Η ΟΒ Κεντρικής Κέρκυρας, ο Τομέας υγείας και ο Τομέας Περιβάλλοντος, οργάνωσαν εκδήλωση ‘Η επίδραση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στο ορμονικό σύστημα του ανθρώπου’
Το θέμα ανέπτυξε η κα Λένα Κούστα, MD, PhD ενδοκρινολόγος.
Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25 Κέρκυρας:
Σύμφωνα με την εξαιρετικά εμπεριστατωμένη παρουσίαση της κας Κούστα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν χημικές ουσίες, προερχόμενες από το περιβάλλον, οι οποίες μιμούνται την δράση των ορμονών και οι οποίες παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος, τόσο του ανθρώπου, όσο και των ζώων
Οι ουσίες αυτές ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες.
Οι χημικές ουσίες που μπορεί να δράσουν σαν ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι προϊόντα της χημικής βιομηχανίας από τα οποία παράγονται πλαστικά μπιμπερόν, πλαστικά μπουκάλια νερού, ιατρικές και οδοντιατρικές συσκευές, οικιακές συσκευές, κουτιά των αναψυκτικών, παιδικά παιχνίδια, προϊόντα περιποίησης (σκιές ματιών, βερνίκια νυχιών, υγρά σαπούνια), υλικά οικοδομών, το περίβλημα φάρμακων και συμπληρωμάτων διατροφής (πλαστικές κάψουλες) ακόμη και ιατρικές συσκευές ( οι καθετήρες και οι συσκευές των μεταγγίσεων).
Σύμφωνα με την κα Κούστα, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες, που αναφέρουν ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες επιδρούν ιδιαίτερα στον οργανισμό , επηρεάζουν το ανδρικό και γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και την γονιμότητα.
Παρατηρήθηκε ότι οι διαταραχές στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα είναι συχνότερες σε παιδιά που κατοικούν κοντά σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων.
Η ομιλήτρια σημείωσε ότι το 2015 η Σουηδία κατήγγειλε τη ευρωπαϊκή επιτροπή για το τη μη λήψη μέτρων, παρότι υπάρχουν επιστημονικές πληροφορίες που δείχνουν τον κίνδυνο των ενδοκρινικών διαταρακτών. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, κατόπιν τούτου, καταδίκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος ζήτησε από την κα Κούστα να βρίσκονται σε επαφή ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα των ενδοκρινικών διαταρακτών και τη θέση της χώρας μας.