων. Η νησιωτικότητα επίσης αποτελεί πρόκληση για μια ασφαλή, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση του θέματος.
Δυστυχώς, το πρόβλημά δεν έχει λυθεί, καθώς η Ελλάδα απώλεσε την ευκαιρία της αξιοποίησης σχεδόν 1 δισ. ευρώ για δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων κατά την προγραμματική περίοδο 2014-20 για την προώθηση δραστηριοτήτων σχετικών με τη διαχείριση των αποβλήτων και για τις υποδομές, με σκοπό ένα άρτιο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την Πολιτική Συνοχής 2021-2027 πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση των χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων, την προώθηση της ανακύκλωσης και της ανάκτησης αποβλήτων, ενδεχομένως με τη συμβολή καινοτόμων επιχειρήσεων.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1)Εφόσον έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, διαθέτει προτεινόμενο σχέδιο αντιμετώπισης;
2)Διαθέτει ή σκοπεύει να σχεδιάσει μια εργαλειοθήκη με καλές πρακτικές για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος σε τοπικό επίπεδο;
3)Διατίθενται αναξιοποίητα ευρωπαϊκά εργαλεία και χρηματοδοτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος;