Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ”Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» εισηγήθηκε την Πέμπτη εκ μέρους της ΝΔ ο Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας.
Στην ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι η διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο χερσαίο χώρο αποτελεί αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται αδυναμία προσέγγισης στο συμβάν, πχ. όταν αυτό εξελίσσεται σε ορεινούς όγκους, ζητείται η συνδρομή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), αρμοδιότητα του οποίου είναι ο συντονισμός ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Το ΕΚΣΕΔ συνδράμει με διαθέσιμα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, ωστόσο πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, που καθυστερεί την ολοκλήρωση της επιχείρησης.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχασε τον Ιανουάριο του 2022 την ζωή του στα Τζουμέρκα, πέφτοντας σε μία δυσπρόσιτη χαράδρα. Το ΕΚΣΕΔ συνέβαλε στην επιχείρηση διάσωσής του, ωστόσο εξαιτίας μεγάλων δυσκολιών αυτή διήρκησε πολλές ώρες.
Αναφέρθηκε επιπλέον στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εναέριας έρευνας και διάσωσης για το χερσαίο χώρο «ώστε να γίνει δυνατή η ταχύτερη παροχή βοήθειας και φυσικά η διάσωση ανθρώπινων ζωών. Ανετέθη στην ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η μελέτη των προηγμένων συστημάτων εναέριας έρευνας και διάσωσης που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αντλήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές».
Το αποτέλεσμα της μελέτης, όπως σημείωσε, είναι το σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, που θα φέρει το όνομα του άτυχου νεαρού ορειβάτη, «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος».
«Ο Εθνικός Μηχανισμός θεσπίζεται για την ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο θα τροφοδοτηθεί με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό για τη διενέργεια επιχειρήσεων εναέριας έρευνας και διάσωσης στον χερσαίο χώρο», διευκρίνισε ο κ. Γκίκας. Επεσήμανε ότι βάση λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού θα είναι το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «το οποίο θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες και τις διαδικασίες για την λειτουργία του. Θα ορίζει μεταξύ άλλων τις ελάχιστες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Υπηρεσίας Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, όπως είναι τα αναγκαία εναέρια μέσα και το προσωπικό, τις απαραίτητες Βάσεις Ετοιμότητας/ Επιφυλακής, τα χρονοδιαγράμματα κ.α.».
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις Βάσεις Ετοιμότητας/ Επιφυλακής που συστήνονται σε 6 σημεία της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αγχίαλο, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης και Ανδραβίδα), «όπου θα σταθμεύουν τα εναέρια μέσα και το αναγκαίο σε αριθμό και ειδικότητες προσωπικό.» Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι οι τοποθεσίες επιλέχθηκαν βάσει επιχειρησιακών στοιχείων, ενώ «διασφαλίζουν τη γρήγορη προσέγγιση σε σημεία, όπου βάσει στατιστικών στοιχείων υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα και καταγράφονται παράλληλα και ατυχήματα. Σημαντικό κριτήριο απετέλεσε επίσης η δυνατότητα υποστήριξης των ελικοπτέρων, οι υπάρχουσες δηλαδή υποδομές, η δυνατότητα ανεφοδιασμού κλπ».
Ο Στέφανος Γκίκας έδωσε επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση στα σαφή χρονοδιαγράμματα, αλλά και το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει το σχέδιο νόμου.
Συγκεκριμένα, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι εντός 5 μηνών από την ψήφιση του νόμου προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Ωστόσο, όπως εξήγησε, «η πλήρης υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Απαιτεί τη σύσταση των Βάσεων Ετοιμότητας/ Επιφυλακής, την απόκτηση ειδικών ελικοπτέρων με τον κατάλληλο εξοπλισμό, την πρόσληψη κατάλληλου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού το οποίο θα πρέπει να εκπαιδευτεί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέρχεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του βουνού και της υπαίθρου. Το ίδιο το σχέδιο νόμου προβλέπει το χρονικό διάστημα των 5 ετών έως την πλήρη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου.»
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα το υπάρχον κενό και για να γίνει άμεσα δυνατή η πραγματοποίηση επιχειρήσεων εναέριας έρευνας και διάσωσης στο χερσαίο χώρο, προβλέπεται 2 μήνες μετά την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου, η έκδοση ΚΥΑ για την έγκριση σύναψης συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης με εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό.
«Συνεπώς, 7 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου που θα ψηφίσουμε σήμερα, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμών για την μίσθωση υπηρεσιών εναέριας έρευνας και διάσωσης. Ο διαγωνισμός θα συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά εναέρια μέσα, αλλά και το αναγκαίο πλήρωμα, δηλαδή τους χειριστές, υγειονομικούς, διασώστες τεχνικούς, ορειβάτες. […] Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να αναπτυχθεί το ταχύτερο η δυνατότητα διενέργειας επιχειρήσεων εναέριας έρευνας και διάσωσης στο χερσαίο χώρο…», επεσήμανε.
«Ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης θα κάνει δυνατή την ταχύτερη αντιμετώπιση συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στα βουνά ή στην ύπαιθρο, σε απομακρυσμένες περιοχές ή όπου άλλου κριθεί ότι πρέπει να γίνει επέμβαση, προκειμένου να δοθεί άμεσα βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.»
«Με την θέσπιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ενισχύεται η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ αναβαθμίζεται σημαντικά και η Πολιτική Προστασία της χώρας μας. Η Ελλάδα γίνεται πιο ασφαλής για τους πολίτες και τους επισκέπτες της και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία», τόνισε.
«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής οφείλει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους μας», είπε κλείνοντας την εισήγησή του και κάλεσε όλες πτέρυγες της Βουλής να εξετάσουν την ουσία του νομοσχεδίου χωρίς κομματικούς και ιδεολογικούς περιορισμούς.