Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επισκέπτεται την Κέρκυρα, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Κέρκυρας:
Η επίσκεψη της Υφυπουργού πραγματοποιείται με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ενώ η κα Μιχαηλίδου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και άλλες κοινωνικές δομές του νησιού μας, όπως είναι το Γηροκομείο και το Ορφανοτροφείο. Πραγματοποιήθηκαν επιπλέον συναντήσεις με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και τους τρεις Δημάρχους της Κέρκυρας.
Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση του κ. Γκίκα με την Υφυπουργό έγινε ανασκόπηση των κυβερνητικών δράσεων στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, όπως είναι το νέο πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία παιδιών, η λειτουργία δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, το πρόγραμμα «Κυψέλη» για την προσχολική αγωγή, αλλά και ο θεσμός του «προσωπικού βοηθού» για ΑμεΑ. Θέμα συζήτησης απετέλεσε επιπλέον η ένταξη της Κέρκυρας στο Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων, το οποίο υλοποιήθηκε στο νησί μας για πρώτη φορά κατά την σχολική χρονιά 2021-2022.
Ο Στέφανος Γκίκας έθεσε επιπλέον το θέμα που έχει ανακύψει αναφορικά με το «Χαμόγελο του Παιδιού», τονίζοντας το σπουδαίο έργο που προσφέρει ο Οργανισμός στη χώρα μας εδώ και 25 χρόνια. Ανέφερε ότι η ΚΥΑ 40494/3.5.2022 προκάλεσε ένα προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, αφού ετέθη θέμα για την απρόσκοπτη λειτουργία του «Χαμόγελου του Παιδιού» που λειτουργεί στους Μαγουλάδες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.
Η κα Μιχαηλίδου διαβεβαίωσε τον Βουλευτή, ότι η ΚΥΑ δεν στοχεύει στο κλείσιμο δομών που παράγουν πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο. Αντιθέτως, σκοπός της είναι η κάλυψη ενός σημαντικού ρυθμιστικού κενού που υπήρχε για δεκαετίες στον συγκεκριμένο τομέα. Συγκεκριμένα, θεσμοθετούνται κανόνες για την λειτουργία, την στελέχωση, τον έλεγχο παρεχόμενων υπηρεσιών και κτιριολογικών προδιαγραφών στις δομές παιδικής προστασίας. Παράλληλα, η λειτουργία των συγκεκριμένων δομών θα πρέπει να προσανατολίζεται πλέον στην εύρεση κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί, προάγοντας την αποϊδρυματοποίηση.
Η κα Μιχαηλίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους για την προσαρμογή των δομών στους νέους κανόνες, ενώ δήλωσε ότι η Πολιτεία θα βοηθήσει όποιες δομές παιδικής προστασίας δυσκολεύονται να τους ακολουθήσουν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν την δημοσίευση της ΚΥΑ προηγήθηκε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ενώ το νέο πλαίσιο κανόνων χαιρετίζουν 81 φορείς και δομές παιδικής προστασίας όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη – Συνήγορος του Παιδιού.