Νέα (την τέταρτη κατά σειρά) παράταση έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα με δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες το Υπουργείο αναφέρει ότι:
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 16 ημέρες. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου 2022. Η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 και για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει σήμερα, 15 Ιουλίου.
Η απόφαση ελήφθη λόγω των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού κτηματολογίου».
Το Υπουργείο αυτοδιαψεύδεται
Η συνεχιζόμενη τακτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δίνει παρατάσεις έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα το ίδιο έχει ρητά, κατά καιρούς, αναφέρει. Στα τέλη Μαΐου 2022 τις αυστηρές ανακοινώσεις για λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων και τελεσίγραφο περί μη περαιτέρω διευκόλυνσης, ακολούθησε η ξαφνική παράταση 45 ημερών. Αιτία; Η βιαστική κίνηση κυβερνητικών βουλευτών να υιοθετήσουν ως «δική τους ενέργεια» τη νέα παράταση, κίνηση που ξάφνιασε κυριολεκτικά και ορισμένους συνάδελφούς τους (και στο Ιόνιο).
Τι να κάνουν και στο Υπουργείο; Την ανάγκη φιλοτιμία και μόλις 24 ώρες πριν την εκπνοή της παράτασης, ιδού νέα, 45νθήμερη παράταση, η οποία με τη σειρά της έληξε στις 15/7/2022.
Όλα αλλάζουν κι οι λόγοι ίδιοι μένουν…
Το Υπουργείο αναγκάστηκε να δώσει την προθεσμία επικαλούμενο τότε (31.5.2022) «τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου».
Μαντέψτε ποιοι είναι οι λόγοι που επικαλείται τώρα (15/5/2022) το Υπουργείο: «τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού κτηματολογίου»!
Ακριβώς, καρμπόν οι ίδιοι λόγοι, οι ίδιες αιτιάσεις. Και καλά η ενεργειακή κρίση παραμένει, όπως κι ακρίβεια που φτωχοποιεί τις ελληνικές οικογένειες. Τα προβλήματα όμως στην ψηφιακή πλατφόρμα του Κτηματολογίου; Τόσους μήνες ακόμη δεν τα έχουν λύσει; Ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι παρατάσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα;
Και τα τελεσίγραφα
Επιπλέον αυτών, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στην Κέρκυρα (παρότι εντελώς διαφορετική η δική μας περίπτωση), μεταφέρθηκε η ενημέρωση από τον Υφ. Γ. Αμυρά, η οποία ακολούθως οδήγησε και στην έκδοση εγκυκλίου, με την οποία δινόταν δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων χωρίς το σύνολο των απαραίτητων εγγράφων και στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να σταλούν μετά από 10-15 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας. Κι αυτό γιατί η προθεσμία (που υπενθυμίζουμε ότι έληξε τις 15/7) ήταν δεσμευτική και τελευταία. Πριν δοθεί αυτή εδώ για τις 31/7!
Κι έχει ο Θεός.
Δει δη χρημάτων…
Γιατί εντέλει ο πραγματικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα στις τσέπες του ελληνικού νοικοκυριού για να πληρώσει τις τρέχουσες ανελαστικές υποχρεώσεις του, πολύ περισσότερο για έκτακτα έξοδα. Έτσι το νέο χαράτσι για παράβολο υποβολής ένστασης μένει απλήρωτο, αναμένοντας κάποια διόρθωση από πλευράς κράτους, κάποια ελάφρυνση ή και αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας.
Στην περίπτωση δε της Κέρκυρας (και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου) το ιδιόμορφο νομικό καθεστώς δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα που το Υπ. Περιβάλλοντος διόλου δεν έλαβε υπόψη του για να διορθώσει ή να δώσει άλλους χρόνους προθεσμίας από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γι΄ αυτό και παρατηρείται πληθώρα λαθών, διαμαρτυριών από τους Κερκυραίους και καμία καλυτέρευση της κατάστασης, σε σημείο που και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας (που δεν πρόσκειται δα και στην αντιπολίτευση) αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας τουλάχιστον παράταση ενός έτους.
Μέχρι λοιπόν να αντιληφθούν ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με παρατάσεις και ειδικό τέλος ακόμη και στο αέρα που αναπνέουμε, εδώ είμαστε για να δούμε πόσες παρατάσεις ακόμη θα δοθούν για τους δασικούς χάρτες που έγινα πλέον «σήριαλ»!
Αλ. Αυλωνίτης; Κοροϊδία και προχειρότητα
Δριμύτατη κριτική από τον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρο Αυλωνίτη για την κατάσταση με τους δασικούς χάρτες. Κάνει λόγο για συνεχιζόμενη κοροϊδία από την κυβέρνηση και άρνηση ουσιαστικής επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει και τα οποία αντιμετωπίζονται με συνεχόμενες παρατάσεις.
Στη δήλωσή του ο βουλευτής αναφέρει: «Κοροϊδίας και προχειρότητας συνέχεια. Από παράταση σε παράταση με το σταγονόμετρο η Κυβέρνηση για το θέμα της υποβολής ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες. Χθες ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε νέα παράταση 16 ημερών, με προθεσμία την 31η Ιουλίου 2022.
Αυτά από την κυβέρνηση των «αρίστων», τη καθ’ όλα προγραμματισμένη και λειτουργική. Και πλέον είναι εμφανές ότι η νέα (τρίτη ή τέταρτη) παράταση έχει δοθεί εξαιτίας της εμφανούς αδυναμίας/άρνησης των συμπολιτών μας να εμπλακούν στο θέατρο του παραλόγου, στο οποίο επιμένει η Κυβέρνηση.
Πως πρέπει να το πούμε επιτέλους; Οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της ακραιφνούς ακρίβειας και ως εκ τούτου της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία έχουν περιέλθει, ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κι επιπλέον, για να μην ξεχνιόμαστε κι επειδή επιχαίρει η Κυβέρνηση για τις τομές στο ψηφιακό κράτος που έχει επιτύχει, η νέα παράταση δόθηκε και εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου, όπως το ίδιο το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραδέχεται.
Επιμένουμε μέχρι κεραίας σε όσα εξαρχής επισημάναμε και ζητήσαμε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εγγράφως προς του αρμόδιους Υπουργούς: Καταργήστε το παράβολο ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους και να μην διακινδυνέψουν περιουσίες . Ειδικά για την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά να ληφθεί επιπρόσθετη πρόβλεψη και να δοθεί παράταση ενός έτους, όπως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας ζητά, εξαιτίας του ιδιόμορφου νομικού καθεστώτος και της σωρείας προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί.
Τα προβλήματα, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν θα λυθούν με ισχνές παρατάσεις, οι οποίες επιπλέον δημιουργούν καθεστώς ανασφάλειας και έλλειψης οργάνωσης στους πολίτες. Δείτε το πρόβλημα στοχευμένα και δώστε λύσεις ουσιαστικές τώρα».