«Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε μια παρακολούθηση πολιτικού προσώπου ή δημοσιογράφου. «Ο μόνος που τολμήσατε ήσασταν εσείς» ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με επίμονο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του έθεσε για ακόμη μια φορά το ερώτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν γνώριζε, δηλαδή, ο πρωθυπουργός ή όχι για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Επανέλαβε μάλιστα το αίτημα του προς τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποιος ήταν ο εθνικός λόγος που υπαγόρευσε την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί και τώρα επιχειρείτε να στήσετε αντιπερισπασμούς» ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απαντώντας σε όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός νωρίτερα σημείωσε πως αν η κυβέρνηση είχε στοιχεία κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε προχωρήσει ήδη σε Eξεταστική Επιτροπή. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Κουκάκη. «Δεν δώσατε απάντηση για το πόσους βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθείτε. Πότε ενημερωθήκατε από τον ανιψιό σας και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ για την επισύνδεση Ανδρουλάκη;
Σε υψηλούς τόνους μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην παρουσία του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Θεσμών και Διαφάνειας είπε πως έκανε τον «ψόφιο κοριό» στην συνεδρίαση εκείνη. «Γνωρίζατε ή όχι ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα αναφορικά με το ότι ουδέποτε υπήρχε επισύνδεση στις επικοινωνίες του κ. Ανδρουλάκη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εκείνη η συνεδρίαση ήταν το “θέατρο της απάτης”. Αναρωτιέμαι εάν ο κ. Ανδρουλάκης συμμετέχει σε περιπτώσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου. Δεν ντρέπεστε λιγάκι να μιλάτε για κυβίσθηση. Η πρωτολογία και η δευτερολογία σας δημιουργεί κενά».
Απαντώντας στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο κ. Μητσοτάκης μας λέει πως ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να στήσει παρακράτος. «Μέσα στον πανικό σας λέτε ανοησίες. Αναρωτιέμαι ποιος σας λέει να τα πείτε».
Ψήφος απαλλαγής
«Την δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη κ. Μητσοτάκη. Και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο απαλλαγής» τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην προτροπή, στο κλείσιμο της δευτερολογίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Προειδοποίηση Τσίπρα
«Ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επέκταση από το 2012; Τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Δένδια; Αφήστε τα κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές. Φτιάξτε εξεταστική για την περίοδο 15-19 και μόνο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η «έρευνα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη θα γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «δεν μας αρκεί να πείτε εξ όσων γνωρίζω κανείς ακόμα. Υπάρχει μία και μόνο απάντηση: Είτε θα καταργήσετε την τροπολογία που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ερευνήσει αν έπεσε θύμα παρακολούθησης, είτε αν δεν το κάνετε η απάντησή σας είναι ότι είστε ένοχος και φοβάστε κ. Μητσοτάκη» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ αστείο να προσπαθείτε να δημιουργήσετε κλίμα εσωτερικού εχθρού, και αστάθειας αν η κυβέρνησή σας φύγει. Δεν είστε ταυτισμένος με το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης αν εσείς δεν είστε πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την ΕΥΠ. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
-Αμεση κατάργηση του άρθρου 87 ν. 4790/2021 με το οποίο απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της διενέργειας από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» άρσης απορρήτου.
-Νομοθετικός ορισμός της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας», προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της που αφορούν τη γεωπολιτική και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και κατασκοπείας και όχι εκείνους που βαφτίζονται ως «εσωτερικοί εχθροί».
-Τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν λόγους «εθνικής ασφάλειας».
-Η έγκριση των παρακολουθήσεων να μη γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα «ενταγμένο» στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εξοικειωμένους με τον έλεγχο νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Σε αυτούς θα γνωστοποιούνται το όνομα και η ιδιότητα του θιγόμενου από άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
-Η έγκριση των παρακολουθήσεων να μη γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα «ενταγμένο» στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εξοικειωμένους με τον έλεγχο νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Σε αυτούς θα γνωστοποιούνται το όνομα και η ιδιότητα του θιγόμενου από άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
-Επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει ουσιαστικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ΑΔΑΕ.
-Ενίσχυση της ΑΔΑΕ με προσωπικό, επιστήμονες και τεχνικά μέσα, με ένα πρόγραμμα άμεσης κάλυψης των σχετικών αναγκών. Η ΑΔΑΕ να αποκτήσει ρητή αρμοδιότητα έκφρασης γνώμης για την επάρκεια της αιτιολογίας των διατάξεων άρσης του απορρήτου και για την τυπική μόνο ή ουσιαστική τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του νόμου από τη δικαστική αρχή που εγκρίνει τα αιτήματα της ΕΥΠ.
-Εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ, χωρίς δυνατότητα να της αντιταχθεί οποιουδήποτε είδους απόρρητο σχετικό με τις δαπάνες και συμβάσεις της.
«Προσέξτε το ειδικά αυτό το τελευταίο, γιατί φοβάμαι ότι και εκεί θα ανοίξει μία μεγάλη φάμπρικα με τα απόρρητα, το ύψος τους και τις συμβάσεις» τόνισε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας για την τελευταία πρόταση που κατέθεσε για την ΕΥΠ.