Ομιλία επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου δραστηριοποίησης των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής ευχαρίστησε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, αφού λίγη ώρα νωρίτερα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών γνωμοδότησε θετικά για την πραγματοποίηση ενός έκτακτου δρομολογίου το μήνα από την Κέρκυρα προς τα Διαπόντια Νησιά για την μεταφορά καυσίμων και άλλων οχληρών υλικών. «Οι ακρίτες μας το ζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια. Tο υποσχεθήκαμε και έγινε πράξη», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό νομοθέτημα που ασχολείται κυρίως με τον θαλάσσιο τουρισμό και εστιάζει στην δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής.
«Κάτι δεν έχουμε κάνει καλά όλα αυτά τα χρόνια», σχολίασε, αφού τα ετήσια έσοδα από τον ελλιμενισμό super yacht στη χώρα μας φτάνουν περίπου τα 160 εκατ. Ευρώ, όταν στην Ιταλία είναι 2,24 δις Ευρώ και στην Γαλλία 1,37 δις Ευρώ.
Εστιάζοντας στην σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για την Εθνική και την τοπική Οικονομία, ο Βουλευτής σημείωσε ότι για κάθε 1 Ευρώ ελλιμενισμού σε μαρίνα, δημιουργούνται 5 – 10 Ευρώ στην τοπική Οικονομία, ενώ 100 νέες θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούν 6 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας σε μαρίνες, 100 έμμεσες θέσεις σε υποστηρικτικά επαγγέλματα και άλλες 200 περίπου θέσεις εργασίας στα πληρώματα των πλοίων αναψυχής. Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη μελέτη του London School of Economics, σύμφωνα με την οποία για 1.000 νέες θέσεις ελλιμενισμού για mega yacht δημιουργούνται 23.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.
Δεδομένων των στοιχείων, ο Βουλευτής παρατήρησε ότι στην Ελλάδα, αντί να καλλιεργηθεί ο θαλάσσιος τουρισμός, «κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μείνει στάσιμος». Για αυτό τον λόγο χαιρέτησε την κατάργηση της διάταξης που απαγόρευε σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής άνω των 35 μ με ξένη σημαία να πραγματοποιούν ναυλώσεις, όπου η επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη απαγόρευση δημιούργησε «ένα σοβαρό κενό, από το οποίο επωφελήθηκαν γειτονικά μας κράτη, η Αλβανία και η Τουρκία, με τα Ελληνικά λιμάνια να μετατρέπονται απλά σε λιμένες διέλευσης».
Ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι τα διαφυγόντα έσοδα και κέρδη από αυτή την πρακτική είναι πολύ μεγάλα, αφού «επί παραδείγματι ο ΦΠΑ επί του ναύλου καταβάλλεται στον τόπο της ναύλωσης.» Πλέον δίνεται η δυνατότητα νόμιμης δραστηριοποίησης των επαγγελματικών mega, super και giga yachts υπό ξένη σημαία στην Ελλάδα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, καθώς προβλέπεται μεταξύ άλλων η προκαταβολή του ΦΠΑ που αναλογεί στο 70% του ναύλου, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά και ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είναι η θέσπιση θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, ώστε να εγγραφούν στην Ελληνική σημαία. Η ρύθμιση αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης μεμονωμένων κινήσεων χωρίς επιβάτες από επαγγελματικά πλοία αναψυχής, χωρίς να αίρεται ο επαγγελματικός τους χαρακτήρας, ενώ ο Στέφανος Γκίκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υποχρεωτική ασφάλιση των πληρωμάτων τους. Όπως τόνισε συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα πλοία άνω των 24 μ υπό ξένη σημαία στην κατηγορία υποχρεωτικής ασφάλισης, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση των εσόδων στο ΝΑΤ, αλλά και της ζήτησης εργασίας από Έλληνες και Ευρωπαίους ναυτικούς.
Ο Βουλευτής εξήρε επιπλέον τη διασφάλιση της επιχορήγησης του β’ εκπαιδευτικού ταξιδιού για τους σπουδαστές του Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και εστίασε και στις κοινωνικές πολιτικές του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην έκπτωση των ναύλων για τα ΙΧ που μεταφέρουν αναπήρους, ακόμα αν δεν είναι δηλωμένα ως «αναπηρικά», αλλά και στην ευθυγράμμιση των ρυθμίσεων που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα με την νομοθεσία για την χορήγηση άδειας πατρότητας και γονικής άδειας.
Ο Στέφανος Γκίκας έκανε ειδική αναφορά σε τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την οποία τουριστικά καταλύματα με λιγότερα από 50 δωμάτια δεν θα υποχρεούνται έως τις 31/12/2022 να απασχολούν επαγγελματίες ναυαγοσώστες. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο, θα δώσει ανάσα στους επαγγελματίες του χώρου.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας συμπέρανε ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη του yachting στην Ελλάδα, με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού να αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Έθεσε ως παράδειγμα την Π.Ε. Κέρκυρας, η οποία με την σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού και του ΤΑΙΠΕΔ «κινείται προς την κατεύθυνση μετατροπής σε κέντρο θαλάσσιου τουρισμού της ΝΑ Μεσογείου.» Όπως σημείωσε, έχει ήδη δημοσιοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την μαρίνα mega yacht στον Λιμένα της Κέρκυρας, ενώ υπάρχει η μελέτη για τον Λιμένα της Λευκίμμης και την ανάπτυξη μαρίνας και εκεί.
«Θα ακολουθήσουν και άλλα έργα και όχι μόνο η Κέρκυρα, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα θα αλλάξει μορφή», είπε χαρακτηριστικά.