Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από τότε που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ανέλαβε τα ηνία της χώρας» και έχει να επιδείξει «ένα σημαντικότατο μεταρρυθμιστικό έργο» το οποίο υλοποιείται «κάτω από αντίξοες συνθήκες, με πολλές προκλήσεις».
Αναφέρθηκε και στο νομοθετικό έργο, παρατηρώντας ότι «αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη Κυβέρνηση στο παρελθόν», αφού έχουν ψηφιστεί περισσότερα από 330 κρίσιμα νομοσχέδια, με τομές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αλλάξει τη χώρα.
Ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος στοχεύει «στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην σωστή διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος και στην μετάβαση στην πράσινη οικονομία», ενώ ασχολείται και με την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.
Εστιάζοντας σε σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου, ο κ. Γκίκας έκανε σαφές ότι οι ρυθμίσεις για τις Χρήσεις Γης Προστατευόμενων Περιοχών δεν παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρά θεσπίζουν μία πιο ορθολογική νομοθεσία. Εξήγησε ότι ξεπερνάται το παλαιό καθεστώς γενικής απαγόρευσης δραστηριοτήτων στις περιοχές του δικτύου Natura, όπου παρόλα αυτά υπήρχαν εξατομικευμένες εξαιρέσεις.
«Με τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών προστασίας της περιοχής, στις οποίες αναλογούν συγκεκριμένες χρήσεις γης ανά ζώνη, θεσμοθετήθηκαν κριτήρια, τα οποία δεν υπήρχαν πριν» διευκρίνισε και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες θα ορίζουν εν τέλει ποιες χρήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται στις εκάστοτε περιοχές. Αν κριθεί απαραίτητο, η Μελέτη μπορεί να απαγορεύει χρήσεις που ενδεχομένως επιτρέπονται στην συγκεκριμένη ζώνη.»
Υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο θα συνυπάρχουν η προστασία των περιοχών με συγκεκριμένες χρήσεις, τις οποίες ωστόσο ορίζουν οι ειδικοί επιστήμονες και μελετητές.
Αναφερόμενος στην θέσπιση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ο Στέφανος Γκίκας τόνισε πως αυτά θα συμπληρώσουν «την σημαντική προσπάθεια του Υπουργείου για την ενίσχυση των ΑΠΕ και την απεξάρτησή μας από ρυπογόνα καύσιμα.»
Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των Πάρκων δεν θα γίνει με άναρχο τρόπο, αφού το Δημόσιο θα ορίσει τις θαλάσσιες περιοχές, ενώ θα εκπονηθεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων.
Πρόσθεσε ότι από το 2019 έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 4.000 MW νέων ΑΠΕ «γεγονός που μεταφράζεται στην εξοικονόμηση περισσότερου του 1 δις €, αφού απαιτήθηκε λιγότερο φυσικό αέριο». Σημείωσε ότι την περίοδο 2015-2018 είχαν εγκατασταθεί περίπου 1.500 MW.
Ο Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στην νομοθέτηση της κυβερνητικής ανακοίνωσης για την παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και για τον μήνα Ιούνιο.
Σε αυτό πλαίσιο τόνισε ιδιαίτερα την σημασία του πρωτοποριακού Μηχανισμού που θεσπίστηκε και ο οποίος υλοποιεί την δέσμευση του Πρωθυπουργού για την απενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Δεσμεύει τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία διατίθενται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και κάνει δυνατή την στήριξη των καταναλωτών. Έτσι, τον Αύγουστο με την επιδότηση ύψους 1,1 δις Ευρώ, θα απορριφθεί το 80% της αύξησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 90% για τους οικιακούς καταναλωτές και το 100% για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό κοινωνικό μέτρο.», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε επιπλέον στην παράταση της ισχύος των οικοδομικών αδειών και των αδειών δόμησης του ν. 4495/2017 έως 31/12/2024.
Με αφορμή τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο Στέφανος Γκίκας εξήρε την τεράστια προσπάθεια των στελεχών του Σώματος, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους εθελοντές, για την κατάσβεση των μεγάλων και πάρα πολλών πυρκαγιών που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την θέσπιση κατά 20% προσαυξημένης αποζημίωσης για τα επιπλέον οκτάωρα που πραγματοποιούν τα στελέχη τις ημέρες που στην περιοχή τους ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς κυμαίνεται στα επίπεδα 3-5. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των ειδικών καθηκόντων των στελεχών των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, θεσπίζεται η χορήγηση ενός επιπλέον μηνιαίου επιδόματος.
Ο Στέφανος Γκίκας ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την νομοθέτηση αιτήματος επιχειρηματιών της Π.Ε. Κέρκυρας και άλλων τουριστικών περιοχών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η δυνατότητα έως και διετούς παράτασης των συμβάσεων παραχώρησης χώρων ζώνης λιμένα που συνήφθησαν πριν από τον Απρίλιο του 2020 από επιχειρήσεις που εν συνεχεία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες από την πανδημία.
Επιπλέον, παρατείνεται έως 31/10/2022 «και η ρύθμιση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε διπλάσιο χώρο της αρχικής παραχώρησης σε χώρους χερσαίας ζώνης λιμένα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας συμπέρανε ότι «το σχέδιο νόμου συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης που αποσκοπεί στην αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων με σεβασμό ακριβώς προς το περιβάλλον. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την πράσινη μετάβαση, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των φορέων και την πολεοδομική ευταξία της Χώρας μας.»