Απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Στ. Γκίκα στον ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τα φράγματα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση Γκίκα
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για το έργο των Φραγμάτων μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην Κέρκυρα, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είναι υποκριτικό να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για ανικανότητα και υποκρισία, την στιγμή που ως Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση σημαντικών έργων για την Κέρκυρα, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η ολοκλήρωση των εργατικών κατοικιών, το έργο των Φραγμάτων, το οποίο απένταξε κ.α. Το γεγονός ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλή στην Κέρκυρα, είναι ενδεικτικό του πανικού που έχει καταλάβει τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή στην σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, αξίζει να θυμηθούμε ότι ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το έργο των Φραγμάτων ως «Φαραωνικό». Πρόκειται για μία δήλωση που χαρακτηρίζει την στάση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Κέρκυρας.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την πλήρη ενημέρωση των Κερκυραίων πολιτών, αξίζει να γίνει εκτενής παρουσίαση της πορείας του έργου των Φραγμάτων μέχρι σήμερα.
• Οι μελέτες του μεγάλου έργου Ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών και όλες οι Κυβερνήσεις μετά το 2000 βοήθησαν στην ολοκλήρωση των μελετών, την πληρωμή των απαλλοτριώσεων και τη δημοπράτηση του έργου της Ύδρευσης των Παξών, που έχει ήδη ολοκληρωθεί.
• Πράγματι, μετά την ολοκλήρωση των μελετών για την Ύδρευση της Κέρκυρας και επειδή ο προϋπολογισμός των έργων ξεπερνούσε τα 200 εκατ. Ευρώ, υπήρξε προβληματισμός και καθυστέρηση στην ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τότε, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και των διαχειριστικών Αρχών, περίπου το 2016, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ έγινε μερική αναπροσαρμογή της μελέτης για να τμηματοποιηθεί το έργο με λίγο διαφορετικό τρόπο από αυτόν της αρχικής μελέτης.
• Προέκυψαν οι τρεις εργολαβίες των 49 εκατ. Ευρώ, των 105 εκατ. Ευρώ και των 46 εκατ. Ευρώ ως Α΄, Β΄ και Γ΄ φάση του έργου. Από αυτά τα έργα, εγγράφηκαν στο ΠΔΕ 49 εκατ. Ευρώ, ώστε να δημοπρατηθούν τα έργα που αφορούν στην πόλη της Κέρκυρας. Ήδη η μία εργολαβία με προϋπολογισμό 29,1 εκατ. Ευρώ (αφαλάτωση Χρυσηίδας) έχει προσωρινό ανάδοχο, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα, μέχρι τα 49 εκατ. Ευρώ έχει σχεδόν επικαιροποιηθεί η μελέτη, ώστε να γίνει εν συνεχεία δημοπράτηση του έργου.
• Σημειώνεται ότι για τα υπόλοιπα έργα, πέραν μιας γενικότερης εξαγγελίας, δεν υπήρξε διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Για αυτό τον λόγο και καθώς υπήρχαν μελέτες και απαλλοτριώσεις, αποφασίστηκε η διάθεση 60 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (Εθνική συμμετοχή) και το υπόλοιπο ποσό να εξευρεθεί μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ.
• Η αίτηση υπαγωγής στα ΣΔΙΤ έχει σταλεί στη ΓΓ ΣΔΙΤ και αναμένεται να εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή εντός των επόμενων ημερών. Έτσι, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση θα δημοπρατηθούν όλα τα έργα ύδρευσης της Κέρκυρας. Εξαίρεση αποτελεί ένα μικρό τμήμα του έργου στην νότια Κέρκυρα, που θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο με τα υπόλοιπα χρήματα του δημοπρατημένου έργου των 49 εκατ. Ευρώ.
Σημειώνεται ότι είναι σχεδόν έτοιμη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Α΄ φάσης της ΣΔΙΤ και η δημοπράτηση θα γίνει το ταχύτερο δυνατόν.
Αναφορικά με την συμμετοχή του εργολάβου στο έργο, ο Υπουργός διευκρίνισε στη σύσκεψη, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου ότι δε θα επιβαρυνθούν οι πολίτες της Κέρκυρας από το έργο. Σύμφωνα και με την πρόταση υπαγωγής του έργου, αυτό χαρακτηρίζεται ως μη ανταποδοτικό για τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ), δεδομένου ότι δεν θα έχει δικαίωμα στην εμπορική εκμετάλλευση του έργου, ενώ δεν δικαιούται να αξιώσει οποιαδήποτε πρόσοδο από τους τελικούς χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι το αντάλλαγμα που δικαιούται ο ΙΦΣ συνίσταται αποκλειστικά στις αμοιβές διαθεσιμότητας που θα καταβάλλει η Αναθέτουσα Αρχή.
Σε ότι αφορά στα όρια της ΣΔΙΤ και τον ρόλο της ΔΕΥΑΚ, σημειώνεται ότι το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή – συντήρηση – λειτουργία των Φραγμάτων, των συνοδών έργων και των δικτύων μέχρι τις δεξαμενές ύδρευσης των οικισμών, δηλαδή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του νησιού. Επιπλέον, η σχέση ΔΕΥΑΚ – εργολάβου θα περιγράφεται στα τεύχη του διαγωνισμού. Να σημειωθεί ότι το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης είναι πρωτίστως θέμα των Δήμων και όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής, το Υπουργείο μπορεί να βοηθήσει, εφόσον υπάρχουν μελέτες.
Τέλος, η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με ΣΔΙΤ, κρίνεται σκόπιμη, αλλά και πρόσφορη, μεταξύ άλλων και για τους ακόλουθους λόγους:
1. Βελτιώνεται η οικονομική αποδοτικότητα των πόρων του Δημοσίου, επειδή λόγω των περιορισμών στη διαχείριση δημοσιονομικών πόρων είναι δύσκολη η εξεύρεση πόρων για την κατασκευή του έργου με δημόσια σύμβαση. Με την υιοθέτηση της υλοποίησης του έργου με σύμβαση ΣΔΙΤ δίνεται η δυνατότητα για αποπληρωμή του έργου σε ικανό χρονικό ορίζοντα.
2. Το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται αμέσως με τη διάθεση ιδίων πόρων, ούτε με δανεισμό για την εκτέλεση του έργου. Ταυτόχρονα, η συγκυρία που δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μειώνει τις μελλοντικές πληρωμές προς τον Ανάδοχο του έργου.
3. Κατανέμονται ορθολογικότερα οι κίνδυνοι μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, ιδίως με την ανάληψη των κινδύνων στην κατασκευή του έργου από τον Ανάδοχο, την υποχρέωση επίτευξης των προβλεπόμενων προδιαγραφών κατασκευής και λειτουργίας του έργου, καθώς και τη συντήρηση και καλή λειτουργία του.
4. Από την προκαταρκτική χρηματοοικονομική ανάλυση του έργου προκύπτει ότι είναι βιώσιμο και χρηματοδοτήσιμο με συνήθη τραπεζικά κριτήρια.
5. Έχει γίνει η τεκμηρίωση της επιλογής υλοποίησης του έργου μέσω ΣΔΙΤ όπου εξετάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις υλοποίησής του. Συγκρίθηκε το συνολικό κόστος για την Αναθέτουσα Αρχή στις περιπτώσεις που το σύνολο του έργου δημοπρατείται με συνήθεις διαδικασίες ανάθεσης δημόσιας σύμβασης και στην περίπτωση που το έργο υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ.