Την απόσυρση του ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25. Κατατέθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας και αιτήματα για ονομαστικές ψηφοφορίες.
“Τείχος” από την αντιπολίτευση βρίσκει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ» που ξεκίνησε σήμερα να συζητείται στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη, μόνον από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον διορισμό διευθυντών στον οργανισμό από τον ιδιωτικό τομέα με μισθούς άνω των 8.000 που τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν χαρακτηρίσει «golden boys». Επίσης την δημιουργία εταιρίας που θα διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ.
Ήδη από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την απόσυρση του νομοσχεδίου έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν ήδη καταθέσει αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας για τα επίμαχα άρθρα του νομοθετήματος.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας
Σήμερα μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου ιδίως για τις διατάξεις που προβλέπουν προσλήψεις διευθυτικών στελεχών εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι προσλήψεις θα γίνονται από 3μελή επιτροπή της οποίας τα δύο μέλη ορίζονται απευθείας από την κυβέρνηση.
Υποστηρίζοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως «εχουμε διατάξεις που αφορούν τον πυρήνα, τον σκληρό πυρήνα, της Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο έρχονται να ανατρέψουν. Ο διορισμός προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων, -θέσεις υπαλλήλων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- και η υποκατάστασή τους με μετακλητούς υπαλλήλους από τον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας εντελώς έξω τον ΑΣΕΠ και υποβιβάζοντας τους Δημόσιους Υπάλληλους που κατέχουν αυτές τις θέσεις, χωρίς καμία συνεδρίαση των αρμόδιων συμβουλίων». Τόνισε πως υπάρχει «πολλαπλή, «πατεντάτη» αντισυνταγματική ρύθμιση, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία. Δεν είναι μια αβλεψία. Δεν του ξέφυγε εδώ του νομοθέτη. Δεν έτυχε. Είναι μια συνειδητή επιλογή, η οποία εκπορεύεται από την αντίληψη του κυβερνώντος κόμματος για το πώς αντιλαμβάνεται και που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα, σε σχέση με τον ρόλο του Δημοσίου»
Την ένσταση αντισυνταγματικότητας στήριξε το ΚΚΕ με τον βουλευτή του Νίκο Καραθανασόπουλο να αναφέρει πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει μια σειρά ζητήματα που μπορούν να θεωρηθούν αντισυνταγματικά, όπως η παύση γενικών διευθυντών, η μετατροπή του ΕΦΚΑ σε ιδιωτική εταιρεία, οι αλλαγές στο πειθαρχικό συμβούλιο». Επίσης είπε ότι «στοχοποιεί τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, μεταφέροντάς τους τις ευθύνες των κυβερνήσεων, καταργεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και από αυτή την άποψη είναι ένα αντεργατικό νομοσχέδιο και πρέπει να αποσυρθεί».
Στην τοποθέτηση της η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα επισήμανε ότι οι διατάξεις του νόμου «παραβιάζουν ευθέως τη συνταγματική επιταγή στελέχωσης του Δημοσίου, όπως αυτή περιγράφεται, με δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι διέπονται από καθεστώς ορισμένο, που ρυθμίζεται ειδικά από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και διορίζονται κατόπιν διαγωνισμού ή επιλογής μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Οποιαδήποτε πρόσληψη με παράκαμψη του ΑΣΕΠ είναι προδήλως παράνομη».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι συμβατό με το Σύνταγμα αφού «το Σύνταγμα, έχει ειδικές προβλέψεις που χρησιμοποιούμε». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε συνταγματικές προβλέψεις που ορίζουν πως μπορεί να υπάρξει τοποθέτηση υπαλλήλου σε ειδικές περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Με βάση αυτό υποστήριξε ότι «το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν δεν είναι ειδική περίπτωση, τότε ποια είναι;». Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε με βάση την αρχή της δεδηλωμένης.